Bulibăşeală

Grecii asociau ecuațiilor algebrice figuri geometrice. Mişto, pe nisip, cu o gagică hippy, explicându-i „a pătratul” şi, după, să faci dragoste într-o sferă rezervată.

Descartes separă algebra de geometrie. Şi o mai bagă şi p-aia cu Dumnezeul care ne-nşeală. Demonstrând astfel failibilitatea simțurilor. Şi inexistența adevărurilor. Chiar matematice fiind.

Fermat le-ntoarce pe toate pe dos. Figurilor geometrice le asociază ecuații algebrice. Curbele feselor şi sânilor, cel mai frumos peisaj ever, devin o înşiruire de simboluri. Algebră retorică.

Cam asta e matematica. Ordinea. A, am uitat de arabul ăla latinizat în Algoritmus. Orice problemă se poate rezolva aplicând un număr finit de reguli. Cea mai perversă propoziție. Plecând de la ea, câțiva idioți au adus apocalipsa. Computerul.

În fragmentul 264b.3, Pascal îmi spune că omul nu e decât o trestie. Blablabla gânditoare blablabla superior Universului blablabla mai nobil decât ceea ce-l ucide, adică o picătură de rouă… Bă, Pascale, mă laşi, parcă văd ciobanul din Miorița. Ce, pula mea, mă vrăjeşti când mai încolo, în 329, mi-o tragi cu chestia că omul nu e nici înger, nici animal. Doar că atunci când vrea să fie înger devine animal. Unde e, bă, măreția lui?

Da-ți-mi, maifrenț, ceva serios de citit…

 

 

19 gânduri despre „Bulibăşeală

 1. smaranda

  Dincolo de culoarea scufiței:
  1. Dacă ai un țel, urmărește-l conștiicios.
  2. Dacă te-a furat peisajul, nu da vina pe bunica.
  3. Lupul e periculos pt bătrâni și pt tineri.
  4. Crede ce vezi nu ce auzi chiar dacă pare logic și ademenitor.
  5. Nu totdeauna va fi un vânător care te scoate din rahat. Deci, dacă se poate, evită.

  Apreciază

  Răspunde
  1. smaranda

   Basmele ascund o întreagă filosofie. Simplu, fără blabla-uri sofisticate. Din ” scufița roșie ” am extras pentru mine esențialul. Am explicat comentariul de mai-sus pentru ca să nu fiu înțeleasă greșit.

   Apreciază

   Răspunde
  2. castanman Autor post

   Există un termen: teodicee. E o intrebare legată de dreptatea lui Dumnezeu. Prezența sa ubicuă şi prezența ubicuă a răului, care contrazice atributele divinității. Aşa că, biet muritor cum sunt, îmi văd de treabă…

   Apreciază

   Răspunde
 2. Erika Marginean

  Citește o carte de…bucate. De ce nu? ”Se ia un vârf de cuțit ”( cu mâner sau fără? cât de mare să fie? ), ” sare după gust”( al cui gust? și dacă nu simt niciun gust?) , și tot așa , de zici că e roman polițist! Iar dacă dai peste o rețetă scrisă de un specialist în gastronomie și așa vrea și blonda de lângă tine, faceți o masă festivă de Valentine s de numai!

  Apreciază

  Răspunde
    1. castanman Autor post

     Câte mai scuză tinerețea 🙂 Până la urmă, citind cărțile alea de bucate, ai devenit o bună bucătăreasă? Ai cuantificat expresiile ale vagi, gen ” după gust”? Legat de brunete, prefer femeia vitruviană…

     Apreciază

     Răspunde
 3. smaranda

  O carte faină pe care am pus decurând mâna: Konfuzius, der Man und die Welt, die er erschuf , autor Michael Schuman. Originalul în americană Confucius- and the world he created.

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s