Eseu despre luciditate

Azi am văzut Blindness. Un film după o distopie de Saramago – Eseu despre orbire. Aș fi vrut să fii lângă mine. Da, tu, noematica mea de toate zilele și nopțile. Să-mi spui că plouă și că ființa nu e un predicat real. Ploaia e doar un banal procedeu de evacuare a sinelui. Și să mă rogi să nu mai scriu. Cuvintele nu mai deschid calea cunoașterii. Din când în când împart dezastre la doi. Sufletul mai poate fi măsurat doar în lumina escatologică a orizontului.

4 gânduri despre „Eseu despre luciditate

  1. castanman Autor post

   „Veacul…” spune cinic, desi e un roman poetic- trecutul nu e decât minciună, memoria nu are cale de întoarcere, orice primăvără trecută este irecuperabilă şi dragostea cea mai nebună şi mai statornică nu e decât un adevăr efemer.
   „Eseul despre orbire” spune poetic, desi e cinic- orbire e și asta, să trăiești într-o lume în care s-a terminat speranța. Două paradigme din care orice vom alege, vom fi pierzători.

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde
 1. kiusimus

  Acum sunt la faza cu igiena, care se preteaza la orbirea noastra. Inecati in deseuri inspiram aerul toxic si altele si altele, dar unica grija a autoritatilor e sa ne spalam pe maini si sa ne vaccineze obligatoriu.

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Hmm, despre autorități sunt multe de spus. Cred, tot fiind la Saramago, că ar trebui procedat ca în celălalt roman al său- „Eseu despre luciditate” – votul în alb, sancționarea democratică a democrației.

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s