Frumusețea ta tristă

Dumnezeu e doar un poligraf vechi. Rudimentar. Reduce totul la valoarea de adevăr a unor propoziții din logica elementară: adevărat sau fals.

Nu mi-a răspuns niciodată la măcar un „de ce?”. Mai ales că,  având posibilitatea să aloce teandricul, el poate înțelege iubirile care devin o sursă a infinitului personal.

Nici măcar la întrebările cantitative nu ştie răspunsul. Ce doză de iubire poate folosi un muritor şaten, ochi căprui, unu optzeci? De la ce valoare nu mai e stimulent ci otravă?

Singura chestie pe care o ştie şi o tot repetă la şcoala de duminică e ca toate iubirile sfârşesc prin a fi răstignite. Pe bune? Intuiție? Experiență? A priori? A posteriori?

Nici măcar nu-mi pot folosi sinapsele în argumentații. Tratatul lui despre fatalităti îngroapă homo sapiens-ul.

Frumusețea ta trista îmi spune că viața e o călătorie. Homo viator îmi cere-o țigară.

 

25 de gânduri despre „Frumusețea ta tristă

 1. smaranda

  Si Ulise era călător. Dacă mă întrebi pe mine, am să îți spun că povestea lui Ulise este mitul călătoriei sufletului. Aventuri cu uitare și capcane.

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Eu te aduc mai aproape. La Ulise-ul lui Joyce. O calatorie de 20 de ani făcută într-o singură zi. 16 iunie 1904. Se spune că e ziua când a făcut prima oară dragoste cu Nora. Dintr-o banalitate, întâmplările unei singure 9zile a familiei Bloom, a ieşit ceva grandios. Azi e o zi gri. Habar n-am cum să o storc de strălucire

   Apreciază

   Răspunde
 2. smaranda

  Poate ar trebui să îți spun visul de cam un an sau poate mai mult. În imensitatea universului, eram o sferă albastră. De după o planetă uriașă ai apărut tu , o sferă albastră, însoțit de alte două sfere albastre. Când ne-am apropiat te-am atins ușor. Și ne-am continuat zborul. Din urmă mi-ai strigat cu reproș că ți-am promis un pachet informațional și nu ți l-am dat. Fără să fiu impresionată de ton, ți-am raspuns fără să mă opresc, că ti l-am descărcat cand te-am atins, nu trebuie decât să îl desfaci. Apoi ne-am pierdut toți în negura cosmosului.

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s