În genunchi mă-ntorc la tine…

Mă fut pe ea de filozofie, pe cuvintele alea prețioase, snoabe, pe tot ce înseamnă intelectual cu ştaif, sunt un ingineraş promiscuu, sclavul amintirilor de doi bani, prăfuite, ascunse, stinghere între munți de conditionalități mature…

Băi, maifrenții mei, mi-am adus aminte azi, căutând pe youtube, de un film: „În genunchi mă întorc la tine”. Un film care a provocat prima criză majoră între mine şi sora mea. Şi de televizorul meu pe lămpi, Opera, defect din cauza unei PL 500… Nu întrebați ce e, nu o să vă spun. Dacă nu ştiți, nu merită să ascultați povestea mai departe.

Pe scurt: televizor defect, film la telecinematecă, miercuri, cu Gianni Morandi, titlul filmului beton, sora mea mai mare cu sapte ani decât mine, la liceu, disperată. Soluție: tanti Rica, mătuşa, la câteva străzi distanță, televizor ok.

Sora mea învăța după amiaza, la liceul pedagogic. Miercurea avea şi instrument. Acordeon. „Superb” se numea. 48 de başi. Costase o mică avere familia. Mi-a promis că vine acasă, lasă acordeonul şi mă ia şi pe mine la film. Film pe care eu deja îl povestisem pe stradă prietenilor de joacă cu puța-n praf.

Sora mea m-a mințit pentru prima oară. Şi cred că şi ultima. Nu a venit acasă. S-a dus direct la mătuşă să vadă filmul. Fără mine. Cel mai faimos frate din lume.

Am aşteptat cuminte de pe la şase seara. M-am îngrijorat pe la şapte. Disperat pe la opt. Înnebunit pe la nouă.

Şi-n seara aia, când a sosit sora mea de la tanti Rica, zâmbind vinovată, mi-am jurat că nu îi voi mai vorbi niciodată, că nu voi mai asculta nimic din ceea ce îmi va spune, că voi deveni cel mai important om de pe planetă şi o voi ignora total.

Cumplită dezamăgire!

Lumea mi s-a părut urâtă. Şi toți cei din jurul meu duşmani. Părinții fuseseră complici la această mare mizerie existențială.

Atunci am experimentat ura viscerală.

Nu mai ştiu când mi-am revenit din şoc. Filmul l-am văzut mult mai târziu. Mi-am dat seama cât îmbătrânisem.

Acum, după ce am văzut trailerul, încerc să-mi amintesc şi când am murit.

40 de gânduri despre „În genunchi mă-ntorc la tine…

  1. castanman Autor post

   Începe vindecarea? Şi eu care am crezut că e imposibil. Mi-amintesc tot mai greu, semn de bătrânețe. Ce am tot mai des sunt senzațiile de vomă… Asta înseamnă tot vindecare?

   Apreciază

   Răspunde
   1. smaranda

    Da, începe. S-ar putea să îți amintești spontan și surprinzător, tot mai multe. Senzația de vomă îmi întărește convingerea. Semn clar că geamănul întunecat se clatină. 🙂

    Apreciază

    Răspunde
     1. smaranda

      Femeile, nu pot fi împărțite cu nimeni. Nici proprietățile. Iți poți pierde fața cum chinezii sau japonezii. În rest… Distracție plăcută.

      Apreciază

      Răspunde
 1. La Fee Blanche - Contesa de Chou-Fleur

  Am auzit prima dată de acest actor la bona surorii mele mai mici!!! Vorbea cu mama despre film, iar tata râdea de ele, că Estera, așa se numea, purta 42 la pantofi, cam cât tata. Eu, cam de 12-13 ani, o întreb cine e Gianni Morandi, iar ea mi-a spus că e cel mai frumos bărbat din lume și că are ochi de culoarea bleu-mov!
  Eu nu prea știu cântece, pe toate te cânt cu na,na,na, tra,la, la, mai puțin pe cele de școală. Iubesc filmul acesta și cântecul devenit celebru. Cred fiecare literă din postarea ta.

  Apreciază

  Răspunde
   1. La Fee Blanche - Contesa de Chou-Fleur

    Eu n-am avut bonă, eu am stat în sanatorii până a 7 ani, soră-mea a avut! 🙂
    Cred că ai scris pentru tine, așa cum și eu scriu pentru mine, dar postarea ta mi-a amintit de un moment amuzant din copilăria mea. Când Estera a spus că e cel mai frumos, am crezut-o, fiindcă în afară de tata și câțiva băieți din vecini, nu știam prea multă lume. Aveam televizor cu lămpi și eu, fila PL 500, când era finalul cu Lady Glencora… Mi-ai amintit de mine. Și de faptul că au trecut vreo mie de ani de când exist.

    Apreciază

    Răspunde
  1. Ana May

   E mai frumoasă această variantă, dupa părerea mea.
   Nu am suferit niciodată pentru un film nevazut, in schimb pentru cărți pe care mi le-am dorit si nu le-am avut, da, am suferit tare.

   Apreciază

   Răspunde
 2. Erika Marginean

  Cum să nu fie frumos? Castanman, stai liniștit, eu am văzut filmul de șase ori, m-am uitat și pentru tine! Rula la noi la un cinematograf. Luam arahide în coajă, 32 de lei era kilogramul, luam o cantitate serioasă, eu și prietena mea și sufeream alături de Carla mâncând arahide. Rezultatul: am învățat toate replicile din film, am mâncat albuș de ou bătut cu zahăr ca să am și eu voce precum Gianni…Nu sunt demn de tine era un fel de continuare la primul film, dar nu m-a mai marcat așa tare, dovadă că nu-mi amintesc decât cântecul …non ti merito piu!Bănuiești că știu ce e ăla PL 500. L-am și schimbat nu odată din cele alb-negru, ”pe lămpi!” Gianni e un bătrân frumos. Are facebook și suntem prieteni!

  Apreciază

  Răspunde
         1. Erika Marginean

          Ufff…din prea mult spirt de întrajutorare m-ați complicat de m-ați amețit de-a dreptul! Eu știu, că știi, că știuca-i știucă, dar nu știu, că știi, că știuca-i pește! Dintr-o regrtabilă greșeală mesajulș adresat lui Castanman a ajuns la Potecuță. Cu ocazia asta am aflat că Potecuța ar vrea să scrie precum Castanman ,care recunoaște că știe sigur că nu e Potecuță! Ce simplu ar fi fost dacă ați fi avut fiecare măcar inițiale! Dar fără nume, fără chip…e foarte ușor să vă confund! Ok, te întreb: cu cine semeni dumneata? (Nu s-a înt=mplat nimic grav: am greșit adrisantul! Hahaha, ce-mi plac glumele mele!)

          Apreciază

          Răspunde
 3. gandurideoclipa

  Crizele astea majore se vad diferit din postura de sora mai mare, crede-mă! 😁
  Dar m-ai purtat atât de departe în timp, pe vremea când era o tragedie sa nu vezi filmele în care Morandi iubea și canta(si cum mai canta… Cred ca mai am pe undeva un vinil, cu melodiile lui)
  Aaaa, și știu ce e aia PL500, ca aveam mereu de rezerva în casa sa o pot schimba la nevoie. Pe furiș, sa nu ma vadă tata, care avea asa o aversiune ciudata și absolut de neînțeles fata de talentul meu la reparat. Probabil o căpătase de când, pe la 5 ani cred, îmi bagasem eu degețelele într-un aparat de radio nou-nouț, (deh, voiam sa înțeleg cum poate vorbi mașinăria aia mare cât un dulap) din care, meșterul chemat sa repare în urma mea, nu a mai reușit sa facă decât un aparat de pirogravat, pe care tata mi l-a pus în mâna și m-a obligat sa merg un an intreg la un cerc de aptitudini, în care copiii cuminti învățau sa fie și mai cuminti. Dar între timp, m-am perfecționat, sa știi, acum le desfac și le fac la loc, și, culmea, funcționează, chiar dacă uneori îmi rămân piese în plus🙊
  Ups, m-am întins la vorba, dar cum am o noapte la dispoziție și cum mie mi-a casunat pe blogul tău…

  Apreciat de 2 persoane

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Ți-a căşunat pe blogul meu? Ai pierdut noaptea. Erau un milion de alte lucruri mai bune de făcut.
   Cu ce-ar putea schimba perspectiva de soră mai mare drama fratelui mai mic?

   Apreciază

   Răspunde
   1. gandurideoclipa

    Ca de exemplu sa dorm? Neee… Si apoi eu nu cred ca am pierdut noaptea. Pentru ca daca nu imi placea ce citesc, inchideam laptopul si gata
    Cat despre perspective, sunt de acord ca nu schimba cu nimic drama, dar e nevoie de multi ani sa intelegi asta. In adolescenta, te ascunzi dupa ideea ca ai facut-o din grija pentru fratele (ssau sora, in cazul meu) mai mic. Care era grija aia, zau daca stiu sa iti spun acum, dar atunci as fi putut jura ca asta am vrut :)))

    Apreciază

    Răspunde
      1. castanman Autor post

       Ți-e teamă de dialogul cu mine? Bauuu! Acum, foarte serios, care ar fi motivele?
       Pe Lucian Avramescu îl ştiu de mult timp. E prahovean. Uneori subordona poezia politicului. A încercat să facă o chestie gen Adrian Păunescu, mai ales după ce ăsta fusese interzis. O vreme chiar au mers în paralel cu cenaclurile. Dar n-avea amplitudinea culturală a celui de la Flacăra. D-aia l-am încondeiat.

       Apreciat de 1 persoană

       Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s