Quo vadis

 

Bonhoeffer arată cat de simplu putem fi creştini fără a împărți lumea în exclusivistele categorii „creştini” şi „necreştini” şi fără a transforma predica de pe munte despre beatitudine într-o banală etică de bun simț.

Creştinul trebuie să trăiască ca şi cum Dumnezeu n-ar exista. Aşa cum există oameni în stare să se sacrifice pentru alții, fără ipoteza de lucru Dumnezeu, fiind doar, în mod inconştient, creştini, tot astfel creştinii şi Biserica nu se pot refugia în lumea de dincolo. Nu se poate face din credință un bastion de apărare împotriva lumii. Trebuie refuzată imaginea acelui „Dumnezeu de umplutură”, care intervine atotputernic în cosmos şi în istorie. Imagine ireală, construită de religie pornind de la nevoile şi slăbiciunile omului.

Bonhoeffer, Dietrich, n-a fost un teolog izolat în turnul de fildeş al unei construcții teoretice. Pe 9 aprilie 1945 a fost spanzurat pentru că, intrat în Rezistență, a participat la complotul militarilor condus de amiralul Canaris.

Reclame

6 gânduri despre „Quo vadis

 1. Renata Carageani

  Nu creștinul, Omul trebuie să trăiască de parcă Dumnezeu n-ar exista. În eventualitatea că Dumnezeu nu există, singurii oameni pe care ne putem baza sunt cei trăiesc, gândesc și acționează ca și cum El ar fi o certitudine.

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Oamenii funcționează după un principiu mult mai simplu. Legat de măsurarea suferinței. Şi mulți îşi pot revendica, conform acestuia şi al exemplului Iisus, statutul de descendenți direcți ai lui Dzeu

   Apreciază

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s