Sfârșit

Magicianul își strânse în valiză ultimile baghete, cuvintele. Stricate, mutilate de absurdul existenței. Lumea crezuse că sunt butaforie și procedase în consecință. Le lipise cu scuipat, rece, dens, antigravitațional pe pereții din carton ai bâlciului. Aruncă, zâmbind,  la coș telefonul. Numai poștașul și banca pot suna de două ori fără a cădea în ridicol. Văzuse într-un film, demult, că nu există singurătate, doar oameni ce te fac să te simți singur. Lângă el, hamsterii părăsiseră labirintul și se simțeau liberi învârtind roata. Fumă pasional ultima țigară, drept sacrosanct al condamnatului la viață, și alergă câteva gânduri între migrația sufletelor și veșnica întoarcere a aceluiași. Și Schopi și Nietzsche erau penibili. Intră în cabină să se demachieze. Ramase surprins. Pe obraji avea pictate două lacrimi. În ultimul spectacol jucase, fără să vrea, rolul clovnului. Închise fereastra. Zgomotul mahalalei sculpta pe geam flori reci de gheață

145 de gânduri despre „Sfârșit

 1. nostrastella

  Cel cast …

  Doamne cât te iubesc !
  Pe tine şi/sau cuvintele tale , whatever . Eşti bun rău , dom’le . Cu plecăciunea proscrişilor … gen , mie’n mii , ori făr de număr , mă-nclin , fărâmiţându-mă-n decăderea ta ! Că n-aşa ? Numai în iubire poţi vedea cat de jos poţi să cazi ! dixit Cioran , aproximativ . Anyway .

  De departe cea mai bună scriere a ta .
  Atât cât mă pricep eu , mno . Şi sper din tot sufletul să nu fie şi ultima . Pen’că , n’aşa , cre’că nime de p’acilea nu vrea vreun the end . Gen . Iar cine te iubeşte te va lua aşa cum eşti , cu toate cele bune şi toate cele mai mult sau mai puţin … relele tale .
  Who carres !
  Mie mi se pişcă !

  (FRIGIDELOR de serviciu !!!? Ha ha ha … asta primeşti când cuvintele tale ajung – nevinovate , decât – prădalnicelor onorabile ? …nefutute)

  Îmi place cum scrii ş’atâta tot !
  Nu trăiesc cu tine ! nu-mi vin dimineţile atârnate’n printscreenuri ce te surprind c-o mâna la coaie şi una pe sânul meu mai mare , mustăcind din toţi porii a posesiune … nu-mi deranjezi fengshuiul ; de-mi vine sau nu ciclul nu eşti tu cel la care mă gândesc ……etc etc ! Ş-atunci ce alabala portocola-n puii mei aş putea să-ţi reproşez . Mulţumesc Cerului că exişti , în pana mea , ş’atât .

  Am zis că n’oi mai parlamenta cu tine pân’ la anul . Mă iartă da’ chiar nu poci .
  Şi chiar fac un efort uriaş ca să mă abţin .
  ……
  E nedrept ce ţi se întâmplă dar … ştii cum e : fiecare primim în lumea asta ceea ce merităm . Nimic mai mult , nimic mai puţin .

  …………

  …………….

  Câh !
  Să nu uit . şterge te rog toate comentariile mele de p’acilea . Am înţeles că tare mult ai deranjat zâna . Fă’i pe plac , ca de obicei …

  …………….

  …………..

  Apreciat de 2 persoane

  Răspunde
 2. Renata Carageani

  Deși textul e excelent până spre final, îmi permit, cu scuzele de rigoare, un sfat: nu scrie niciodată la cald!
  Cândva, o profesionistă în ale scrisului mi-a criticat sfârșitul unei povestiri. Care era dramatic de trist. Și genial – mi se părea mie!… I-am zis că eu, când l-am scris, plângeam. Mi-a zis că asta e buba, să-l mai scriu odată, la rece, că nu autorul trebuie să plângă, ci doar cititorii. Adică cum?! – am întrebat-o. Adică niciun bucătar bun nu se îndoapă în timp ce gătește – mi-a explicat ea.
  Multă vreme n-am înțeles ce vrea să zică, dar într-o zi am priceput: când păpușarul se pune în locul păpușii, nu mai are cine să tragă de sfori.

  p.s.: aproape remarcabil comentariul steluței. Bate în coerență, de numa-numa!
  N-o șterge, în trecut. Ar fi ca și cum i-ai șterge dosarul medical cu drept de urgență la spitalul de nebuni. Ar fi păcat ca, pe viitor, un vizitator întârziat al blogului tău să nu facă diferența între pelerină și cămașă de forță.

  Apreciat de 2 persoane

  Răspunde
  1. Lotus

   Renata, fă-mi hatârul unei analize pe text. Când critici sfârșitul, te referi cumva la partea asta?

   Ramase surprins. Pe obraji avea pictate două lacrimi. În ultimul spectacol jucase, fără să vrea, rolul clovnului.

   Că în opinia mea, aici se schimbă tonul povestirii. De ce nu-i bine și cum ai reformula-o? Cumva într-un mod care să nu picteze explicit lacrimile, ci să lase cititorul să le intuiască sau întrezărească, în spatele aceleiași aparente indiferențe?

   Te întreb pentru mine, nu pentru Castan. Nu-mi pasă de Castan și nici că suntem la el pe blog! 😀

   Apreciază

   Răspunde
    1. Lotus

     Dă-l încolo de Castan, noi povestim ce vrem, ce contează că suntem pe blogul lui? 😀 Castane, așa-i că nici ție nu-ți pasă că te bârfim la tine acasă și ne dai voie? 🙂

     Apreciază

     Răspunde
         1. klaus

          Dacă ți-aș răspunde, am sparge recordul „300”. Care e, de fapt, două sute șapte zeci și ceva…

          Da’, ia zi, ai veni să ne putem boturile paralele, la mai puțin de un metru distanță? Cu toți virtualii care ar accepta să-ți miroase parfumu’? Și invers.

          Apreciază

          Răspunde
          1. Lotus

           Lasă recordul, răspunde la întrebare! 🙂 Sau măcar încearcă.

           Eu pe net sunt blogăr, ori blogărul nu este definit de activități sociale. Iar în privat, nu te cunosc suficient de bine, după cum nici tu nu mă cunoști. Întrebarea ta e defectă, în condițiile în care nici măcar nu știu din ce oraș îmi scrii. Hai să ne întâlnim! Bun, vine mâine la 15. Unde? În Honolulu! A, păi eu locuiesc în România. N-ajung. 🙂

           Apreciat de 1 persoană

  2. Arlech

   După părerea mea, că textul e scris la cald pot spune doar „les connaisseurs” – adică ăia care ştiu cine, unde, când, cum şi de ce a aprins focul.
   Pentru neofitul care nimereşte aici, e la rece şi sfârşitul se potriveşte.

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde
   1. Renata Carageani

    Arlech, poate că sunt eu prea îndrăgostită de Clovn și nu admit să fie nedreptățit în felul acesta. Cred că nimeni nu joacă fără să vrea rolul Clovnului. E bătaie pe el! E cel mai bun job pe care-l oferă circul. Risc – zero, salariu – acceptabil, bonus – e omul-care-aduce-râsul. Și omul-care-aduce-râsul e mai tare ca omul-care-aduce-ploaia.

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
    1. Arlech

     Probabil că ţine de percepţie, Renata. De perspectiva din care te-ai obişnuit să priveşti lucrurile.
     Clovnul e bine plătit pentru că ştie, într-o anumită măsură, de toate. Îi ies măcar câteva jonglerii simple, nici de la mici acrobaţii nu se dă în lături, le are cu pantomima… Acceptă să fie de râsul lumii (aparentul prost al satului – pentru asta merită să primească aşa-numitul spor de ruşine 🙂 ). Şi, dincolo de avantajul material, cumva minimalizându-l, clovnul e omul obligat, la fiecare spectacol, să râdă şi să-i facă pe alţii să râdă cu lacrimi de prostia lui, chiar dacă în clipa aia sufletul lui plânge.
     Pentru mine, în textul lui castanman, „rolul clovnului” e durerosul rol al omului ajuns de râsul tuturor – nedreptăţit de soartă.

     Apreciat de 1 persoană

     Răspunde
      1. klaus

       Eu aș putea vedea un magician care se scoate cu o imagine de clovn atunci când ușile sunt trântite prea tare.
       Cum sunt mai frumoase florile de gheață, privite din interior sau din exterior?

       Apreciază

       Răspunde
      2. Arlech

       Presupun că depinde în ce cabină te ascunzi. Nu pot fi toţi clovnii la fel. 🙂
       Şi poate că ar trebui s-aşteptăm să scrie castanman despre clovni, să vedem ce-a descoperit el în cabina în care s-a ascuns. 🙂

       Apreciază

       Răspunde
          1. Arlech

           Nu pot să te contrazic, klaus.
           Argumente cred că aş găsi – poţi găsi mereu ceva cu care să contrazici pe cineva, dar nu văd la ce m-aş osteni, cui i-ar folosi… 😀
           Oricum am vorbit prea mult pe-aici.

           Noapte bună, doamnelor, domnişoarelor şi domnilor!

           Apreciază

   1. klaus

    Răspuns dublu… tocmai îi explicam piticei mele mai mari ce înseamnă dublu. La matematică! Clar, n-am calități pedagogice din moment ce io boscorodesc p’aici și ea în altă cameră, supărată nevoie mare că va merge cu temele nefăcute la școală.

    Apreciază

    Răspunde
 3. klaus

  Mă enervați că o dați cotită spre, încă nu știu, penibil sau melancolii măiastre.
  Las’ că vă provoc io, dac-om fi sănătoși, să veniți la mine să văd dacă vă vine a vă mușca de cur sau de a vă pupa suspect de mult. Vreau să vă văd ochii!
  Stelu, te bagi?

  Apreciază

  Răspunde
 4. Camelia

  Pentru Magician: simţindu-te uneori precum un clovn care, încurcând secvenţele, naiba ştie cum s-a rătăcit în propriul tău spectacol lipindu-şi la întâmplare o partitură pe reprezentaţia de fond, fiecare secvenţă avându-şi paralela ei de semn opus când în luptele interioare dintre tine şi însuţi victoria unuia a însemnat eşecul celuilalt atunci când ai vrut ceea ce nu puteai iar ceea ce ai fi putut nu voiai.

  Apreciază

  Răspunde
  1. Arlech

   Camelia, o frază pe care trebuie s-o explici ca să fie limpede, NU e limpede.
   Mai exersează scrisul, draga mea! Mai pune-te la punct cu logica!
   Şi nu uita că, atunci când doi îţi spun că eşti beat, e bine să te duci la culcare. Eu sunt, în cazul de faţă, numărul doi. Aş fi putut fi numărul unu, dacă azi-noapte nu mi-ar fi fost prea somn ca să comentez.

   Apreciază

   Răspunde
   1. Lotus

    Dar de ce ar trebui ca frazele să fie limpezi pentru toată lumea? Eu de exemplu am citit corect fraza Cameliei – vezi răspunsul pe care i l-am lăsat mai jos Renatei. Iar partea cu „când doi îți spun că ești beat” se potrivește la lucruri care țin de bunul simț, pierzându-și valabilitatea în domeniul cunoașterii, unde majoritatea va fi întotdeauna, prin definiție, mediocră. Dacă Einstein ar fi ascultat de toți cei care i-au spus că vorbește prostii, probabil n-ar fi descoperit niciodată relativitatea.

    Nu mai bine am încerca noi, când ne aflăm în fața unui pasaj ce ne pare mai greoi, să facem un efort de lectură pentru a extrage mesajul lui, în loc să-i cerem autorului să se exprime mai băbește, pentru că așa am fost învățați, să primim totul mură în gură? Câtă comoditate, dom’le! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
   1. Camelia

    Renata Caragiani, mai exersează lectura, îţi lipseşte ştiinţa ei, aşadar, să-ţi dau niscavai indicaţii, deci înţelesul e aşa: victoria unuia a însemnat eşecul celuilalt, când în luptele interioare dintre tine şi însuţi nu (mai) ştii care e învinsul şi care învingătorul. Acum sper să-ţi fie mai limpede.
    Vorbirea mi-e coerentă, şezi blând, doar că nu’i pentru nepricepuţi.

    Apreciază

    Răspunde
    1. Renata Carageani

     Camelia, pentru cineva priceput cu scrisul și cititul mi se pare ciudat că nu poți ortografia corect un nume pe care nu-l vezi pentru prima oară. Ca să nu te obosești: mă cheamă Carageani, cu e. Știi tu, grupurile ce-ci, ge-gi… 🙂
     Oricum, e nasol că trebuie să explici ulterior ce-ai vrut să scrii.

     Apreciat de 1 persoană

     Răspunde
     1. Lotus

      Renata, de data asta nu ai dreptate.

      fiecare secvenţă avându-şi paralela ei de semn opus când în luptele interioare dintre tine şi însuţi victoria unuia a însemnat eşecul celuilalt

      Aici, însuți nu este legat de victorie. Nu e vorba de luptele dintre tine și însăși victoria unuia sau a altuia, scrisă greșit, pentru că dacă ar fi așa, fraza n-ar avea nici un sens. Pe de o parte, cum să te lupți cu însăși victoria, ce vrea să însemne asta? Pe de alta, rămâne un „a însemnat eșecul celuilalt” orfan, pe care nu mai ai de ce să-l legi.

      Așadar, parțiționarea corectă este „luptele dintre tine și însuți”, cu sensul de luptele dintre tine și însuți tu, adică conflictele interioare. Iată că eu am putut citi corect această frază, fără să mi se pară că ceva-i nelalocul lui.

      Și, ca verificare: atunci când o persoană care scrie fraze de câte un paragraf sau chiar de câte un articol comite un dezacord grosolan, atunci probabil că este vorba de o greșeală de tipărire, de vreme ce o frază lungă implică un efort mărit pentru a-i asigura coerența, iar efortul și coerența nu sunt prieteni cu agramatismul.

      Apreciază

      Răspunde
      1. Arlech

       Lotus, ca să fie cum zici tu, după „însuţi” trebuia să existe o virgulă. Iar „ntre tine şi însuţi” sună ca la balamuc.
       Apoi, fraza începe cu „simţindu-te uneori precum bla-bla-bla… şi nu spune că ce ai făcut simţindu-te bla-bla-bla.
       În plus, între „reprezentaţia de fond” şi „fiecare secvenţă”, în coerenţa exprimării apare o ruptură.
       Nu tot ce nu e conform stas e valoros. Încearcă să stai strâmb şi să judeci drept, dom’le. Prietena ta Camelia-fără-punct poate să facă şi fraze lungi OK, dar cu asta a dat-o urât în bară.

       Apreciat de 1 persoană

       Răspunde
       1. Lotus

        De ce trebuia virgulă? Că nu trebuia (imho). Uite:

        fiecare secvenţă avându-şi paralela ei de semn opus când în luptele interioare dintre tine şi însuţi victoria unuia a însemnat eşecul celuilalt

        Când a, rezultă b. Când în luptele dintre daci și romani dacii au avut săbii iar romanii sulițe, au câștigat romanii. Cred că în această construcție nu este obligatorie decât o singură virgulă, pe care am pus-o. Între romani și dacii nu cred că trebuie pusă virgulă. Iar acum le inversăm: Au câștigat romanii când în luptele dintre daci și romani dacii au avut săbii iar romanii sulițe. A existat o paralelă a contrariilor când în luptele dintre tine şi însuţi victoria unuia a însemnat eşecul celuilalt. Mie nu-mi sună a virgulă lipsă nicăieri.

        A doua obiecție este legată de stil și mesaj, care, din nou, cred că nu sunt corect înțelese. Ce ai făcut „simțindu-te bla-bla-bla”? Tot ce scrie Castan în articol, evident. E o completare la acțiunea din articol, o privire asupra a ce simțea magicianul din povestirea lui Castan. Castan ne arată exteriorul, Camelia interiorul. Castan ne spune ce făcea magicianul și ce se petrecea în jurul lui, Camelia ne spune cum se simțea atunci. Cele două (articolul și comentariul Cameliei) sunt jumătăți de întreg.

        În sfârșit, eu nu văd nici o incoerență. Cum ziceam, cred că problema a fost la citire, nu la scriere.

        Apreciat de 1 persoană

        Răspunde
        1. Arlech

         Din fragmentul citat de tine lipsesc 2 virgule, lotusule:
         … fiecare secvenţă avându-şi paralela ei de semn opus când, în luptele interioare dintre tine şi însuţi, victoria unuia a însemnat eşecul celuilalt…
         Iar tu nu vezi nicio incoerenţă fiindcă nu vrei s-o vezi.
         Din „jumătatea de întreg” întortocheată şi ilogic formulată a damei-fără-punct-care-şi-a-pierdut-o-droaie-de-virgule s-ar putea scoate ceva coerent, care să sune cam aşa:
         Când îţi lipeşti, naiba ştie cum, pe reprezenţia de font, o partitură în care fiecare secvenţă e paralela ei de sens contrar şi ajungi să te simţi, în propriul tău spectacol, ca un clovn rătăcit, se cheamă că, în luptele interioare dintre tine şi tine, victoria unuia a însemnat eşecul celuilalt, căci, neputând ceea ce voiai, ai vrut ceea ce nu puteai.
         Cu asta, îi urez duetului vostru floral noapte bună.

         Apreciază

         Răspunde
         1. Lotus

          Arlech, eu în continuare zic că te înșeli cu virgulele ălea, și ți-o spun la modul cel mai serios. Eventual, problema ar putea fi tranșată de un profesor de limba română, dacă-l găsim. Până atunci, de vreme ce nu știu suficientă gramatică ca să te corectez cu elemente tehnice, indicându-ți versetul și capitolul biblic, o să încerc o argumentație mai intuitivă.

          Aici cred că se pune virgulă după când:

          Când, cuprins de remușcări, înțelese că nu mai poate întoarce răul făcut, se aruncă pe geam. Din păcate, locuia la parter.

          Motivul pentru care se pune virgulă este că secvența „cuprins de remușcări” este o parte explicativă, separată de restul frazei și care poate fi omisă. Adică, am putea foarte bine spune „Când înțelese că nu mai poate întoarce răul făcut, se aruncă pe geam.”, iar fraza ar avea în continuare sens. Deci, virgula separă cumva mere de pere și ne ajută să introducem ceva în plus în frază.

          Pe de altă parte, în construcția următoare:

          Când în luptele dintre daci și romani dacii au avut săbii iar romanii sulițe, au câștigat romanii.

          secvența „în luptele dintre daci și romani” este în logica narațiunii. Fără ea, fraza „Când dacii au avut săbii iar romanii sulițe, au câștigat romanii.” este lipsită de sens, în absența vreunei lupte (absolut necesare) între daci și romani. Așa că aici nu mai avem mere și pere, deci nu mai avem ceva „importat” în frază, ci o anumită curgere logică a textului, așa că secvența respectivă nu trebuie separată de restul frazei prin virgulă.

          Iar fraza Cameliei este de tipul 2.

          În ce privește partea a doua, ce ai scris tu acolo nu este o reformulare a ce a scris Camelia, ci propria ta ficțiune. Incoerentă și lipsită de parfum, pentru că așa ai înțeles tu comentariul Cameliei. Practic, acolo nu ce a scris Camelia reformulezi, ci ce ai înțeles tu (greșit) din comentariul ei. Încă o dată, problema e una de citire.

          Apreciază

          Răspunde
          1. Arlech

           Lotus, mai ştii să împarţi o frază în propoziţiile componente? Sau au ştiut vreodată?
           Dacă ştii, analizeaz-o din punctul ăsta de vedere şi-o să vezi că virgulele sunt bine puse.
           Şi nu le mai vinde castraveţi grădinarilor.
           Hai, pa.

           Apreciat de 1 persoană

          2. Arlech

           Scuze, nici măcar nu e nevoie să împarţi în propoziţii. (Ai darul să mă scoţi din sărite şi nu m-am ţinut de cuvânt, m-am întins iar la vorbă cu tine.)
           E exact ca-n exemplul dat de tine: „în luptele interioare dintre tine şi însuţi” e secvenţa explicativă, îţi explică unde anume a însemnat victoria unuia eşecul celuilalt.
           Şi cu asta chiar că mi-am încheiat discuţiile cu tine.
           Mă doare la 3 metri-n spatele curului ce crezi despre mine şi despre părerile mele. Iar Camelia n-are decât să scrie cum o duce tărtăcuţa.

           Apreciază

         1. Camelia

          Magistrale doamne doritoare de limpeziri, fraza are sens cu virgulă sau fără, scrisă pe nerăsuflatelea, aşa, vă anunţă una cu palatul lingvistic rafinat şi excelent pregătită în manevrarea virgulei, ceea ce, cu o dezamăgire brutală, nu pot spune despre tine, dragă Renata Caragiani. Ups, i did it again!
          Şi’acum, înapoi la sensul postării, că l-aţi cam denaturat.
          O seară cu de toate, şi toate golurile umplute!

          Apreciat de 2 persoane

          Răspunde
          1. Renata Carageani

           Dottoressa Camelia, în cele din urmă ai cedat ispitei!… Deși urăști să fii interpelată, intri în dialog cu vulgul neștiutor de carte. Mi-a plăcut asta: „palatul lingvistic rafinat”. Și asta: „excelent pregătită în manevrarea virgulei”. Ultima e echivalentul – acreditat universitar – al înfiptului mâinii în șold cu deșertarea sudalmelor corespunzătoare.
           Dottoressa, să ortografiezi greșit un nume propriu nu e capăt de țară. Un anume Marian, comentator și pe-aici, o comite frecvent, deși i-am atras atenția, ca și ție. Numai că Marian e un onorabil domn în vârstă, probabil doar cu liceul, care pune doi „i” la infinitivul verbelor de conjugarea a patra. Domnia ta n-ai avea nicio scuză, pe bune! Crezi că pocirea intenționată a unui nume propriu e un fel de bobârnac în nasul posesorului său? Atâta poți?!
           O, Doamne!… Nu e de mirare că ți-ai ales un stil literar fără metrică. Metrica e greu de gestionat.
           O seară minunată, cu lecturi de excepție, Dottoressa!

           Apreciază

         2. Lotus

          @Renata

          Ba hai să-l despicăm! 🙂

          1. Dacă nu e Le Clézio, înseamnă că nu are dreptate? Incovarea acestui argument poate denota anumite prejudecăți care te fac să judeci un text în funcție de autor, nu de textul în sine.

          2. Camelia a scris un comentariu foarte frumos, pe care tu l-ai citit pe fugă, hai să recunoaștem. Așa că ai făcut o asociere greșită a lui „însuși” cu „victoria” și, necitind cu atenție să te dumirești, ai sărit la gâtul ei. Camelia s-a apărat, explicându-ți de ce n-ai dreptate, lucru care te-a lăsat într-o poziție cam deplorabilă, de cititoare neatentă. Ca să te scoți, ai sărit din nou la gâtul ei, de data asta pe faptul că ți-a greșit o literă din nick. 🙂

          3. Iar cu virgula aia, eu nu-ți dau dreptate. Tocmai ce i-am explicat Arlechinei de ce.

          Apreciază

          Răspunde
          1. Renata Carageani

           Nu, Lotus,
           1. erată – însuți.
           2. Și slăbește-mă! Nu e chiar Le Clézio înseamnă că nu trebuie s-o analizăm și-n dungă, literaricește, că nu avem nimic de învățat, nu că are sau n-are dreptate.
           3. Nu citesc pe fugă comentariile cărora le răspund.
           4. Carageani nu e nick, e numele tatălui meu.
           5. Alte probleme?

           Apreciază

          2. Lotus

           @Renata

           1. Corect.

           2. Nici n-am zis că trebuie s-o analizăm la milimetru. Dar putem s-o facem. În plus, de învățat poți învăța din orice și de la oricine. Poți învăța și de la oameni care-ți sunt inferiori. Aici e o situație din care putem rămâne cu ceva sau nu, depinde de noi.

           3. Atunci, cu atât mai rău. Dacă era pe fugă, aveai o scuză pentru neînțelegere. 😛

           4. Nick, nume, whatever. Modul în care te semnezi. La mine e nick, de exemplu.

           5. Eu n-am, nu știu voi.

           Apreciat de 1 persoană

          3. Cudi

           4. A pocit și a doua oară numele Renatei, în batjocură – „vă anunţă una cu palatul lingvistic rafinat şi excelent pregătită în manevrarea virgulei, ceea ce, cu o dezamăgire brutală, nu pot spune despre tine, dragă Renata Caragiani. Ups, i did it again!”.

           Apreciază

          4. Lotus

           Cudi, poate că a doua oară și eu l-aș fi scris așa cu intenție. Can you blame her? 🙂

           Iar a schimba o literă dintr-un nume nu înseamnă a-l poci, dacă tot s-a trezit spiritul de justițiar în tine. Vorba aia, fii corectă și obiectivă din toate punctele de vedere, nu doar din cele care îți convin ție, ceea ce practic te face lipsită de obiectivitate! 😉

           Pocire ar fi fost dacă i-ar fi schimbat numele într-unul urât, nu doar diferit.

           Apreciază

          5. Cudi

           Mă abțin de la alte comentarii pentru a nu supăra mai mult. E un mod de a-mi exprima un anume respect față de locul unde comentăm. Și momentul.

           Apreciază

          6. Lotus

           Eu cred că întotdeauna e mai bine să discuți pe șleau când ai o problemă cu cineva, decât s-o lași să dospească în tine. Dar asta cu condiția să accepți și posibilitatea că s-ar putea să te înșeli cu privire la omul în cauză.

           Apreciază

 5. Renata Carageani

  Magiciene, una peste alta, ai cinzeci dă comentarii, bre!… Lumea te iubește. Clovn, ne-Clovn, mahalaua te cere înapoi pe scenă. Știi care e cel mai trist lucru pe care poa să-l facă un artist când ajunge mare? Să nu iasă la bis.

  Ia d-acilea, dîn arhiva personală, o strofă scrisă acum opt ani, care se potrivește cu evenimentele actuale – mănușă:

  Când taci, scorojite biserici de ţară
  i-alungă pe îngeri în târgul hain
  să cânte prin bâlciul modern la chitară
  să-şi vândă sfinţirea pe-o litră de vin.

  Apreciat de 2 persoane

  Răspunde
 6. bluenightmareblue

  Domnul meu , felicitări ce să mai .
  Chapeau !

  Ai aruncat coliva şi iote bre şi babele – pardon , bocitoarele carevasăzică – şi numaidecât adicătelea cum ar veni . Şi ca să n-avem vorbe , mă refer strictamente postacilor – fără diurnă , sunt convins – din gaşca oleaginoaselor (domneşti , cum altfel ! ha ha ha) de sorginte ( nu de viţă !) caragiană . ( scuze de nu m-am pronunţat gramatical ori etimologic corect , fă !!!)

  (te pup de nu mai pot nostra 😆 ai reuşit . s’ acum poate zâmbi şi @gg . cu mult drag si din partea mea gegenio ! noi cei simpli s multi , nu te/am uitat . fii bine unde esti )

  Felicitări dară ! Iote c’ai reuşit ce ţi-ai propus .
  Asta da maieutică mon cher ..mainfrenţ !
  Cu plecăciune şi …..
  Sono tutti assegnati, quindi auguri per trovarne uno.

  Apreciat de 2 persoane

  Răspunde
 7. Camelia

  Bluenightmareblue, sfârşitul nu va fi un loc prea departe, Castanman va continua să scrie, aşa îmi şopteşte mie daimonul din imediata mea apropiere, la urma urmei şi înainte de toate, fondul lui sufletesc e cel al unui sentimental, asta o ziceam fără de vreo legătură.

  Apreciază

  Răspunde
 8. klaus

  Fain căcat ai dospit, castane! Parcă au intrat toți în fibrilații. Mai că-mi vine a te sfătui să ignori dacă unele cuvinte ți-ar atinge pulpa într-un mod necuviincios. Dacă nimeni nu știe, nimeni nu-ți poate pretinde explicații.

  Apreciază

  Răspunde
 9. Renata Carageani

  Dorele, adică vreau să zic Lotus, că nume, nick, pseudonim, poreclă, tot aia e, cam ai probleme, mă!
  Nu poți învăța de la oricine. Adică poți, dar trebuie să ai discernământ și să pui învățătura la AȘA DA sau la AȘA NU. Acum că tu, de dragul contrazicerii și al orgoliului personal, ai putea să generezi o discuție în contradictoriu despre cum e Camelia cireașa de pe tort în literatura bloggeristică, e problema ta, de Dorel cu probleme care, atenție, nu vrea decât să se dea hiper-mega-înțelegător, în sensul în care înțelegător se echivalează cu bunghitor, pricepător, inteligent, în cele din urmă.
  Sfatul meu prietenesc e să mă cruți de mizeria asta de polemică. Gâdilă-ți, pansează-ți și pupă-ți în cur orgoliul în oglinda din baie, adică în intimitate.

  Apreciază

  Răspunde
  1. Lotus

   Stai puțin! Camelia a scris ceva, tu ai citit altceva. După care eu am scris ceva, iar tu ai citit, din nou, altceva! 🙂 Unde am zis eu că a învăța de la cineva înseamnă a-l copia în toate cele? Am zis că poți învăța de la oricine, atât. Poți învăța și de la un măturător de stradă – de exemplu umilința. Poți învăța de la cineva chiar fără ca respectivul să vrea să te învețe sau să fie conștient că-ți e profesor.

   Prin asta, eu nu voiam să zic că domnișoara Camelia ți-ar fi în vreun fel inferioară, nicidecum, ci voiam să zic că faptul că n-o cheamă Le Clézio (lucru precizat de tine) n-are nici o relevanță în contextul discuției noastre.

   Avem un comentariu, lăsat de Camelia, care este criticat de tine și de Arlech. Eu zic că e un comentariu frumos. Voi ziceți că e plin de greșeli și incoerent. De aici se pot trage niște învățăminte. De exemplu, dacă eu am dreptate, înseamnă că există moduri de a scrie sau de a te exprima care vouă nu vă sunt străine. În particular, că o citiți pe Camelia într-o cheie greșită. Dacă nu am dreptate, înseamnă că o apreciez eu în mod greșit.

   Dar eu zic că am dreptate, deoarece, dacă într-adevăr limbajul folosit de ea ar fi fost unul defect, cum de am reușit să înțeleg ce voia să spună prin el, în așa fel încât ulterior s-a declarat impresionată de modul în care am citit-o? Adicătelea, ea folosește un cod (limbaj) defect, pe care totuși eu i-l înțeleg foarte bine – păi atunci înseamnă că nu mai este un cod (limbaj) defect, ci unul cât se poate de funcțional.

   Dar, eventual, nu pentru toată lumea.

   PS: Cred că singurele orgolii ce-ar fi putut fi afectate în discuția de față sunt al tău și al Cameliei.

   Apreciază

   Răspunde
 10. Arlech

  Cică (https://romanasii.wordpress.com/2013/02/25/cine-a-zis-ca-istoria-e-plictisitoare-mai-ales-cea-a-angliei/) în Anglia, pe la 1500, se bea bere şi whisky din căni de plumb, combinaţie care te putea scoate din circulaţie pentru câteva zile, aşa că beţivii căzuţi pe drum păreau adesea morţi. Erau duşi acasă şi verificaţi. Adică erau întinşi pe masa din bucătărie vreo două zile, timp în care familia aşezată în jurul mesei bea, mânca şi aştepta să vadă dacă se trezesc. De aici obiceiul numit „priveghi” („wake” în engleză).
  Castanul, care e „man”, nu „om”, deci anglofon, a fost verificat. În priveghem de mai bine de trei zile şi n-a dat niciun semn de viaţă. Nu credeţi c-ar trebui lăsat să se odihnească în pace?

  Apreciază

  Răspunde
 11. anonim

  Castane, procesul analitic bine condus al magicianului s-a incheiat printr-o sinteza iar acum dispare sau ce face? Astept continuarea, combustie interioara pentru inca alte lucruri are Castanul, are. Sau n-are?

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 12. anonim

  Fute-m-as in ea de virgula, mah, Arleche, nu-i asa ca ai multi ani, kile peste limita admisa, si viata personala putina? Esti, ca nu stiu cum sa articulez, la masculin sau la feminin, genul de persoana mediocra, dar riguroasa in mediocritatea ei, de aia cu gust inchizitoral. Strici mandrete de postare cu cacaturile astea nici macar dramuite meschin.
  Scuze, castane, pentru exces de anonim.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 13. klaus

  Anonime, m-am răzgândit! Vrei să vii și tu?
  Ai avea ocazia s-o cântărești pe Arle, să-i verifici data nașterii în buletin, să-i punctezi mediocritatea și rigurozitatea pe o scară de la unu la zece. După, poți face o reevaluare a mândreții de postare. Eu o să mă ocup să fie scăldată-n mâncare și mult, da’ muuuuult vin.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
  1. Arlech

   Îţi muriră lăudătorii, cameluţo?
   Chiar, în afară de lotus, te mai ridică cineva în slăvi? Oricum, presupun că, după cât a tocit aici tastatura în favoarea ta, o să-l ierţi pentru articolele scrise numai pentru Renata.
   Bye, să fiţi fericiţi!

   Apreciază

   Răspunde
 14. Renata Carageani

  Băi, realizați că, cu fiecare comentariu, Castanul se felicită că a fugit în lumea largă și reală?!
  Acum nu mai e vorba despre Magician sau despre Clovn. Și lăcrămile ălea doo, fir-ar ele de lăcrămi, mai rău ne-ncurcă.
  Acum e vorba despre Cămilia, dacă trebuia virgulă după însuți și despre orgoliul ei de filoloagă cu patalama, care trebuie reperat.
  Cămilio, e riscant să dai sentințe pe net! Fiindcă io, de pildă, care cunosc Arlechul, mă tăvălesc pe mine de râs când aflu că tu atât ai putut despre Arlech: că e cap sec. Aaa! Dacă zicea că „mamă-mamăăă, ce tare scrie Cămilia, ce scris cu respirație lungă are, parcă a câștigat olimpiada de spirometrie, acolo nu trebuia virgulă…”, garantez că Arlech îți figura cu mansarda mobilată. Dar oameni suntem, te-a criticat – Arlech e zero barat. Un nimeni care n-are treabă cu scrisul/lectura, trage la șaibă și se dă în stambă pe net.
  E, acum ia-o p-asta: Arlech e unul dintre cei mai citiți și vânduți scriitori români. Studia sintaxa când tu umblai de-a bușilea pe sub pat, să-ți cauți suzeta. Nu, nu e Cărtărescu, stai liniștită. Cărtărescu scrie sutele alea de pagini sperând că, la cântar măcar, îl face pe Arlech.
  Știi ce zic?
  Zic că, cel puțin în fața celor care au avut plăcerea și onoarea să-l cântărească pe Arlech în viu, ca pe porc, te-ai făcut de băcănie.
  Dar trece, nu-ți fă griji!…
  Acuma, dacă ieși la vânătoare de mine „însuși”, țintind virgulele puse greșit, fă-ți de cap! Nu mă supăr. Chiar nu mă supăr!…
  Ia și-o prăjiturică:

  Pe care i-o dedic lui klaus, veteranul Academiei Tăcute.
  🙂 🙂 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
  1. Lotus

   Auzi, da’ nu găsești interesant că până și „unul dintre cei mai citiți și vânduți scriitori români” poate să se comporte la faza de mai sus asemenea unui cap sec? Makes life not boring.

   Sau ce, tu crezi că dacă ai luat premiul întâi cu coroniță la pictură, îți vor ieși toate tablourile de nota 10 și n-o vei da niciodată în bară la aprecierea tablourilor altora? Ei, uite că nu-i așa, oamenii mai au urcușuri și coborâșuri, iar la faza de mai sus, voi două n-ați fost pe vârf de val, ca să zic așa. 😀

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde
  2. Cudi

   Renata, cândva, aici, pe blogul Castanului, experta în cauză a folosit „a prolifera” cu sensul de a „profera”. În replică Castanului, care i-a atras atenția asupra greșelii, a spus ceva de genul: „profa îți spune că tu aduci afronturi limbii române”. Concluzia? Prostul nu e prost destul dacă nu e și fudul.
   Partea cu adevărat tragică e că, dacă țin bine minte, cămila se și lăuda lui Vader cu ceva studii de doctorat – dacă-s pe limba și/sau literatura română, cu atât mai trist.

   Apreciat de 2 persoane

   Răspunde
   1. Renata Carageani

    Îmi amintesc perfect, Cudi.
    M-am simțit jenată de atâta prostie agresivă, din partea unei tipe cu care împărtășesc aceleași preferințe muzicale.
    Probabil că oamenii ăștia de paie nu-și pot asuma enunțul „am greșit, o iau de la capăt”.
    Da, se lăuda cu un doctorat.
    Și șefa DNA, Codruța, aia cu fruntea lată de doi milimetri, ochi bovini și lexic de Ferentari, îl are, 4% plagiat, dar doctorat. În România, numai cine nu termină o facultate, fie ea și fictivă, nu-și poate lua doctoratul. Până și Gabriel Oprea, un analfabet, e doctor și acreditor de doctorate. Ponta, domnul Goe al veșnicei tranziții românești spre capitalism, e, și el, doctor. Trăim într-o lume de doctori și antreprenori. Mă și întreb, câteodată, cine duce gunoiul, cine face o cafea? Masteranzii în psihologie care au terminat TCM-ul?

    Apreciat de 2 persoane

    Răspunde
   2. Lotus

    Cu excepția cazului în care a folosit „a prolifera” cu sensul de „a prolifera”, iar Castan n-a înțeles. Că tu n-ai înțeles asta nici nu mai punem la socoteală, n-ai înțeles nici aici, mai sus, dar îți place să te bagi în discuții. 😉

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
 15. Lotus

  @Arlech

  Eu nu cred nimic despre tine. Nu știu de ce ai mutat discuția la tine. Discuția era despre fraza Cameliei, nu despre persoana ta.

  Ai un profesor de română foarte versat în finele nuanțe ale acestei lighioane numită gramatică, pe care să-l întrebăm? Că-mi pare că și explicația mea ai citit-o tot ad-litteram, deși am specificat la început că e una intuitivă. Poate că și acea secvență o fi explicativă, da-i explicativă într-un alt mod decât cea din primul meu exemplu, care cere virgulă. Chiar nu percepi nici o diferență între cele două exemple? Chiar nu vezi, mai ales că știi gramatică mai bine ca mine, de unde izvorăște senzația mea că al doilea exemplu nu cere virgulă?

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 16. bluenightmareblue

  Bey mainfrenţ ,

  stau citesc ..mă râd . iar citesc , iar mă râd … mai fac o labă … citesc … mă râd – o labăăăăă mai lungă , apoi .. mă prăpădesc de râs monoton … JUISEZ , ca prostu’ fără să pricep de la ce mi se trage ……… mai fur o labă … vin şi …. WTF ! Babele’s la datorie ?

  Serios !?
  Şi văz c-au venit ş’alde ăştia făr’ de ţară . Cică . S-o anunţe cineva pe @codiţă cum că vizele pe”treaba” lor s-au cam terminat . E la liber . Terminaţi-vă şi voi ! obiectul muncii a cam dispărut . Aţi fraierit destui s avem pardon .
  Cine ştie cunoaşte .

  PS . întotdeauna am urât profesoresele de limba română .
  Acu stau şi mă-ntreb oare de ce ?
  Erau prea bătrâne ?
  Prea urâte ?
  Prea ne f u t u t e

  Nostra , tu ştii ceva ?!!!

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 17. Camelia

  Rămâne aşa cum zisesem atunci, la vremea aia, „a prolifera”, şi nu altceva, iar asta deoarece Castanman vedea în prezenţa mea, sau i se părea, o inmulţire a unor ameninţări închipuite, ceea ce nu era nicidecum adevărat. Aşadar, proliferam ameninţări la adresa lui, că de proferat, asta deja fusese în străvechimile noastre. Glumesc.
  Şi, Cudi, eşti jalnică.

  Apreciază

  Răspunde
  1. Renata Carageani

   Cu motanul, da, și cu Coabitantul. Adică eu îmbătrânesc dixtractiv, cu două perechi de coaie în apartamentul de doo camere din Berceni, etajul unu. Hai, zi-mi că tu ești o mămicuță eroină, care îmbătrânește constructiv și judicios, fără pisic dar cu mulți copii, măcar doi, lângă un soț legalizat la primărie și la popă. Plus doctorat.
   Cămiluș, eu pot să joc orice rol voiesc, chiar și pe cel de țață. Și, uite, ce să vezi, îl joc atât de bine, că te-am făcut să crezi că sunt.
   Pui, du-te de te culcă! Planeta se învârtește la fel și fără virgulele tale!
   Nu vreau să te supăr cu totul, dar ajungi un fel de ciuca bătăii, cu insistențele astea de intelectuală pe hârtii.

   Apreciază

   Răspunde
   1. Camelia

    Renata Caragiani, nu poţi, da’ vrei să fii ceea ce nu eşti, iar ceea ce nu eşti, nu te poţi (şi) face, cât despre coabitant şi boaşele din dotare, başca alea ale tale slobozite la gură, pari genul de femeie cu vaginu’ rece, nu cred că vei îmbătrâni lângă pomenitu’. Nici eu nu vreau să te supăr deplin, asta ca să stabilim echilibrul aspiraţiilor amândurora.

    Apreciază

    Răspunde
    1. Renata Carageani

     Cămiluș…
     Cămiluș, m-a lovit oboseala. Poate că de-aia începutul din lungul drum al virgulelor tale către punct, adică până la „face virgulă” îmi pare o mormăială vâscoasă și pretențioasă care nu prevestește nimic bun. Adică, indiferent ce bodogănești mai departe, tot un drac. Voiai să-mi spui că tot omul la teapă și apa la matcă? Faza cu vaginul rece își are sorgintea într-o gândire de cocălăreasă ridicolă care face pe „duamna” până o apucă damblaua și își pune fustele-n cap. Zic că, date fiind orele înaintate, poți să lași fustele jos, să te îmbraci în pijamăile cu ursuleți și să te bunginești la culcare. Dac-o fi, ne mai îmbrâncim mâine.
     Pupici nenumărabili!

     Apreciază

     Răspunde
    2. Renata Carageani

     Cămiluș, eu aș folosi astfel semnele de punctuație: „R.Caragiani, nu poți – da’ vrei! – să fii ceea ce nu ești și nu te poți (și) face. Cât despre…” Ș.a.m.d.
     Mă, nu știu cu cine ai studiat tu în facultate arta scrisului lizibil ca sens, dar să știi că oamenii dau o singură dată bani pe o carte în care personajele vorbesc/gândesc cu totul altfel (și mă refer la firesc) decât oamenii reali. Adică, de banii ăia, dați, de ce să traducă cititorul în limbaj firesc ceea ce autorul a mutilat în scris?
     Al doilea motiv pentru care mi-am urât profa de română din liceu (primul ea fost că îl considera pe Apostol Bologa un nenorocit de trădător-dezertor) era că nu zicea : ”Întoarce-te !” Zicea ”Te-ntoarce!” I se părea mai distins. O vacă!…
     Îmi amintești de ea. Nu cu vaca, ci cu prețiozitatea de-a te încăpățâna să mutilezi enunțul firesc printr-o punctuație ineficientă. Mă, dacă nu ți-ai găsit un stil literar propriu și original, nu face ore de contorsionism cu mințile cititorilor! Scrie cum gândești, de fapt. Acela va fi stilul tău original. De necopiat. Altminteri, te bălăcești într-un manierism mediocru.
     Bă, dacă ai o problemă cu temperatura vaginului meu, sper că informația asta îți e de folos: treișase virgulă opt grade Celsius. Mi-am luat-o acum cinci minute, ca să ne convingem amândouă că sunt vie și viețuiesc în parametrii normali.
     Ca să vezi cât te prețuiesc: io nici când am gripă nu-mi iau temperatura, dar mi-am luat-o acum, pe sănătate. Serios!… A,făcut-o pentru tine. 🙂

     Bă, Cămiluș, cât timp asculți ce muzici îmi plac și mie, nu e șansă să mă superi deplin.
     În fond, din cauza vârstei sau grație ei, nimic nu mă mai supără la modul serios,
     Te chiar iubesc, fiindcă ești atât de încrâncenată să ai dreptate. Stai aici, pe lungimea asta de undă! Ai numai de câștigat.
     Ia și pupicul:

     Apreciat de 1 persoană

     Răspunde
     1. Lotus

      Comentariu în care Renata definește idealul literar prin plierea pe gusturile maselor. Mvai… 😆

      PS: Camelia scrie cu note muzicale. Dar pentru unii, notele muzicale înseamnă cuvinte contorsionate. Csf, nu-i poți mulțumi pe toți.

      Apreciază

      Răspunde
 18. Camelia

  Renata Caragiani, muierile de se dau afurisite, alea cu limba ca surubelniţa, că asta e uşor de jucat, sunt un must have al lumii pixelate, asta despre numărul adoratorilor pe care astfel şi-l sporesc, în acest caz un exemplar ca tine fiind în trend, asta dându-ţi poate şi’un spor de viaţă, bănuindu-te de-un deficit de, cât despre poale puse’n cap, ţi le pui cu toate urmaşele evei care nu’ţi sunt pe plac, asta despre blogul lui Castanman în care te-ai luat de mai toate, loc pe care ai pus stăpânire, bag de seamă, şi unde se pare că faci legea, pentru că, nu’i aşa, suferi de orgoliul de a te şti băgată în seamă. Mai ai puţin şi faci vid în jurul lui, asta despre proprietarul acestui blog.
  Nu am făcut decât să îi las mai vechii mele cunoştinţe un comentariu şi atât, de restul te-ai ocupat tu, excitată pe deplin, cu un entuziasm total.
  Şi acum salutăm odoamna care nu eşti, că asta e greu de simulat, tu nefiind altceva decât o închipuită.

  Apreciază

  Răspunde
  1. Elena

   Klauss, am o rugăminte la tine. Știu cã sunã bizar dar vreau sã-i transmit lui Marian ceva ce am auzit cã l-ar ajuta, și nu vreau să-mi rãmânã pe conștiințã cã nu am făcut-o doar pentru cã eu nu mai comentez pe blogurile unde comenteazã el. Deși e foarte puțin probabil sã-mi ia sfatul/spusele în considerare.
   Sã caute informații despre uleiul de cânepã cu cbd – am un amic care susține cã o terțã persoanã pe care eu nu o cunosc s-ar fi tratat astfel de cancer la plãmâni. Există o fermă și la noi acreditatã sã producã acest tip de ulei bio pe care îl vinde de n ori mai ieftin. Cicã persoana respectivã îl comandase din afarã, nu rețin țarã și nu vreau sã greșesc, și plãtea foarte mult pentru niște sticluțe mult mai mici, dar iarãși nu rețin exact prețurile. Mai mult o doamnă psiholog pe care eu o admir foarte mult, spunea în mediul virtual cã acest ulei este remediul bio pentru anxietate și cã ea îl gãsește foarte bun.
   Având în vedere situația lui Marian, pe care a fãcut-o publică, zic cã meritã sã se informeze și să încerce orice. Într-adevãr, au apãrut multe „remedii false miraculoase” ceea ce îi descurajeazã pe mulți sã mai ia în considerare orice tip de informație, dar eu cred că uneori meritã încercat. Ferma din ro are domeniu online românesc cu numele domnițamaria.
   Eu fiind vegetarianã folosesc uleiuri fel de fel, solai luna sunt foarte bune. Și nu doar. De ex uleiul de armurariu conține silimarinã – bun pentru ficat, cel de nucă neagrã e si foarte bun la gust pe lângã numeroasele sale proprietãți curative. Îl cumpãr de la farmacia unde e cel mai ieftin (pe care o anume pers de pe aici o detestã) și e fix la fel calitativ, doar prețul e mult mai mic. Cred în puterea miraculoasă de vindecare a plantelor. În plus nu costă mult să încerce, mulți zic cã efectele s-au simțit din primele 1-2 sãpt de utilizare. Poate nu funcționeazã la toți la fel, dar fiind ceva natural nici nu poate dãuna, devine cel mult un aliment. Citisem de curând un articol despre câte persoane au murit din cauza aerului poluat. Pe TV5 am vãzut cã un francez a câștigat un proces împotriva unui gigant producãtor de chimice agricole, demonstrând cã ele sunt cauza care a deteriorat starea sa de sănãtate, l-au fãcut un fermier mai „rentabil” dar bolnav. Cred că noi toți ar trebui sã-i dãm în judecatã pentru că ne îmbolnãvesc, aerul circulã, e un bun comun, vital.

   Apreciază

   Răspunde
 19. Renata Carageani

  Elena, potolește-te!…
  Dintre toate uleiurile vegetale (posesoare de omega 3,6,9,), acesta e cel mai inutil. Poate uleiul de semințe de chimen negru (studii clinice ca medicament) mai pansează câte ceva pe aparatul respirator și pe imunitate la infecții respiratorii superficiale.

  Apreciază

  Răspunde
  1. Lotus

   Ea vrea să facă un bine. Că o fi sau n-o fi bun tratamentul, asta nu știu, dar intenția în sine este lăudabilă. Hai să luăm ce e bun de la un om, nu să-i dăm în cap că vrea să ajute, dar nu știe cum. Uite, precizarea ta despre cele uleiuri poate fi binevenită în context și s-a lăsat cu un alt ulei, poate mai bun decât ce-a recomandat Elena.

   Altfel, imho, tratamentele naturiste provin de la mama natură și deci ar trebui să fie ieftine. Când prețul lor sare de o limită a bunului simț, avem de-a face cu altceva, nu cu un tratament naturist.

   Apreciază

   Răspunde
  1. Renata Carageani

   klaus, e un test excepțional,dar răspunsul vine din partea unui virtual, care presupune că invitația e de dragul testului.
   Dacă chiar organizezi ceva, toți oamenii ăștia își vor face o introspecție și vor considera că nu sunt pregătiți
   Eu, totuși, cred că aș veni. 🙂
   Am mai găsit un Nono la mama în bibliotecă, nu exemplarul dedicat ei.
   O să ți-l trimit pe acesta. Nu chiar acum

   Apreciază

   Răspunde
   1. klaus

    Păi ai spus deja că ai veni deși mesajul tău mirosea ușor evaziv, la cum te știu eu. Io nu prea vorbesc aiurea. Dacă aș ști că veniți mai mulți aș crește un porc numai pentru asta. Ar fi fain un Ignat de vară :)). V-aș pune oleacă la lucru, să meritați mâncarea :D.
    Altfel, nu-i deloc un test excepțional. Eu am fost mereu doar klaus, așa-mi spune(spunea) cea mai mică soră a mamei. Era puștoaică pe când avea grijă de mine, pitic fiind.. De aia cred că mi-a fost ușor să aleg nick-ul ăsta. Sunt tot eu.
    Încerc să mă comport natural în orice mediu. Stângăciile se subînțeleg. Nu simt că sunt altcineva aici. Sunt tot eu.
    Înțeleg introspecțiile, eventuala teamă, indiferența sau un refuz fără explicații. Era o invitație, nu un test. Încă n-am închis lista. Singura teamă e că o să am nevoie de doi porci, că vom fi mai mulți decât am anticipat. Și nu știu cum o să mă descurc. Tot eu.
    Mulțumesc pentru prima carte. Să nu uiți că vroiam două. 🙂

    Apreciază

    Răspunde
  1. Elena

   Camelia, mă uimești, dupã ce ai fost practic „bãtutã” în cuvinte, virtual, de nazistele din online care nu tolereazã decât un anumit tip de persoane cu care ele au interacționat mai des, și pentru cã nu te-ai încadrat în șablonul acceptat de ele, gen vreo „vecinã” cu doctorat complexatã cã e grãșuțã, sau e mai timidã ea așa de fel, mai umilã, cu o altã atitudine, nah fiecare dupã anturajul sãu culegând fel de fel de modele sociale, te-au bãgat nițel la camera de torturã.
   Acum revii și pui două virgule într-o propoziție așa de scurtã. Uau. :))) Pare-se că tortura psihicã ar fi funcționat la tine. Primiși o poacã și pe carcotesc. WordPress.
   Melodia e superbã, de cinã romanticã pe o terasã undeva, nu conteazã ce e în farfurie cât conteazã compania și atmosfera. Locurile și momentele alea care îți rãmân o viațã în minte. Tot în acele locuri își petrece cea mai mare perioadã de timp și Cupidon, zic unii. 🙂

   Castanman se pare cã ne-a sedus și a plecat. Pãrea și el puțin rãvãșit, cu un ochi umflat de ce vãzuse pe un blog vecin, buza ușor crãpatã, deposedat de prietena lui de suflet, virtualã…Jefuit și bãtut dar în viațã. A dat semne cã e încã în viațã. Ceea ce e îmbucurãtor. A supraviețuit. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde
   1. Camelia

    Elena, melodiei ăsteia lăsaă pe blogul mai vechii mele cunoştinţe nu i s-ar fi potrivit alte cuvinte decât cele câteva pe care le-am lăsat, asta e tot ceea ce găsesc necesar să îţi răspund, restul trecându-l sub tăcere deoarece nu face obiectul vreunui interes, calme şi surâzătoare ca îngerii dorindu-le să fie celor pomenite de tine.

    Apreciază

    Răspunde
    1. Camelia

     Şi legat de castanman, ştiu că e alive and kicking, i-am văzut şi eu, întâmplător, urma pe undeva, doar că am o îndoială că sfârşitul e aici, mereu va fi ceva în continuarea, e doar o chestiune de timp.

     Apreciază

     Răspunde
 20. smaranda64

  protest
  stimate doamne şi domnişoare dl cman ne o indrãgostit şi ne o lãsat cu ochii în soare cãci nişte super wp l or bãtut cu lopãţica dacã i musai io ţâvlesc şi arunc pe scenã cu stringi şi ţâţare cã aşa am vãzut la televizor cã se face cumpãr şi flori de i cerere

  Apreciat de 2 persoane

  Răspunde
 21. Camelia

  Asta e pentru tine, Elena, dimpreună cu mărturisirea că îmi placi, întreabă-l pe Lotus, o ştie, şi-ţi mai zic şi ţie că n-ai nimic de dovedit nămănui, cât despre gusturi, asta, precum criteriu de valorificare, ţine de o ascuţime a sensibilităţii noastre, aia înnăscută, şi ştiu că vei înţelege unde bat, nefiind însă cazul să dezvolt aici, că nu e locul potrivit.

  Apreciază

  Răspunde
 22. smaranda64

  No, dragii lu tanti, între timp am fost la magazin şi am întrebat dacã au chiloţi de scenã. Doamna foarte competentã a rãspuns imediat cã, chiar au ceva în ofertã: de unicã folosinţã, f tehnici cu nişte granule, parcã de silicat o zis specialista. E drept erau simpatici cu floricele dar mi s or pãrut prea scumpi ca sã arunc o singurã datã pe scenã. Mai bine fur flori de la vecinu. Aştept sã se întunece.

  Apreciat de 2 persoane

  Răspunde
 23. Renata Carageani

  Da, Castanul pare că ne-a lăsat blogul liber la vorbire, ca pe un Munte de Pietate. Care ți-ai cumpărat un pulover de lână fină și l-ai spălat la mașină – hop cu el la Muntele de Pietate. Dar ce pulover! Ce ștofă fină!…

  Dacă n-ar fi atâta patimă, orgoliu și oțărâre în treanța aruncată la pomană, poate ne-a putea înțelege.

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s