Dumnezeu, acest amant nefericit…

Biologii susțin că lumea noastră mentală şi emoțională este guvernata de mecanisme biochimice configurate de milioane de ani de evoluție. (…) Starea noastră de bine nu e determinată de parametri externi precum salariul, relațiile sociale sau drepturile politice. E determinată mai degrabă de un sistem complex de nervi, neuroni, sinapse şi diverse substanțe biochimice cum sunt serotonina, dopamina şi ocitocina.

Hmm, fericirea chimică, cum ar veni… La mine e provocată de o piatră de moară învârtită de un râu. Aş sta de dimineață până seara târziu, cocoțat pe o căpiță de fân, privind-o. Şi, la fiecare cântat de cocoş, aş striga ca ăla din Titanic: i’m the king of the world… Iar noaptea, privind Carul Mare, l-aş înțelege pe Holan, cehul ăla franțuzit:

Tu nu ştii de unde vine acest drum/ care nu te duce nicăieri, dar ce contează, era plin de farmec,/ de femei, de miracole, de dorințe de libertate,/ ai văzut, ca un cal care ar fi fost omorât sub un înger,/ îngerul a plecat pe jos, pe drumul uitării de sine,/ doar după aceea ai cunoscut durerea omului,/ şi pe aceea a lui Dumnezeu, care caută si el fericirea,/ Dumnezeu, acest amant nefericit…

Aduce a Nichita. Un critic îl numea „bibliotecarul lui Dumnezeu”.

Pe o scară de la unu la zece, unii oameni se nasc cu un sistem biochimic vesel care permite ca dispoziția lor să oscileze între nivelurile şase şi zece, stabilizându-se cu timpul la opt. O astfel de persoană e foarte fericită chiar dacă locuieşte într-un mare oraş alienat sau îsi pierde toți banii într-un crah al bursei.

Nu sunt invidios pe El. Pot privi cerul agățat în salcâmi. De sus e doar albastru. Dacă aş avea şi puțină antigravitație prin buzunare, m-aş considera chiar superior.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s