Metaetică (1)

Copleșiți de situațiile de incertitudine, muritorii au inventat teoria jocurilor. O construcție rațională a mecanismului deciziei. Din care chiar rămâi cu un profit frumușel. Ca să reziste, l-au zidit pe Don Quijote într-un perete.

Pentru bisericile pustii  ai fost trimisă tu. Ca o băncuță care scârție îngrozitor. Sau ca o limbă de clopot. În vamă nu ți-au confiscat rimelul și pe fețele tuturor sfinților pictați ai măzgălit cuvinte.

Cei de la audit spun că dumnezeu nu e rău. Doar incompetent. Te-a uitat desculță. Și cu ochii ireductibili la o viziune antropologică. Unii spun c-ar fi o fereastră. Și buzele o formă a priori a cunoașterii.

O femeie într-o noapte de decembrie.* Metateorie a sufletului. Cu zăpada, structură sintactică și lacrima, semantică. Și o ceașcă de cafea, artefact al uitării.

Au trecut sărbătorile. Putem remuri . Respectând canonul definitiv al gesturilor tandre.

Reclame

14 gânduri despre „Metaetică (1)

 1. castanman Autor post

  Post scriptum- Nu ştiu cum explică dexonline-ul metaetica. Aş vrea să folosiți ca bază în citirea textului următoarele: metaetica e un discurs asupra naturii şi justificării moralei. Folosind un punct de vedere neutru. Adică să lăsați la o parte validitatea oricărui principiu moral pozitiv. Pe scurt, ignorați codurile morale. Sunt subiective 🙂

  Apreciază

  Răspunde
  1. Aldus

   Partea paradoxală e că orice discuție despre metaetică riscă să alunece pe făgașul eticii, la fel cum orice discuție despre metafilosofie nu poate fi decât filosofică.

   Iar că sunt sau nu subiective, dragul meu, asta-i discutabil până la cer și-napoi. 🙂

   Apreciază

   Răspunde
      1. Aldus

       La Mulți Ani!

       Și, ca idee, să știi că a comenta pe marginea unui detaliu din subsolul unui articol nu îngroapă articolul, la fel cum a discuta despre solfegiile învățate la Muzică nu îngroapă Matematica sau vreo altă materie de bază. 🙂

       Apreciază

       Răspunde
       1. castanman Autor post

        Ai dreptate, mi-aduci aminte prin „amprenta” ta de scepticul Aggripa, grecul, nu neamțul, cu tabela celor 5 tropi prin care ” dogmaticii” ( atentie, era vorba la vremea aia de filozofii care încercau să afle adevărul) ajung în dificultate în argumentările privind principiile.

        Apreciază

        Răspunde
 2. smaranda64

  Îmi place băncuţa. Dacă se aşează cineva pe ea, fără să ştie ce l aşteaptă. Nici să respire nu mai are curajul căci infernalul scârţâit s ar auzi până în cer.
  Cu dermatograful se fircăle mai uşor decât cu rimelu. Am verificat.
  An nou cu bucurie, cman!

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s