Moartea termică a Universului

Moartea termică a Universului va avea loc într-o dimineață în care va ninge. Prezența noastră nu va fi obligatorie. Nimic material. Doar radiație termică răcită pană la echilibru,  fobie a mirării. Entropia universului va creşte cu fiecare secundă a exceselor noastre. Dezordine imputabilă principiului, cand nu există alternativă imanentă. „A doua ” a termodinamicii spune că energia dintre noi e doar un produs conservat. N-a fost creată. Nu poate fi distrusă. Plecarea o poate transforma în certitudini de valoare inegală. Bitcoini tranzacționați, apoi, pe bursa dezamăgirilor. Deschisă după miezul nopții, cu deus malignus broker. Al erorilor, dogmelor şi prejudecăților.

Se spune că la început Universul a avut o stare de ordine maximă. Ca un sărut de adolescent. Sau ca o strangere de mană. Valori imposibile pentru care legile naturii devin desuete. Nici dumnezeul nu e prea credibil pentru o asemenea formă de organizare a materiei. Mai ales pentru graba suspectă cu care Omul, vedeta creației, trece de la adorație la crimă, spune filozoful ăla răfuitor. Wittgenstein crede că există inefabil. Se arată pe sine şi e mistic. Hmm! Tautologie? Contradicție incapabilă să exprime ceva cu sens? , sar ceilalți.

Mă tem că e doar o mutilare a unui răsărit de soare la Gura Portiței, după o noapte de beție…

20 de gânduri despre „Moartea termică a Universului

 1. Lotus

  Entropie prezisă și ciclică, care face ca dezordinea să fie doar aparentă. Dar sigur că imputabilă principiului, cui altcuiva? Alternative la imanența curentă apar în timp: un nou ciclu al creației și resorbției, urmat de încă unul și tot așa.

  Nu știu de ce toți oamenii văd omul ca fiind vedeta creației, doar pentru că o carte veche de câteva mii de ani spune asta. Poate există și deasupra omului nenumărate trepte.

  N-aș fi sigur cu bitcoinul.

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Istoria fierbinte a universului e greu de descifrat pe o perioada mai mare in trecut. Pentru o anumita valoare negativa a timpului gasim, folosind legile naturii, o distributie initiala a caldurii ce nu poate fi explicata. Si atunci, cu chestia asta, intram intr-o dilema mişto- 1. fie credem în Creație 2. fie credem ca a avut loc o schimbare inexplicabila in desfasurarea legilor naturale. In ambele cazuri, legea entropiei ne duce spre formula ecleziastică ” cerul şi pamantul vor trece” 🙂 . Multumesc pentru rabdare

   Apreciază

   Răspunde
    1. Lotus

     „Pentru chestii virtuale e moneda ideala” – și asta-i tot ce contează. Pentru că la nivel virtual înseamnă, în cazul de față, la nivel de principiu. Încă nu suntem în faza de imanență. Acum, extrage principiul monedelor fiat și fă o comparație.

     Nu contează, exact, cum se va numi bitcoinul peste 100 de ani. Cert este că va exista. Întrebarea e dacă va mai exista euro. Care acum e o subdiviziune a bitcoinului, niște cenți la dolar, mărunțiș.

     Apreciază

     Răspunde
   1. Lotus

    S-ar putea să te duci într-o direcție inexistentă cu timpul negativ; fizicienii ne spun că legile naturii clachează la momentul zero. Că nu mai există timp, ci clipă eternă, și nici spațiu, ci punct de singularitate. Dar deodat’ un punct se mișcă. Cel dintâi și singur. Iată-l cum din haos face mumă, iară el devine Tatăl. Eminescu s-a inspirat din Imnul Creației:

    http://www.sacred-texts.com/hin/rigveda/rv10129.htm

    Tot în Orient se spune: „sunt Unul care devine doi”. Sunetul, lumina, razele X, undele radio, toate sunt aceeași energie, modulată pe frecvențe diferite. Cărbunele, osul, diamantul, fierul, oxigenul, aurul, argintul, plumbul, toate sunt aceiași protoni, neutroni și electroni, așezați în configurații diferite. Solidul, lichidul, vaporii, plasma, toate sunt același material, aflat la temperaturi diferite. Și, indiferent ce coordonată a universului ai alege, când o contracți la maximum, urzeala multiplicității începe să se destrame. Restrânge universul la un singur punct și, conform relativității, ai o singularitate. Ridică temperatura suficient de mult și cele patru forțe fuzionează. Sunt Unul care devine doi.

    Dar chiar și aici, în lumea asta duală, unde indivizibilitatea ne apare separată iar părțile ei continue și reale, dacă ne luăm o lunetă suficient de puternică și ne uităm la un atom, observăm cum electronii se joacă de-a v-ați ascunselea în goana lor în jurul nucleului, dispărând ici și apărând colo, iar cuantele de materie își asumă fie rolul de particulă, fie pe cel de undă, în timp ce unele, aflate în colțuri diferite de univers, se cuplează între ele.

    Momentul de singularitate nu-i cândva în trecut sau undeva la cutare temperatură, Dumnezeu s-a ascuns în materie și în om, motiv pentru care nu prea putem explica nici acum mai nimic, ci doar folosi și crede, la modul superficial, că am înțeles.

    Apreciază

    Răspunde
    1. castanman Autor post

     Ca sa lucrezi cu singularitatea trebuie sa accepți ideea de univers in expansiune. Si sa inversezi sensul expansiunii pentru a o urmari inapoi in timp, spre un „inceput” in care toate se izbesc intre ele: toata masa universului este comprimata intr-o stare de densitate infinita. Singularitatea initiala. Spectrul acesteia a dus la tot felul de extrapolari metafizice si teologice ale ideii de cosmologie. Nu stiu, nu inteleg, cum vrei sa o abordezi. La mine era doar o chestie din condei

     Apreciază

     Răspunde
       1. kiusimus

        Eu sustin doctrina biblica.
        Dar e 21, e noapte, e joi, la noi. La Akhmatova era luni cand i s-a dezvaluit taina dragostei.
        Twenty-first. Night. Monday.
        Silhouette of the capitol in darkness.
        Some good-for-nothing – who knows why–
        made up the tale that love exists on earth.

        People believe it, maybe from laziness
        or boredom, and live accordingly:
        they wait eagerly for meetings, fear parting,
        and when they sing, they sing about love.

        But the secret reveals itself to some,
        and on them silence settles down…
        I found this out by accident
        and now it seems I’m sick all the time.

        Apreciază

        Răspunde
        1. castanman Autor post

         „Noi nu vom bea dintr-un pahar vreodată
         Nici dulce vin, nici apă de izvor.
         Săruturi n-om schimba în zori ; o dată
         Nu vom privi amurgu-odihnitor.

         Ţi-e aer soarele, şi mie luna,
         Dar dragostea ce-o respirăm e una.

         Un altul mă-nfăşoară-n gingăşie,
         Cu râsul ei, o alta te-a legat,
         Dar spaima ta îmi aparţine mie
         Şi tu, de boala mea eşti vinovat.
         Mai dese întâlniri nu vom avea,
         Căci liniştea ni-e dată doar aşa.

         Suflarea mea în stihul tău e trează,
         Doar glasul tău răsună-n stihul meu.
         O, e un rug de care nu cutează
         Nici om să se atingă şi nici zeu.
         Şi dac-ai şti, acum, ce dragi îmi sunt
         Aceste buze cu miros de vânt !”
         Tot o Akhmatova.

         Apreciat de 1 persoană

         Răspunde
 2. smaranda64

  Încercăm să descriem antena de pe turnul eifel, minunândune cum de a ajuns acolo, ignorăm însuşi turnul, arhitectul, fabricile de materiale, filmele de transport şi miile de lucrători.
  În rest ar fi fain dacă aş mai şti să citesc printre rânduri. Poate aş fi înţeles ceva din articol. 🙂

  Apreciază

  Răspunde
   1. castanman Autor post

    No name-ule, chiar ai dreptate, teoremele singularitatii ale lui Penrose, Hawking, Geroch si Ellis se bazeaza pe presupunerea ca totdeauna si pretutindeni materia se intalneste cu atractia gravitationala a altei materii si pe conditia ca forta de atractie sa existe cand suma densitații si presiunii din univers este pozitiva. Nimic de temperatura. Originea universului, John Barow, pg 77, Humanitas, 1994

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s