Alt poem de dragoste

Într-o legendă a muritorilor, un tip, Iisus, călca pe ape.

Un alt tip, Dimitri, muritor şi ăsta, s-a apucat să calculeze viteza minimă de deplasare. Pentru a elimina discriminarea şi a putea pluti pe ape toți. Nu a reuşit.

Ca să stea cuminte, Cineva i-a oferit la schimb lui Dimitri rezolvarea conjecturii lui Poincaré. Aia de i se spune, vulgar, formula Universului.

...dacă într-un spațiu închis tridimensional orice arc de cerc se poate micşora pană la un punct, acest spațiu este echivalent, topologic, cu o sferă tridimensională

Clay Mathematics Institute i-a oferit imediat lui Dimitri premiul de un milion de dolari. Pentru rezolvarea uneia din cele şapte probleme de matematică ale mileniului.

Dimitri a refuzat. „Ştiu cum să guvernez Universul, pentru ce să mai alerg după un milion de dolari?”

Relativiştii, mai tarziu, au spus că energia dă geometria. Doar vorbe. N-aveau matematică pentru asta.

Poincaré era filozof. I-a dat în poola lui pe toți. Chiar dacă pe cartea de muncă ăla de la resurse umane îi trecuse altceva. Matematica e intuiție, a spus, şi i-a băgat în cur lui Peano tot logicismul. Russel, celălalt logician, s-a sinucis înghitindu-şi axioma infinitului şi axioma adevărului plantate iresponsabil în arealul logicii.

Logica în matematică e patologie, zice Poincaré.

Dimitri e şomer, într-un apartament din St. Petersburg. Are grijă de mama sa. Îi ignoră pe toți. Se mai joacă din cand în cand cu entropia. Dacă se produce o singularitate, aceasta poate fi descrisă şi controlată, zice rusul folosind fluxul lui Ricci.

Şi tare mă tem, privind singularitatea asta controlată, că depresia e doar matematică intuitivă.

 

 

43 de gânduri despre „Alt poem de dragoste

 1. smaranda64

  Dacă ar veni cineva, convingător, să ne spună că Dumnezeu este un punct, 70 % din populația globului s-ar sinucide. Ar rămâne ateii și matematicienii. Așa văzut, da, depresia poate fi matematică intuitivă.

  Apreciază

  Răspunde
 2. smaranda64

  Viteza minimă de deplasare nu poate fi prea mică așa că secretul călcatului pe apă tre să fie altul. Nu i de mirare că nu i-au ieșit calculele. În biblie nu scrie că Isus fugea că zevzecu pe mare. Levita adicătelea. Și eu am levitat ieri pentru o fracțiune de secundă înainte să cad în freză pe drum. Și n-am avut viteză.

  Apreciază

  Răspunde
 3. Codrina

  Cand mie o sa-mi creasca aripi, nu voi mai avea nevoie sa calc pe ape. Voi zbura pana la St Petersburg, sa-l rog pe Dimitri sa-mi explice ce ai scris tu aici, Castanman, pa ruski! Sunt sigura ca o sa inteleg totul! :)))

  Apreciază

  Răspunde
   1. Codrina

    Castanman

    Cred ca ti-ai dat seama ca nu sunt prietena stiintelor exacte ( ii admir pe cei care sunt!) si ca postarea mea e o gluma! Tu ai scris frumos, ca de obicei, eu am raspuns cum m-am priceput. Fiecare comunica cu ajutorul mijloacelor avute la dispozitie! Importanta e comunicarea si important in comunicare e sa nu permiti sa fii limitat de anumite subiecte, situatii etc. Eu zic ca asta-i unul din multele secrete ce fac posibila comunicarea intre cei mai diferiti oameni! Tu ce zici?

    Apreciază

    Răspunde
    1. castanman Autor post

     Oamenii nu sunt diferiți. Diferă doar cantitatea de dezamăgire per anima/animus. Şi dacă îți plac ruşii şi vodka, eşti ok 🙂 Eu nu scriu ca să fiu înțeles. Eu scriu pentru că nu mai fumez la cafea. Şi nu mai e necesar să cer un foc. 🙂

     Apreciază

     Răspunde
     1. Codrina

      ..tu-i mama ma-sii de dezamagire!

      Nu-i cunosc pe rusi decat din Dostojevskij, Tolstoy, Puskin, Rasputin etc. Cu vodka lor, desigur, m-am intalnit personal. :))) Mi-i imaginez pe rusi asa cum ii descrie Dostojevskij, mujici simpli dar profunzi.
      Nu pot totusi sa le iert comunismul!

      Aprinde o tigara (Mihai Margineanu)

      Tu nu aprinde, Castanman, doar asculta!

      Apreciază

      Răspunde
     2. Codrina

      ..tu-i mama ma-sii de dezamagire!

      Nu-i cunosc pe rusi decat din Dostojevskij, Tolstoy, Puskin, Rasputin etc. Cu vodka lor, desigur, m-am intalnit personal. :))) Mi-i imaginez pe rusi asa cum ii descrie Dostojevskij, mujici simpli dar profunzi.
      Nu pot totusi sa le iert comunismul!

      Aprinde o tigara (Mihai Margineanu)

      Tu nu aprinde, Castanman, doar asculta!

      Apreciază

      Răspunde
       1. Codrina

        Cred ca prin Suflete moarte, Gogol contrazice oarecum ideea de spiritualitate ortodoxa rusa … E opusul lui Dostojevskij. Va trebui totusi sa citesc cartea.

        Apreciază

        Răspunde
      1. Codrina

       Castanman

       Mai corect era daca scriam asa: scrii balzacian, cu multa cafea si multe femei, in ganduri, randuri si alaturi! :))) Sper ca nu te superi iar!

       Beyonce – Single Ladies (Put a Ring on it) (Video Version)

       Apreciază

       Răspunde
        1. castanman Autor post

         Majoritatea celor care citesc pe la mine sunt cu engleza. Eu suntcu franceza. Deci, pentru înțelegerea corectă- „M-am dus la piața de păsări
         Și am cumpărat păsări
         Pentru tine
         Iubirea mea

         M-am dus la piața de flori
         Și am cumpărat flori
         Pentru tine
         Iubirea mea

         M-am dus la târgul de fier vechi
         Și am cumpărat lanțuri
         Lanțuri grele
         Pentru tine
         Iubirea mea

         Și apoi m-am dus la târgul de sclavi
         Și te-am căutat
         Dar nu te-am găsit
         Iubirea mea”

         Apreciază

         Răspunde
         1. Codrina

          Jacques Prevert – Parisul, noaptea

          Trei chibrituri pe care le aprind în noapte unul după altul:
          Primul – pentru a-ţi vedea chipul aşa cum este,
          Al doilea – pentru a-ţi vedea ochii,
          Ultimul – ca să-ţi pot vedea buzele,
          Mai apoi spre-a-ţi aminti de toate acestea,
          Îmbrăţişându-te-n bezna de nepătruns.

          Apreciază

          Răspunde
        1. castanman Autor post

         @codrina- nu ştiu ce vrei să afli de la (despre) mine 🙂 . Îți trebuie însă un plan factorial pentru a studia efectul cauzat de variabile independente asupra unei variabile dependente. În psihologie sunt multe chestii d-astea. De exemplu, influența pe care o are sexul, prima variabilă independentă, şi varsta, a doua variabilă independentă, asupra amintirii, variabilă dependentă. 🙂

         Apreciază

         Răspunde
         1. Codrina

          @Castanman

          Varsta, sex, amintiri! Vad si eu relatia dintre variabilele astea, in felul meu! Romantic!:))) Adica el avea o anume varsta, ea avea o anume varsta si ea practica un anume sex, in conditiile astea, el a inceput sa sufere de pierderi de memorie, amintirile despre alte femei au cazut in uitare profunda!

          Apreciază

          Răspunde
 4. kiusimus

  O legenda spune ca niste misionari au ajuns intamplator pe o insula si au dat de trei insi. I-au intrebat despre viata lor si daca cunosc pe Dumnezeu, si cum se roaga . Cunosteau pe Dumnezeu si le-au spus ca se roaga asa – trei noi, trei voi, miluieste-ne pe noi. Misionarii, mirati de simplitatea lor, au zis sa-i invete macar Tatal nostru si au plecat. Nu s-au indepartat mult de tarm, ca i-au vazut pe cei trei fugind pe apa spre corabie. Strigau ca au uitat sfarsitul rugaciunii 🙂

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Kiu, în ultima mie de ani, analizand tablourile legate de Cina cea de taina, savanții au ajuns la concluzia că porțiile din farfurii s-au dublat. Consumerismul a învins ascetismul., spun ei. Oare rugăciunea nu a devenit un E care dă gust?

   Apreciază

   Răspunde
 5. Codrina

  Kiusimus

  Crezi ca o sa patesc si eu ca cei trei insi? Atunci mai bine nu-l mai intreb nimic pe Dimitri dar St Petersburgul tot vreau sa-l vad! Am inteles ca e ticsit de palate si biserici si ca in perioada noptilor albe, adica acum, in toamna, e plin de viata si de farmec si de inca ceva ce-mi place…vodka! Si bineinteles de rusoaice frumoase. Oare barbatii rusi sunt toti ca Dostojevskij si Puskin (parca Puskin avea sange de african?) sau ca Stalin (brrr)?

  Apreciază

  Răspunde
 6. Ara

  Depresia e punctul din care te arunci in gol de pe culmile prea multei luciditati. In rest, ma, nu stiu daca suntem mai mult decat niste biete pietre la marginea drumului, asa ca prefer alcoolismul, gamblingul, femeia, cateodata, rar, ceva droguri usoare. Le prefer logicii. Matematica nu poate fi exclusa.

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   „asa ca prefer alcoolismul, gamblingul, femeia, cateodata, rar, ceva droguri „…asta-i derelicțiune, d-aia heideggeriana, defineşti raportul tău cotidian cu lumea, sonule. Îți ascunzi posibilitățile şi trăieşti în dimensiunea asta caracterizată de vorbărie, curiozitate şi echivoc.. Uitare a adevărului ființei…

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde
   1. Ara

    used to do that. ma asezam la siriu, pana sa devina suprapopulat, ca tot restul lumii, pe o piatra crescuta in rau si frecam pietricele unele de altele pana ieseau caluti de mare sau cruciulite. nu stiu care era care.

    Apreciază

    Răspunde
  1. castanman Autor post

   Darul lui Humboldt. „Și, în fond, a fi poet e un lucru școlăresc, femeiesc, bisericesc. Slăbiciunea morală a acestor martiri e dovedită de infantilismul, de nebunia, de bețivănia lor. Orfeu a înduioșat pietrele și arborii. Dar un poet nu poate efectua o uterectomie sau lansa un vehicul dincolo de sistemul solar. Așa încât poeții sunt iubiți, dar iubiți tocmai pentru că nu pot face față aici. Ei există pentru a ilumina enormitatea încâlcitului hățiș și pentru a justifica cinismul celor care spun: «Până și eu, dacă nu aș fi fost atât de corupt, de insensibil, de slugarnic, de poltron și de hrăpăreț, n-aș putea rezista. Ce mai, ia uitați-vă la oamenii aceștia blânzi și duioși și simțitori, cei mai buni dintre noi! Au depus armele, bieții lunatici!»”. Nu răman dator, ştiu cat l-ai tocat pe Valentin-Andrei Jr pentru o şapcă. Îti ofer, în schimbul darului tău, următoarea postare. Băiatul care vindea duminici.

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s