Don Juan versus Stendhal, Chateaubriand, dumnezeu şi un porc

Don Juan nu e bărbatul care face curte femeilor. E ăla căruia îi fac curte femeile. Sunt bărbați de care femeile se îndrăgostesc ciudat de uşor. Stendhal a atacat vreo patruj de ani zidurile feminității. Degeaba. N-a reuşit să fie iubit de nicio femeie. Chateaubriand, dimpotrivă, pac-pac, iubirea în brațe. Fără efort. Femeia trecea pe lăngă el şi se-ncărca brusc de o electricitate maximă. Asta spune Gasset, Ortega y. Supărat că niciun specialist în donjuanism nu reuşeşte să explice fenomenul.

Am fost şi Stendhal şi Chateaubriand. În ambele cazuri, până la un punct, totul e invitație la imponderabilitate.  Eram corect şi, pentru evitarea discriminării, îmi scoteam de la început, singur, o coastă. Folosind bisturiul inocenței. Unele femei apreciau. Altele nu. Nu făceau diferența dintre imanență şi aparență.

Ştiam că inteligența e amorală. Chiar viciu. N-o foloseam. Şi că simțurile au o fiabilitate scăzută. Veşnic defecte. Insuficiente pentru o cunoaştere deplină. Femeia din sinapse nu seamănă niciodată cu cea a experienței senzoriale. Şi totuşi, pielea mea îşi dorea de fiecare dată să simtă, în toate îmbrățişările lor, căldura brațului de negăsit al zeiței. Venus din Millo.

Parafrazându-l pe Tolstoi, sunt femei care m-au simțit dumnezeu. Simțind eu însumi dumnezeul din mine. Femeile alea încă mă prind în rugăciunile-contract dinainte de a adormi. Şi femei pentru care am fost porc. Simțind eu însumi porcul din mine. Acestea mă iartă ştiind că puteam să fiu dumnezeu. Şi, pentru  că pot folosi asigurarea mea casco, uneori încearcă să-şi repare caroseria sentimentală. Totul public. Cu multă vizibilitate. Ce nu ştiu ele e că asigurarea e nulă când porc fiind, m-am vrut dumnezeu.

55 de gânduri despre „Don Juan versus Stendhal, Chateaubriand, dumnezeu şi un porc

 1. Codrina

  Ok, la prima citire am vazut rosu, la a doua tot asa, a treia, la fel si chiar ma inarmasem cu tarnacopul sa-ti fac tandari statuia pe care ti-o ridici aici! Am recitit, a inceput sa-mi treaca rosul, am inceput sa vad si in alte culori, verde, albastru si m-am gandit ca as vrea si eu o statuie, dupa ce mor! Cred ca cimitirele ar fi mai putin triste daca ar rasari si niste statui ale noastre pe langa cruci! Poate e impotriva legilor crestine, Doamne iarta-ma!

  Nah, oricum iti spun ca Don Juan nu a existat. Este produsul mai multor scrieri, mai mult sau mai putin celebre! 😛

  Ai voie sa fii Stendhal si Chateubriand dar NU ESTI DUMNEZEU. Te rog, nu mai scrie Dumnezeu cu D mic!
  Stii de ce NU ESTI DUMNEZEU? Daca-si taie un deget, Lui Dumnezeu ii creste altul in loc. Tie nu! Plus multe altele, stii tu. Sper ca Dumnezeu nu se supara pe mine din cauza ta! Stiu ca El are simtul umorului.

  Daca esti porc? Ce aveti, voi, barbatii, cu animalusul asta adorabil de va tot comparati cu el? Mi se pare nedrept!

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   dumnezeul meu e cu „d” mic, are domeniul de definiție cuprins între arsura tragicului şi hohotul blasfemiei. Şi, în general, e ceea ce facem fiecare cu propria singurătate. Ar fi un gest de trufie de neiertat să-mi scriu chestiile astea cu literă mare

   Apreciază

   Răspunde
   1. Codrina

    Dumnezeul meu este cel care Este. Dumnezeul meu este Dumnezeul lui Radu Gyr:

    „- Unde esti, Doamne ? Am urlat la zabrele .
    Din luna venea fum de catui…
    M-am pipait… si pe mainile mele,
    am gasit urmele cuielor Lui.”

    Apreciază

    Răspunde
     1. Codrina

      „Am înțeles. Voi respecta zona aceasta a ta. Intimă. ”
      Auu, aici imi spui unul dintre cele mai dragute lucruri pe care mi le-ai spus de cand „ne conversam”. Multumesc.

      „Sper să nu fie o bigoterie”. Asta m-a binedispus teribil, am ras in hohote si m-am si vazut in rol de Rasputina moderna, aruncand cu anateme asupra pacatosului Zurliu. :))))))))))

      E drept ca ma vad in rol de cruciata dar asta-i alta poveste!

      Apreciază

      Răspunde
 2. klaus

  Lui dumnezeu nu-i cresc degete la loc doar pentru că bărbații e porci și femeile e curve. N-are nevoie! O face doar pentru a se pune la masă și cuprinde din nou penița cu toate degetele, adăugând un nou capitol abuziv în antropologie.

  Apreciază

  Răspunde
  1. klaus

   Pentru oamenii care înțeleg nu e loc de întrebări. Încearcă un test, un exercițiu. Încearcă să-ți asculți digestia! Când o să auzi că bila transpiră revino și definește din nou înțelegerea. Te rog!

   Apreciază

   Răspunde
 3. Codrina

  Klaus

  Chiar daca intelegerea-mi e limitata, pot sa inteleg ca ceva, in discutia noastra, te-a deranjat. Ce? Fii direct! Mi se pare barbatesc si cavaleresc sa fii direct, sa spui lucrurilor pe nume.

  Apreciază

  Răspunde
 4. klaus

  Ce naiba aveți toți de porniți de la premisa că deranjați cu ceva? Sunt doar prea leneș și ocupat să-mi fac blog. Și, oricum aș crește nebulozitatea dimineților ce pot fi senine. Ai observat superbul ăsta de octombrie? Mă bag și io în seamă când stau pe budă sau în fața sobei. Mă bag în seamă căutând oameni care pot zgândări ceva nou în mine. Fie rugându-ne împreună, fie înjurându-ne 🙂 . Înțelegerea ta e limitată? Elimină limitarea.

  Apreciază

  Răspunde
 5. Codrina

  Klaus

  Totusi m-ai trimis sa-mi miros parturile ca sa obtin o supermegaintelegere a lucrurilor!

  Nah, nu ma cunosti, n-ai de unde sa stii ca detest ca detest circoteca, spectacolul de satra, topismele etc. Repertoriul meu de injuraturi e foarte sarac, in afara de sugipula si dutenpulacalului, nu prea am cu ce lauda. Daca ai nevoie de o vorba buna, ma poti aborda si sa stii ca intelegerea mea e limitata cand e vorba de mojicisme si badaranisme dar nelimitata la …alt fel de lucruri.

  Noapte buna..

  Apreciază

  Răspunde
 6. Ara

  ai uitat sa adunci in discutie cealalta latura, cea a faptului ca chateuabriand a fost iubit si nu stim noi.
  ca don juan nu, ca era doar imaginea unei mode.
  ce preferi, o iubire secreta si adanca, anonima, sau una care sa dea bine in fata secolelor, la vedere, despre care istoria stie pentru ca a fost spusa?
  iti mai spun un secret: nu e „blestem” mai mare decat sa fii iubit de femei? ramai gol in fata oricarei alte ratiuni de a fi. pana cand, odata deprins cu acest joc al iubirii, mori sentimental.

  Apreciază

  Răspunde
      1. castanman Autor post


       Hei, mate, ce facem, când plouă, cu iubirile imperfecte, alea imposibil de închis printr-un proces verbal de predare-primire, ce să ai, ce să dai, toate sunt neclare și ale nimănui, iubirile alea agățate în cuier lângă impermeabil sau de paharul în care îți ții periuța de dinți, iubirile alea capabile să-ți achite cauțiunea până la ultima centimă când viața te arestează și te închide în cea mai banală singurătate, vinovat sau nevinovat, nu contează, care te pun să dansezi nebun doar pentru a rosti la finalul dansului, ca Zorba – voiam sa uit ceva!, iubirile alea care se agață de zațul pașilor tăi și-ți spun că frunza nu e geometrie, doar o dezamăgire puțin mai organizată, iubirile alea care-ți cerșesc impudic gânduri și îți întorc capul dimineața spre telefon, care-ți amestecă yahoourile și youtuburile și nervii, hai, mate, spune-mi, sper că nu ești din ăia perfecții care cunosc și gestionează corect toate zilele importante ale unei femei, aducându-i buchete mari de flori în hârtie creponată, dar n-au reușit niciodată să-i fure o clipă sau sa-i coboare stele în palme…Crede-mă, mate, femeile vor să fie furate, să te privească și să te judece aspru, dar doar pentru a putea să te ierte. E clipa când se simt regine.

       Merge ca început de poveste, sonule?

       Apreciat de 1 persoană

       Răspunde
       1. Ara

        sunt doua lumi diferite, mate, a mea din cap si a mea din lume. aia din lume e haotica, imposibila. aia din cap e masurata la milimetru, am trait tot felul de iubiri. dar doar una e inca acolo, deja sunt deja ani, aproape varsta unui copil nu mic. a avut de toate si s-a sfarsit doar pentru ca era prea mult, we simply chose life.
        eu de multe ori mi-am dorit sa imi tai organul, acum, cand ma uit in urma, nu mi-au adus niciun folos aceste iubiri. sunt laudate fara motiv. as fi putut folosi mult mai frumos acel timp.
        nu mai stiu despre povesti, m-am apucat sa scriu la ceva carte. merge greoi, dar stiu ca o sa inaintez suficient incat sa mearga usor.

        Apreciază

        Răspunde
        1. Ara

         erata: „aia din cap e masurata la milimetru… am trait tot felul de iubiri, dar doar una e inca acolo, sunt ceva ani deja, aproape varsta unui copil nu mic.”

         reason: am pe unul care tunde iarba, trec niste camioane pe langa office, am de introdus o multime de date in excel, tre’ sa tai ceva in acrobat etc. fucking shit.

         Apreciază

         Răspunde
      1. castanman Autor post

       Ştiu că ai avut mai mult decât ai vrut. Inclusiv singurătate. Dar să nu gândeşti vreodată că o iubire ascunsă e mai puțin decât una la vedere, plină de scuipații stingherilor ofticoşi de pe planetă

       Apreciază

       Răspunde
         1. Ara

          faci o confuzie majora, amice, alunecatul in alta parte nu e „bipolar”. de ce ramai forever la acelasi gen de lectura? sau e ca in aia in care imi recomandai ceva ce am citit, presupunand ca ce am recomandat e o carte de filosofie, nu despre filosofie, pe care era evident ca nu ai citit-o? 🙂
          ai multa lectura, evident, dar atat. nu e foarte elegant sa ii arunci unuia ce ai auzit de la altii doar ca sa pastrezi aparentele in fata unor cititori de pe wordpress. psihopatule. 🙂 iesi si tu din uzina si mai fute, nu te limita doar la fututul altora.

          Apreciază

          Răspunde
          1. castanman Autor post

           1. Că eşti bipolar am simțit-o pe pielea mea de câteva ori prin mysports. Că prietenii tăi mi-au şi transmis asta, e altă poveste. Iar că sunt ticălos când mă calci pe coadă, o ştii.
           2. Nu ştiam că ai citit cartea pe care ți-o recomandasem. Nu există nicăieri o declarație de-a ta privind lecturarea acesteia. Iar faptul că nu-mi place de Russell pentru că se bagă în filozofie, e o poveste mai lungă, fraza prin care motivam e un indiciu privind motivul.
           3. am multă lectură 🙂 , dar nu eu fac caz de ea, voi o incriminați, ca şi cum ar fi o boală venerică. 4. fut întotdeauna după ce trag un foc de avertisment în plan vertical. Ps. Legat de carte de/despre filozofie. Jigodia aia de Heidegger are o chestie superbă, întoarce totul pe dos, d-aia l-a iertat Sartre de derapajele sale: filozofia nu e iubirea de întelepciune, ci întelepciunea iubirii.

           Apreciază

          2. Ara

           nu esti suficient de citit incat sa fii ticalos. si nici trait.
           faptul ca nu iti place de RUSSELL, mate, nu inseamna ca o carte pe care am recomandat-o si nu ai citit-o e ce crezi tu ca e. nu poti sa scuipi pe ceva fara sa stii despre ce e vorba, ca incepi sa pari altceva. si nici nu poti sa scuipi pe ceva doar pentru ca ai auzit tu candva ca tiganii is de cacat.
           faptul ca cineva nu te lauda cand esti un bou si o face cand nu esti, brother, nu inseamna ca acel cineva e un bipolar, ci ca e asa cum trebuie sa fie.
           nivelul tau de lectura e ridicat, dar ai citit intuneric. e o cultura facuta pe wc si aprofundata tot pe wc. si uzina, langa ai de lucrezi tu cu ei.

           Apreciază

          3. castanman Autor post

           Da, sonumbitch, am citit pe wc. Şi pe întuneric. Ajutat de o lanterna. Şi chiar am aprofundat-o cu ăia de-mi mănâncă zilele frumos pe acolo pe la uzină. Ştii care e problema mea: n-am unde să o arunc tot ce-am citit pe hârtie, devine GENĂ. Şi CULTURĂ. Nu confunda cu ceea ce se citeşte pe net şi, mai ales, rezumatele de pe wiki. Aia e JENĂ. Şi COPROCULTURĂ.

           Apreciază

          4. Ara

           i know, mate. but you know, my friend told yea.
           cat despre heidegger, am avut noroc, i-am gasit toate cartile in ambele, germana si romana.
           listen to me, macar o singura data, niciodata sa nu lasi blogosfera sa conteze prea mult. desi te inteleg.

           Apreciază

          5. Ara

           dar, stiu sigur, nu ai citit suficient. intre noi doi, de pilda, exista o carte in favoarea mea despre care stim, cea a lui russell. mai sunt si altele, dar inca nu le stii tu, eu le stiu. insa am rabdare cu tine, esti un om ok.
           faptul ca arunci chestia cu bipolarul nu iti face cinste, eu m-as gandi de doua ori, daca as fi una din cititoarele tale, din cele pe care vrei sa le futi, daca sa intru in vreo treaba cu tine, nu esti de incredere, naspa.
           si nici sapca nu ai, pam-pam!

           Apreciază

          6. castanman Autor post

           Pentru ce să ai răbdare cu mine? Ştiu că între noi sunt o mulțime de cărți, dar nu mă afectează. Toate cititoarele mele ştiu că vreau să le fut, aşa ca se feresc singure, nu trebuie să le anunți. Şapca lui Vaj e chestie de tinerețe, ați băut şi ați fumat o grămadă în căminele studențeşti din cauză/datorită ei. Că era mai ieftin. Cu bipolaritatea ta te ai lăudat singur pe mysports. Nu mă fute la cap. Am închis subiectul. Zi-mi daca mai ştii ceva de Brotberuf. Singurul dintre noi toți golanii care avea pian în casă. Tu ştiu că ai luat masa pe la el. Lugojean, parcă?

           Apreciază

          7. Ara

           Pianul era al meu, i-l dadusem moca. Cu o sapca pe el.
           Normal ca doar cu mine a baut. Cu cine altcineva, cu Vaj?
           Gresit, eu futeam in camine, asa mi-am facut cultura, incercam sa le vrajesc cu propria lor specializare. Ma pis pe tine la electronica :). Vaj locuia acolo si l-a vazut pe unul ca fute ce e mai frumos, bea ce e mai bun. Am fost role modelu’ lui.

           Apreciază

 7. castanman Autor post

  @Ara – cum să-ți tai organul, nebunule? Într-una din cărțile lui Laerțios despre viețile şi doctrinele filozofilor ( a şasea?) se spune că atunci când Crates, cinicul, e întrebat de tatăl Hipparchiei cu ce vine el în căsătorie, ăsta îşi dă pantalonii jos şi pune pe masă un ditamai ştoiul. Din momentul ăla s-a convertit Hipparchia la filozofia cinică, ignorând conveniențele si ipocriziile societății.

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s