Şiretul…

Şiretenia, ca şi naivitatea, nu are legatură cu Intelligence Quatient-ul. Nu e o insuficiența mentală, ci o grimasă a gandirii, o distorsiune cu temeiuri afective ce poate justifica anumite rataciri. Atat timp cat ți-o asumi cu argumente şi ți-o îngrădeşti cu principii, e scuzabilă. Şi, pentru amici, chiar onorabilă…

În momentul in care scapă de sub controlul tău, devine nocivă şi caută prozeliți , devine Jeg.

Dacă şiretenia era un atribut exclusiv uman, Jegul face saltul în suita Diavolului. Avand la bază o brumă de simpatie,  scuzabilă prin spațiul neconform alocat din diferite motive ființei, Jegul creste exponențial şi devine o putere impalpabila. Neavand ce spune, Jegul nu foloseşte cuvintele, ci gafaitul. Însoțit de o respirație urat mirositoare.

Identificarea Jegului e absolut necesară. El nu e un fenomen temporar. Provoacă greața model Roquentin, dar lumea de pe wordpress n-are şansa unui Autodidact prin preajmă.

Ca să nu mi se reproşeze că nu ofer şi soluții, vă sugerez, pentru identificarea acestuia, folosirea testului MMPI.

MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory ) e un test alcatuit din 550 de întrebari la care se dau răspunsuri scurte (întrebările țin seama de sistemele de apărare ale individului si de posibilitățile de imaginare si simulare ale acestuia). În urma acestui test, coreland cu elemente specifice comentariilor, se poate identifica Jegul.

Nu în ultimul rand, o marcă a eului liric al Jegului wordpressist sunt catrenele agramate şi „no offence”-ul din finalul jignirii.

Acesta nu e un pamflet.

Reclame

17 gânduri despre „Şiretul…

 1. Mugur

  Mi-a plăcut chestia cu argumente și principii!
  În rest, ai făcut o frumoasă descriere/demonstrare a Jegului. (Catrene șchioape mai arunc și eu. Oare să fiu și eu Jeg?)

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   O sa revizuiesc fraza, incercand sa particularizez. Ca sa nu se simta si altii 🙂 E prea generala şi creaza confuzie. O să folosesc in loc de „schioape” „agramate”. Chiar e definitoriu. Multumesc pentru replica

   Apreciază

   Răspunde
 2. nostrastella

  Şiretul (subst. ori adj . whatever) , trebuie luat/folosit/înţeles ca atare . Conform dex-ului că cum ar veni + că o leacă de Sartre ( că zice castu’ !) + că , obligatoriu ,dezlegat şi liber (că zic io !) . Nu dezvolt , da’ mă mănâncă să zic :

  când pui pumn , ori nod (în gură) şiretului , nu bun pentru nime . Ori te-mpiedici ori un nou mic-mare Breivik, apare pe mapamond . no offence 😆

  Antoine btw , nu era un om liber , castule .
  Omul liber – după existenţialişti , e ăl ce n-are conştiinţa faptelor sale , cică .
  La vreo consecinţă nici nu se gândesc . Qed !
  Jegu’ ioji e un om liber . (Milostiv este Domnul !)
  Să-l lăsăm totuşi să se exprime , părerea mea .
  Altfel … suntem cu toţii ”născători” de noi monştri !

  (A . Din varii motive , tu crezi că-ţi scade audienţa blogului , ori alte ce pulării decât pudibonde … fă-l nenică privat . Nu public . De’i public , apăi asumă-ţi şi nebunii aferenţi , că altfel … Freud te mănâncă 😆 zic)

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Lumea absurdă provoacă greața, la Sartre. Ioji face parte din acest absurd.
   Antoine avea antidot. Pe wp, care ar fi? „Lasa-l sa vorbeasca!” crezi tu ca ar fi antidotul? Sa fim seriosi. A fost lăsat. Atat timp cat traim sub finitudinea fiintei, e o crima sa toleram violurile clipei de catre acest individ. Nu e bolnav. L-as fi iertat. Audienta blogului? As avea facebook. As lăicui o mie de alte bloguri. Aş… Chiar crezi ca m-a interesat vreodata asta? Am vazut zilele trecute 96 de laicuri pe cel mai tampit text, text plin de floricele ( grafice!). Sunt departe de Freud. Sunt o ființa primară. Mi se scoală, fut.

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde
 3. klaus

  Identificarea jegului e la fel de prioritară ca identificarea adevărului. La adevăr, chestie deja comercială, nu se mai înghesuie nimeni. Îl siluiesc pentru că nici măcar filosofia nu-i dă de capăt! Jegul e încă sub povara imaginii de negru sub unghii. Pute, condamnat ca o hazna din fundul curții. O repulsie pentru sclifosiți.

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   N-ai înteles nimic din poezia lui Otto Tolnai. Realitatea e una singura. Chiar daca spunem noi ca „te săruta o suta de muşte” in loc „de „esti mort”. Sunt convins că e un gest de frondă ăsta, al tău, în niciun caz nu ți-ai rupt dinții de lapte în două decizii de a justifica în o sută de cuvinte banarea unui golan care a jignit în mii de alte cuvinte. Te-am văzut linşand femei, în aplauzele prințeselor, pentru un cacat de contradicție. Aşa că aşează-ți masca cum trebuie şi aşteaptă aplauzele.

   Apreciază

   Răspunde
 4. nostrastella

  WTF , castule ,

  ce naiba e cu tine ! Atâta patimă ! Serios ?!!!
  Şi pt cine ? Un nime’n-drumul tău ?!
  Pls . Coboară cu picioarelwe pe pământ , ce dreaku . Şi mai dă i în π izda ma mii lor de endocrini ai blogurilor . Gizăs !

  Dap .
  Klaus are dreptate .
  Şi jegul şi adevărul trebuie să aibă aceleaşi şanse de exprimare şi cunoaştere .
  Altfel ne putem muta cu toţii ‘napoi în jungla din care am venit .

  Mai ştii testul ăla de inteligenţă cu’n dorel , o varză , o oaie , un lup , ş’o apă ?
  Poi exact aşa’i ş’acilea . Tu, ” el maximus dorel care este” apăi trebuie să i treci dincolo pe toţi , îţi place sau nu . Dacă vrei să fii un bun admin ( că bloagăr eşti , ce pana mea ) ! n ai decât să rezolvi problema .
  Nu poţi ucide lupul … doar aşa pt că ţi se rupe (scoală?!) .
  Nici oaia … doar pt că vrei să fuţi !
  Varza … O poţi mânca .
  Da’ cine’ţi poate garanta că n o să te doară burta …

  PS .
  pls nu mă-ntreba din astea toate de mai sus – afară de dorel c ăla eşti tu- cine sunt eu .

  aş putea fi oricine , btw

  TRECE MĂ DINCOLO TE ROG , oricine aş fi .

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Unde a fost obturat adevărul? Nu vezi că libidinosul e o grenadă aruncată pe terenul de joacă al inteligenței? Nu vezi cum scuipă jigniri de pe alte bloguri, în loc să comenteze textul respectiv? Să se ducă unde poola mea vrea, dar fii convinsă că permanent îmi voi avertiza prietenii, cei care mă citesc, asupra pericolului Iosif. Doar a-l bana mi se pare cea mai proastă soluție. O trădare față de ceilalți. Iosif a avut momentul lui de glorie aici. Acum ia-l tu si ceilalti şi mirosiți-i respirația. Jucați-vă cu el. Pană v-o mai fute una. Şi încă una. El n-are cuvinte. Doar un motto-” în fiecare clipă se naşte un (o) fraier(a)! Trebuie doar să-l găsesc”. Dacă un singur wordpressist e salvat de Iosif, prin textul meu, mă simt super. Ăsta e un clişeu de răspuns adevărat la patetismul ăla deşănțat legat de cat de inofensiv e „şiretul”. Commul lui klaus spune mai mult despre angoasele lui klaus, decat despre marea infamie pe care am săvarşit-o eu prin postarea-mi. Şi cat timp vei fi în război cu Renata, iar klaus îi va reproşa ceva acesteia, sigur klaus va avea dreptate.
   Altfel, spune-mi că eşti sirenă, nu oaie, şi te voi trece dincolo 🙂

   Apreciază

   Răspunde
 5. nostrastella

  M-am trezit juma de oră mai devreme , ş’ încă nu m-am spălat pe dinţi şi nici pişu n-am făcut . Da-mi cade cam piperată şi cu atât mai neavenită izmeneala ta cu … războiu’ meu. Şi la vezică şi la lingurică .
  Trec iar peste .

  Sclifosiţii – ca să citez din santaklaus – nu prea au parte de aplauze , btw .
  Nu te transforma n ceea ce nu eşti ! Zic .

  Mi se pişcă de Cato ul tău … tânăr ori bătrân . Un ciocoflender , părerea mea .
  + ca suntem în mileniul 3 , nu uita . Peste vr’o 30 ani , prefer să mi bucur sufletul cu ce a elucubrat castu’ în 018 , nu tutankamonCATU.goagăl.com !
  Pricepi ?!

  dă te n puii mei .
  wtf ! am înţeles că eşti în gară de ceva vreme … şi poate te o fi prins curentu’

  ………
  da’ beleşte bine ochii şi ia trenul care trebuie .

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Scuze, Stella, că ai rămas nepişată din cauză commului meu piperat. Chiar vrei să mă citesti peste 30 de ani? 🙂 Inseamnă că ceva-ceva ajunge la lingurică. Pe klaus lasă-l în pace, n-am nevoie de traducere la ceea ce spune, scrie în Braille, iar mesajele mele către el sunt clare. Iosif va fi uitat. Maine o să scriu despre dragoste. Am chef să uit toate mizeriile. Şi să beau două degete de Jack, pe bune, nu exista nimic mai bun, din paharul gol întotdeauna iese o femeie. Şi nu-mi vorbi de trenuri. Mersul trenurilor e scris de mine. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s