Summa Theologica versus Etica more geometrico demonstrato (prima enciclica a Zurliului)

A venit Papa…

În chestiuni religioase, după Biblie, cea mai consultată carte e cea a Aquinatului – Summa Theologiae. 

Cele cinci argumente prin care poate fi probată existența lui Dumnezeu, quinquae viae, sunt punctul tare al cărții. Deşi sunt uzate, ultrafolosite. Pe rând, Dumnezeu este agentul imobil al mişcării universale, este cauza primordială a lumii, este necesitatea care ființeaza dincolo de contingență, este binele si adevărul, este finalitatea a tot ce există.

Einstein a fugit cu emceul lui pătrat de cele cinci căi ale lui Toma. Dumnezeul lui n-avea semnalmentele enumerate. Dumnezeul meu e Dumnezeul lui Spinoza, a strigat el ca şi cum teoria relativității depindea de Etica … scrisă de şlefuitorul de lentile.

Spinoza, primul gânditor evreu care respingea doctrina „poporului ales”. Care îşi permitea să examineze critic veridicitatea Sfintelor Scripturi. Şi să spună că nu conțin niciun adevăr de tip ştiințific. Doar îndemnuri la pietate şi supunere. Între teologie şi filozofie aparea o prăpastie de netrecut.

A venit Papa în România. Un om simplu. Plăcut. Am auzit zilele astea cele mai idioate comentarii şi am văzut cele mai tâmpite transmisii. Şi am simțit atâta ipocrizie…

Cred, citind din când in când enciclicele, că după ce îşi face rugăciunea de seară, Papa scoate de sub perna de la Vatican Tractatusul… lui Benedictus de Spinoza şi citeşte pe furiş până dimineața. Luându-şi conştiincios notițe:

Dumnezeu se identifică cu Natura. Natura e substanță unică şi cauză în sine. Această substanță e concepută ca forță sau energie absolută, neutră şi indiferentă la efectele sale. Lumea nu e o substanța creată de Dumnezeu şi diferită de substanța divină. Ci e o totalitate a modurilor  şi efectelor Substanței unice. Omul nu este substanță şi nici relație între substanțe, ci este un mod supus ordinii comune a naturii. Esența umană este constituită din forța de autoconservare, autoconştientă. Forță care posedă cele două atribute, al gândirii, mintea, şi al întinderii, trupul. Binele suprem al omului este libertatea sau pacea care urmează cunoaşterii adecvate. Unificarea minții cu întreaga natură….

 

12 gânduri despre „Summa Theologica versus Etica more geometrico demonstrato (prima enciclica a Zurliului)

 1. La Fee Blanche - Contesa de Chou-Fleur

  Mi-e rușine să recunosc! Nu am citit nimic din ce spui tu aici!
  Am plâns doar în prima seară că a venit Papa, apoi m-am luat cu treaba. Acum aflu că deja a plecat.
  Ca să nu crezi că sunt meschină și cabotină, îți spun că îl îndrăgesc și îl admir, pe Daniel Preafericitul, pe care l-am cunoscut pe când eram studentă. Pe vremea aceea nu era încă Mitropolitul Moldovei. 🙂

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Nu e nicio ruşine să nu citeşti ce au citit alții, Contesa! Ma feresc să spun cuiva: citeşte asta!
   Despre Preafericit, nu cred că împărtăşim aceleaşi păreri. Dar nu înseamnă că am dreptate 🙂

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde
 2. Adela Rachi

  articolul merita un poem a lui Borges, „Baruch Spinoza”. mai precis unul dintre poeme (sunt doua). il pun aici pe cel care mi-a placut mai mult.

  A haze of gold, the Occident lights up
  The window. Now, the assiduous manuscript
  Is waiting, weighed down with the infinite.
  Someone is building God in a dark cup.
  A man engenders God. He is a Jew
  With saddened eyes and lemon-colored skin;
  Time carries him the way a leaf, dropped in
  A river, is borne off by waters to
  Its end. No matter. The magician moved
  Carves out his God with fine geometry;
  From his disease, from nothing, he’s begun
  To construct God, using the word. No one
  Is granted such prodigious love as he:
  The love that has no hope of being love

  Apreciază

  Răspunde
 3. smaranda

  Că bărbații au inventat religia și filosofia, mi se pare normal. Adică ăștia între două războaie se plictiseau că, na, nu era musai să nască, să alăpteze sau să prețuiască viața, căci sperma era cât se poate de prezentă și ieftină.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 4. gandurideoclipa

  Îmi place Papa. Restul sunt discuții pe teme pe care nu îndrăznesc sa le abordez. Din „n” motive. Unul ar fi acela ca noțiunile mele despre filozofi în general și Spinoza în particular se pierd undeva în negura vremurilor în care făceam filozofie la școală. Iar altul, ca Biblia citita ca o poveste e chiar o poveste. Care, pe mine cel puțin, nici nu ma apropie și nici nu ma îndepărtează de noțiunea de divinitate.

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Şi mie îmi place simplitatea Papei. Mai ales de când mi-a spus ca nu există Iad. Am scris chiar o chestie pe blog la vremea aia:
   „Nu există iad. Acesta nu e decât o metaforă pentru sufletul singur, izolat. Frumos le mai zici, Franscisce, întâiule, papule, tu, cel mai profesionist motor de căutare a liniștii sufletești. Dar ce te faci cu noi, ăștia care căutăm nedumeririle și n-avem timp să admirăm moartea pentru princiara ei punctualitate și oferta de servicii de după? După ce că suntem pedepsiți pentru curajul de a trăi, reamintindu-ni-se în fiecare zi că suntem șapte miliarde și fiecare în parte vrem totul, vii matale și ne răpești și ultima plăcere, aceea de a visa sublim că ne vom odihni, odată și odată, în iad. Păi, e frumos, meștere? Ne întorci spre cea mai perversă formă de căutare aplicată, iubirea, locul de unde tocmai fugisem, cu tot cu carte de muncă, niciodată n-am iubit la gri, totdeauna am plătit impozitul cinstit, pe fiecare declarație de dragoste, man…femeia nu mai e de mult peisaj, e job.

   Dacă mă vei judeca pentru păcatele mele, te voi judeca și eu pentru iertările tale, strigă șucărit, către allahul lui, beduinul in deșert. Tu ce zici, te bagi, unul la unul? Și nu-mi spune că sunt abil , viclean sau răzbunător.”

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s