Engolpion

Mi-am agățat în cuierul de pe hol mirosu-mi de tandrețe şi testosteron. Engolpion sătul de gatul episcopului. Sfarcurile tale au întocmit imediat un proces verbal privitor la eveniment. Indeniabil, sunt indiciile unei poveşti de iubire.

Poveste ca o sinucidere fără moarte. Precum se scuză în scris Malraux sătul de veacul religios. Încercand să evite daunele totale.

Noi facem dragoste tăcuți. Cuvintele fură timp. La sfarşit, gemetele noastre adunate n-ajung nici macar pentru o juma de haiku.

 

8 gânduri despre „Engolpion

 1. Erika Marginean

  ”Când nu știi ceva, să întrebi.” Așa eram învățată. Am întrebat netul. Am aflat ce este engolpionul. Ca să vezi că nu-ți dau like din inerție. Astfel nu-mi rămâne decât să-ți mulțumesc pentru expresiile pe care le învăț citindu-ți compunerile.
  ”Engolpionul este un medalion cu o icoană purtat astăzi de episcopi. În unele tradiții locale, la greci și la ruși de pildă, engolpionul episcopului se mai numește și Panaghia (gr. Παναγία – „Prea-Sfânta”), atunci când icoana reprezentată pe engolpion este Maica Domnului, cum este cel adesea cazul astăzi. Unii episcopi, de obicei începând cu rangul de arhiepiscop, poartă un al doilea engolpion, cu reprezentarea Mântuitorului Iisus Hristos.
  Etimologic, cuvântul grecesc „engolpion” (gr. εγκόλπιο) este un termen general pentru ceva purtat pe piept.

  În primele secole ale creștinismului au purtat medalioane (engolpioane) sub diferite foarte nu doar episcopii, ci și clericii și chiar unii laici. Aceste medalioane puteau să fie cruci sau reprezentări de sfinți, adesea purtând și moaște în interiorul lor.”

  Indeniabil am învățat ceva!
  Hmm!

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 2. no name

  Ce iti mai place sa epatezi, Castane! Lumea wordpressului iti vine ca turnata, aici poti fi cum in viata de zi cu zi n-ai cui sa te arati.

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s