Eu. Preview

Doamne, pune-mi din nou cătuşe mainilor astea netrebnice! Libere, copiază obraznic geometria sanilor. Şi, zău de nu mi-e frică de-această curbură convexă văzută de lume absidă…

Singurele borne ale vieții sunt momentele în care devii ticălos.Nu ești ticălos dacă minți, furi, ucizi sau abjuri. Pentru că oricare dreaptă minte, oricare adevăr e curb, iar timpul, însuși, e un cerc. O spune clar și cu dispreț piticul ăla al lui Nietzsche.

… ajută-mă să trec pe curat această iubire plină de ştersături, omisiuni şi lisergice adio-uri…

Într-o dimineața am descoperit că există o femeie care mă face să iubesc viața asta de căcat. M-a păcălit cu o îmbrățișare să fac praf spațiul neeuclidian și să uit că pământul e doar o o piatră infectată cu organisme vii. Privirea ei a transformat  eșecul într-un biet termen al paradigmei cunoașterii.

…şi nu mai completa jurnalul ăla trist cu care ne tot fuți existența! Fă origami din poemele lumii. Şi joacă pantomimă cu îngerii. Vezi că ăstia mă ghicesc de mimezi inelarul. Şi nu mai pune cerul să-mi măsoare îngustimea!

Dar eu nu sunt decat un biet nebun convins că tu nu ești decât o disperare a gândului Și că în timpul liber îți place să tapisezi cu oglinzi camera mizeriei mele individuale. Că esti ireductibilă. Și incomprehensibilă. Relativă. În niciun caz un nonsens.

Je dirai malgrè tout que cette vie fut belle…

6 gânduri despre „Eu. Preview

 1. gelu gelu

  Mi-ai dat bucuria de a zâmbi. ☺
  Ești…inteligent…sensibil…
  Dacă ai întâlnit o femeie care ți-a adus o rază de soare în suflet…eu zic că merită iubită.🤔
  Îmbrățișarea unei femei este precum parfumul florilor…te învăluie în parfumul lor și îți oferă bucuria de a trăi☺
  Iubirea venită când te aștepți cel mai puțin… este minunată! Este premiul vieții!☺
  Abia atunci când suntem împăcați cu noi înșine începem să trăim. Și, odată cu aceasta, începem a putea iubi, cu adevărat. Viața începe acolo unde ne oprim să mai fugim de noi și de cine suntem noi.
  Iubirea schimbă întotdeauna percepția noastră asupra lucrurilor și vine să construiască o realitate miraculoasă a binelui.
  Cu aceasta se pare că plecăm din existența pământească. Bogăția omului de pe pământ: IUBIREA!

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Gelule, eşti îndrăgostit rău de tot. Vezi să nu sufoci fata 🙂 Ps. Te rog, nu mai folosi majusculele dacă textul nu impune. Am alergie de cand a trecut Iosif pe aici. Şi oamenii care trec pe aici sunt inteligenți, inteleg importanța unui cuvant fară a fi semnalizat.

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde
 2. anna c. ronescu

  Există, în unele scrieri ale tale (cărora le apreciez maximum forma literară și ludicul inteligent, versat) un misoginism deghizat. Un „El” mereu străbătut, cutremurat, ba, aparent, înfrânt în fața unor întrebări fundamentale, dezghiocând răbdător coaja fierbinte a tomurilor filozofice doar pentru ca „ea” să-și priceapă, odată, rolul de semn de carte între două citate. No offense! 🙂

  Apreciat de 2 persoane

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Anna, ce surpriză! Vorbesc de comentariu 🙂 Misogin? Poate. Mai repede mizantrop. Dar pe „ea” în ce registru o decodifici? Prezint prima dovada ca semnul de carte e cu totul altceva, „ea” e de fapt manuscrisul 🙂 . E un text mai vechi. „Frumoasă ca o caligrafie arabă…Hmmm, superficială exprimare, maestre, femeia această e un întreg manuscris, caligrafie e doar șuvițele scăpate voit din agrafe, da, cârcotașilor, am scris cu „e”, așa cum ultimul existențialist ce putea schimba lumea a rostit paradigma aia care ne-apasă – l’enfer, c’est les autres, da, domnilor, e un manuscris averroesian, din ăla care împarte adevărul după credința și după rațiune, dând foc tuturor bisericilor și schilodind cabalele în care m-am învârtit anterior, făcându-mă să renunț la dorința de a fi zeu-muritor, e de ajuns să luminezi marginile indicibilului, manuscris îmbrăcat în piele, epidermă pe care o știi centimetru cu centimetru și care, prin pipăire, îți anulează amprentele și trezește în tine cea mai nevinovată dorință, aceea de a surâde, manuscris pe care îl vei citi întotdeauna invers pentru a-l înțelege, așa scriu arabii, de la dreapta la stânga, fiecare sfârșit de rând e un început, hai c-am dat-o în romanțe, răsfoirea manuscrisului n-are a face cu mecanica dragostei, e o chestie hegeliană de cercetare pragmatică ce anulează amprentele și trezește în tine cea mai nevinovată dorință, aceea de a surâde, așa scriu arabii, de la dreapta la stânga, frăsfoirea manuscrisului n-are a face cu mecanica dragostei, e o chestie hegeliană de cercetare pragmatică a anulează amprentele și trezește în tine cea mai nevinovată dorință, aceea de a surâde, manuscris pe care îl vei citi întotdeauna invers pentru a-l înțelege, așa scriu arabii, de la dreapta la stânga, e o chestie hegeliană de cercetare pragmatică a iraționalului și închidere a lui într-o rațiune lărgită, manuscris plin de asimetrii baroce, încărcat de sensuri care te sperie fiind pe jumătate adevărate, manuscris foarte fragil însă, pe care, scăpându-l din mână sau din privire, îl poți distruge, neputând recupera din el decât banale pagini pe care le poți folosi ca semne de carte în lecturarea imensei enciclopedii a absenței.”

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde
   1. anna c. ronescu

    Adevărul este că nici nu mai contează sursa, dacă informația înverzește livada. Și textele tale, de cele mai multe ori, arata ca un castan înflorit.
    Era, în comentariul meu de mai sus, un fel de admirație invidioasă, și-atât. 🙂

    Apreciază

    Răspunde
    1. castanman Autor post

     „Admiratie invidioasa” pentru nişte texte scrise pe telefon, la cafea ( d’aia lipsesc niste diacritice sau accentele, nu reuşesc să le găsesc pe tastatură 🙂 )? E o ironie spumoasa care vine de la cineva care scrie fain, cu talent şi multă aplecare asupra formei finale. Dar, poeții au dreptul sa ironizeze 🙂

     Apreciază

     Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s