Scarlett O’Hara nu era frumoasă…

Acest text este un omagiu adus tuturor îndrăgostiţilor care n-au avut la vremea primei iubiri telefon mobil sau internet.

Cea mai tare dragoste e aia din clasa a noua. Dacă n-aţi avut parte de ea, sunteţi orfani.

Tipa era mai mare cu un an. Învăţa dimineaţa. Eu, după amiaza. În aceeaşi bancă, penultima, rândul de la geam. Nu era frumoasă. Era stranie. Plutea în mister şi avea o voce cum n-am mai regăsit decât târziu, la o femeie care m-a iubit nebuneşte şi pe care am iubit-o la fel (sfârşitul nu contează). Soseam cu o oră mai devreme la şcoală numai pentru a o privi câteva clipe. Acum, când vreau să-mi arăt cât de preţios este timpul, mă raportez la acele clipe.

Primul semn fizic pe care am hotărât să-l trimit pentru a-i sesiza faptul că exist a fost un fragment decupat dintr-o carte. O citisem de trei ori în vara de după examenul de treaptă. Era începutul din ” Pe aripile vântului”:

Scarlett O’Hara nu era frumoasă, dar bărbaţii nu-şi dădeau seama de asta când erau sub farmecul ei...

L-am pus în bancă, într-o crăpătură ce-l făcea aproape invizibil. De ce acest bilet? Nu ştiu. Poate pentru că dragostea neîmpărtăşită te face schizoid, bun de balamuc, rău etc., etc.

Nu am dormit în noaptea aceea. Făcusem zeci de scenarii legate de reacţia ei. De frică, a doua zi, nu am venit la prima oră. Şi…victorie! În aceeaşi crăpătură, un ghemotoc alb, de hârtie, făcu să-mi duduie cordul.

Doar atât ai citit?”

După acest mesaj totul s-a schimbat. Pământul s-a învârtit invers, am luat nota trei la fizică (băiat premiant), m-am certat cu cel mai bun prieten, am scris cele mai multe poezii pe cap de fiinţă iubită.

Zi de zi, până la vacanţă, ne-am lăsat în bancă, câte două trei rânduri aiurite, despre ce am citit sau ce-am văzut în lunga noastră viaţă faimoasă. Ne feream de colegi şi ne zâmbeam  în cele câteva secunde cât dura părăsirea clasei. O priveam cum cobora scările şi câteva ore gândurile mele mestecau acele priviri. Nu i-am rostit niciun cuvânt până în ultima zi de şcoală a ei. Clasa a zecea termina mai devreme.  Am bâiguit un „succes”, aproape neinteligibil. Ştiu că m-a auzit pentru că mi-a mulţumit cu cea mai frumoasă voce din lume.

Nu a reuşit să ia examenul de treapta a doua, media nu i-a permis să rămână în acel liceu. A fost repartizată la un altul.

Mult timp după aceea ne-am scris. În fiecare scrisoare încercam să-i pun un fragment decupat cu începutul acela – Scarlett O’ Hara nu era frumoasă…La biblioteca oraşului erau patru volume. Niciunul nu mai are primele trei rânduri. O doamnă din Sinaia la care ne-am cazat într-o excursie şi acum se întreabă probabil cine i-a vandalizat biblioteca. Şi vreo trei prieteni se întreabă la fel. Şi toţi anticarii pe care i-am întâlnit. Ea se amuza teribil când primea textul decupat din cărtile întâlnite aiurea. Era parola de acces în lumea noastră inocentă.

Nu ştiu dacă interesează pe cineva sfârşitul acestei poveşti redate pe repede înainte. Într-o zi poate o să fiu mai darnic. Nu cu voi. Cu mine. Sunt poveşti care merită reţinute numai pentru un cuvânt, o voce, un început.

23 de gânduri despre „Scarlett O’Hara nu era frumoasă…

  1. Elena

   Ce vrei tu, dar sună spaniol așa și în același timp poți să ii dai orice semnificație vrei. În plus, e ceva personal, un pic altfel. Ca să nu ne plictisim de aceleași saluturi monotone, robotizate parcă.
   De exemplu, ceva educativ, ceva important de reținut sau orice altceva.
   Orice indiscreție lasă amprente.
   Oamenii încalcă liberul arbitru.
   Oamenii încalcă libertate altora.
   Obsesiv, ilegal, licențios, abuziv.
   Te invit și pe tine să găsești cuvinte csi sensuri in spatele acestor inițiale. Dacă vrei. Nu e cu titlu obligatoriu, nimic nu e.

   Apreciază

   Răspunde
   1. castanman Autor post

    Spaniolii au „hola”. „i” ul tău strică spaniola. Duce spre franceză grupul „oi”. Mai repede mă duc spre un „voila”. Şi cred că aici ai vrut să ajungi. 🙂 . Bine ai revenit în blogosferă, Elena! LNSS!

    Apreciază

    Răspunde
      1. Elena

       Și cât am sperat că într-o zi lucrurile de vor schimba in (mai) bine. Anii trec…
       „Viaţa necercetată (necanalizată) nu merită trăită.” Socrate.
       Adică orice experiență trebuie analizată, să înveți ceva, să schimbi ceva in bine, decât să mergi la infinit pe un drum greșit. Doar așa putem evolua.
       Tu nu îți dorești să devii un om mai bun? Ce rost au toate experiențele acestea de viață dacă nu să ne învețe ceva?
       Nu ajuți pe cineva făcând ceva ce nu îl ajută, ce face rău. Trebuie să căutăm soluții mai bune de atât. Care dau rezultate pozitive.
       Ce zboară timpul…

       Apreciază

       Răspunde
  1. castanman Autor post

   …) Priveam listele cu admișii examenului de treapta a doua și descopeream cu fiecare secundă ca existau mai mult de 70 000 de universuri ale sufletului, dupa cum incercase sa ma păcăleasca Ibn Arabi. Tropăiam sufletește, sus-jos, pe o scara a lumii reale incercând sa invoc divinitatea pentru a amâna deznodamandul. Știam puține lucruri legate de identitatea ei. O chema Corina. Atât. Credeam ca nu am nevoie de mai mult. Incerc in ultima vreme multe mirari comparând cat de puține date (statistice?) imi erau înainte de ajuns pentru a fi fericit si cât de multe, complexe si de neințeles, asociate si cu relații de cauzalitate sulfuroase, folosesc acum. Și pentru mult mai puțin: securizarea sentimentului. Și totul din teama de ridicol, cea pe care o descoperi undeva pe la 25 de ani, cand ți se confiscă copilăria si terfelirea oricărui ” te iubesc” ți se pare o crimă. Ce tampiți suntem noi, maturii, în loc să dezvoltam un sentiment frumos, îl supunem legilor si prejudecaților cutumiare.

   Mă speria gândul că ar putea fi două sau mai multe Corine, că ar putea fi rezultate diferite, că aș putea fi confuz, că…Eroare de predicție. Realul nu lucrează decăt in sistem binar, 1 sau 0, cupă de șampanie sau cupă de cucută. Eșecul beneficiaza chiar de un pachet premium, cucuta are aromă și buchet, uneori e un cupaj de angoase anterioare, rafinament, ce mai! Chiar și Socrate a fost forțat sa inteleagă ce e la capătul oricărei filozofii. Era o singură Corina. INCE, nume complet. Picată. Cu o medie ce arăta ca luase treapta, dar pierduse liceul. O dramă, după cum mă pregatiseră pentru viață ai mei. Ciudat! Eu nu simțeam nimic. Rezultatul examenului nu mișcase niciun val. Ceva era ilogic. Sau instinctul meu de conservare intrase in acțiune, micsorănd dezastrul prin schimbarea abscisei cu ordonata. Beatitudinea dădea cu bățul in tristețea ce ma lătrase ceva vreme. „Pe tac-su il cheamă N, numele de familie I nu e prea comun, cu o carte de telefon pot afla foarte simplu un număr si o adresă completă, fără să mai fur catalogul cand oi fi elev de serviciu”. Atinsesem ținta printr-un eșec. În loc sa-mi fie răpita, imi era restituită pâna la nivel de monada. A fost singura dată in viața cănd lumea adulților mi-a oferit ceva gratuit.

   Imi priveam mâna. Era albastră de cerneală amestecată cu transpirație. Ținusem strâns ultimul bilet al ei catre mine. Acum era indescifrabil. Nu era bai. Il știam pe de rost. Ca pe toate celelalte. În ăsta incercase sa ma impresioneze cu câteva citate dintr-o carte a unui cascador francez. „Se face ziuă. Încearcă sa traiești.”, era unul dintre ele. Chiar așa! Aveam o lume de câstigat, cum vor spune clasicii, mult mai târziu.

   Apreciază

   Răspunde
 1. Codrina

  „Scarlett O’Harra NU era frumoasa…”

  Cartea este perfecta si Scarlett este eroina mea favorita (chiar daca-l pierde pe Rhett) dar eu as sterge acest NU.

  Nu cred ca Scarlett ar fi reusit sa suceasca capul tuturor barbatilor ce i-au iesit in cale si Rhett nu ar fi dezbracat-o cu privirea daca nu ar fi fost frumoasa!

  Scarlett O’Harra ERA frumoasa!

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s