Femeia şi zarul

O femeie e un zar cu şase fețe.

„Zaru-i acolo, vizibil sub diferite profiluri. Se poate ca cei de lângă mine să nu-l vadă, şi de aceea el face parte din povestea mea personală. Pe măsură ce-l privesc, el îşi pierde materialitatea, se reduce la structură vizuală, formă şi culoare, umbră şi lumini. Îmi dau seama că nu toate aspectele zarului ar putea să cadă în câmpul meu perceptiv, lucrul în sine nu poate fi văzut decât din punctul meu de vedere personal. Eu nu cuprind lucrul, ci experiența mea orientată a lucrului, modul meu de a trăi lucrul ( restul, am zice, este inferență, ipoteză despre felul cum ar putea fi lucrul dacă l-ar vedea şi alții). Eu percep zarul cu trupul meu, inclusiv punctul de vedere cu care îl privesc. Dacă trupul meu (şi punctul meu de vedere) s-ar muta, aş percepe altceva. Din cauza unei lungi experiențe perceptive eu ştiu toate astea. Dar în fața stimulului surogat (reprezentarea unui zar, asupra căruia mişcând punctul meu de vedere n-aş putea percepe altceva care să se afle în spatele zarului) eu am acceptat deja că cineva a văzut pentru mine. De aceea o bună regulă pentru a distinge între stimuli naturali şi stimuli surogat este următoarea: dacă-mi mut punctul meu de vedere, văd ceva nou?”

Femeia e ca un zar. Pe ce mizăm, mate?

Nota bene: Acesta e un joc, Castanul permițându-şi sa bage in semiotica lui Eco o femeie. Aş fi stat cuminte, dar şi el a prelucrat la rându-i o reflecție de-a lui Merleau-Ponty.

5 gânduri despre „Femeia şi zarul

  1. M.C.

    Totul e.. ceva cu multe fețe. Lumea, viața, totul depinde doar de percepția celui ce privește și experimentează. Femeia e si ea, pe acolo, o mica parte din întreg. Ca și bărbatul, dealtfel. Poate mai simplist puțin, dar contribuie și el pe acolo cu câteva fețe 😁

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s