Antificțiune

Eu nu scriu scrisori de dragoste, ci mizere delațiuni. Rapoarte asupra unor acte, gesturi și mirări ucronice. Intimul devine extim.

E o lume urâtă. Singurul lucru rămas pur e un cireș înflorit, cu autor necunoscut. V-am mai spus de el și risc să vă plictisesc. Însă e singurul care nu poate fi măsluit.

Gestul de tandrețe a devenit aproape eroic. Visez la forma lui banală, de altădată. O  femeie să aibă curajul să mă întrebe, pe o coală albastră, scrisă la un Remington cu husă, dacă la mine plouă.

Ca hainele unei femei sosite pentru prima noapte de dragoste, cuvintele încă zac  împrăștiate prin cameră.

Împrumută-ți un trup și vino să facem ordine. Știu că miracolele nu pot fi provocate. Am însă dreptul să mă mint singur. În aceeași măsură în care sunt mințit de ceilalți.

Poate altădată. Niște biete și recesive amânări, viața…

53 de gânduri despre „Antificțiune

 1. Maria

  Eu n-am citit despre „cireșul inflorit”, poate nu eram pe-aici când ai spus/scris.
  După ce am citit(de două ori, așa te citesc io), am avut o imaginea unei camere dezordonate de agresivitatea literelor, cuvintelor zburătoare…
  Amalgam. Ne mințim cu nepăsare…

  Apreciază

  Răspunde
     1. Maria

      castanman, noi oamenii, suntem tributarii propriilor noastre trăiri, cred eu.
      Frumoase versuri!
      Din păcate, cred că fac parte din categoria oamenilor, care habar n-au să scrie două versuri…
      castanman, eu îți mulțumesc !

      Apreciază

      Răspunde
 2. Nergana

  Spuneam eu ca toamna se numara amintirile: ciresul inflorit cu autor necunoscut, gesturile de tandrete si, nelipsita, femeia (aceea care face dezordine, aceea pe care o chemi sa vina sau o tii de mana cand mai vrei o secunda sa o retii si telefonul iti suna).
  Tomnatic articol! Bine ca nu e fictiune 🙂

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Un pic invers, amintirile numara toamne. Hai sa-i spunem „articol tomnuros”, tomnatic nu pica pe inteles, ai dreptate, femeile fac o dezordine de nedescris 🙂 . Cat despre cires si gesturi de tandrete…nimeni nu mai stie in ce se masoara

   Apreciază

   Răspunde
   1. Nergana

    Imi pare rau pentru dezordinea ce am produs-o in zilele trecute. Nu stiam ca un ,,multumesc,, inofensiv, fara nicio intentie ascunsa, poate avea ca rezultat asemenea dialoguri vijelioase.

    Ore vrem sa masuram gesturile de tandrete si ciresii in floare? Cred ca ne bucura mai mult atingerea lor, decat identificarea unitatii de masura.

    Apreciază

    Răspunde
    1. castanman Autor post

     Ce dezordine vezi tu, Nergana? V-ati harjonit putin. Strang eu cioburile. Ma gandeam ca putem masura tandretea atat timp cat putem masura durerea. Studiile arata ca putem suporta 45 de DOL, asta fiind unitatea de masura.

     Apreciază

     Răspunde
 3. Renata Carageani

  E prima oară când scrii cu camera de luat vederi, nu cu pixul pe hârtie.
  Poate eu te citesc, prima dată cu camera.
  Ești un operator bun. După Stere Gulea, urmezi tu.

  p.s.: regret că nu trăiești în București. Te-aș fi rugat să vii duminică, la cafeneaua actorilor.

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Nu pot ajunge, Renule, din diferite alte motive, nu distanta, ma onoreaza invitatia, sper sa iasa ceva super. Chestia cu camera e un pic adevarata, al patrulea perete , cum se spune in cinematografie, al camerei existentiale, ala cu gratiile zilei ” ti am smuls copacul de din umbra/ca sa tensoresc frumoasa,/ o , dulce tu, muiere sumbra/ a prietenului meu mireasa/ ti am smuls cuvantul de pe limba,/ cea care nu stii s o vorbesti/ti am smuls si cizma din picioare/ si am azvarlit o de pe la feresti in jos/ sa stii si tu, pisicile miorlaitoare, ca au si ele un Isus Christos 🙂

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde
   1. Renata Carageani

    Versurile minunate!
    Îmi pare rău că n-o să ne cunoaștem. Poate cu altă ocazie. Ultima propoziție e o formalitate. Uit-o!
    Eu cred că ne cunoaștem unii pe alții, destul de bine, deja. Când eram mai tânără și frecventam acea cafenea albastră/academie tăcută, eram convinsă că un om = un scris. Și acum mai cred. Deși nu uit niciodată că autorul nu e = personajul.

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
 4. castanman Autor post

  @ Nergana – Te scapasem din ochi/ cum vederea prin inelul/ genelor si sprancenelor/ Fugi, ti am strigat, deci/ si rupe si darama/ toate ferestrele de pe ziduri! Fugi, am mai strigat, / fereastra e o tradare/…cum sa sterg eu frumusete de dialog? 🙂 Eu ma asteptam sa disecati sufletul si sa mi spuneti ca ati gasit fotoni in el, nu sa mi spuneti ca e o apasare pe metrul patrat de orizont imperceptibil 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 5. castanman Autor post

  @Cudi- Nichita are un inceput de eseu, neterminat, in care, dupa ce spune ca medicul Nills Jakobson declara, in urma experientelor, ca sufletul are 21 de grame, isi trage rasuflarea si spune” va sa zica 21 de grame!”. Aici se opreste eseul. Cred ca aici ar trebui sa ne oprim toti cu matematica sufletului …oho, bateau scribii/ cu ciocane de lemn/ in pietrele piramidei/ plangand, bateau, / pana se evaporau/ in pietrele piramidei/ pana cand nenoricirea de a fi doi/ il scarbea pe faraon…cam asta cred eu ca e sufletul, lumina evaporata de prea multa caldura. Sau, respectand materialismul dialectic, cea mai dezorganizata materie. Omul in forrma sa de entropie maxima 🙂

  Apreciat de 2 persoane

  Răspunde
  1. Cudi

   Castanman, eu cred că ar fi aiurea să ne oprim toți, dar toți, în același punct. Ce mă intrigă pe mine? De ce Nichita a schimbat numele Duncan MacDougall în Nills Jakobson, transformând un cercetător real într-un personaj de ficțiune? L-a mai numit și cercetător suedez, în condițiile în care american. De ce?

   Apreciază

   Răspunde
 6. nostrastella

  ”Nu sunt curioasă să vă citesc, să socializez cu voi, cu niciunul.”

  Cool !!! Hop şi io .
  Eşti tare fată , recunosc .
  Să-ţi bagi colţii-n kiurul găştii curcubitaceelor , nu’i de colo , ha ha .
  Le-ai cam zdruncinat ” feng shui ”-ul , crede-mă . La fel , poziţia castan cu privire la dicotiledonate , nu trebuie să te mire . Gusturile nu se discută . Interesele nici atât .

  … Mă gândesc -totuşi- să te aştepţi la ceva replici .
  Haita a fost anunţată . Vor veni .
  Sper să nu pui botu’ .
  Nu fă ca elena , zic …
  Ignără-i şi vor muri pe limba lor … cucurbită 😆

  So , nu mergi duminică la marea adunare a celor 4 , care defapt erau trei .. . duc … şi …
  Eu mă gândesc să merg . De fapt nu io , fizic . Am pe cineva ce mi-a promis nişte instantanee de la faţa locului , if you know what i mean .

  Cât naibii de singur să fii ( nu tu fraţi , parinţi sau cumnaţi , prieteni sau COPII ) !!!
  WTF ! Şi ce trist în pana mea .

  Apreciază

  Răspunde
  1. Renata Carageani

   Doamne ferește-ne, Stelluțule, de astă cruntă boală ce o duci matale! Îmi amintești de acei nebuni urâți ai orașelor care se ceartă singuri, cărând vreo trei-patru boccele pe umăr, pline-ochi cu zdrențe personale și gunoaie.

   Apreciază

   Răspunde
 7. castanman Autor post

  Stelo, imi pare rau, te sterg din nou. Din nou invective. Si nici macar adresate mie. Duc pana la nivelul de ” tampit” fara reactii adverse. 1nainte ma mai gratulai cu un Cioran. Hai, te rog, lumea e atat de urata…

  Apreciază

  Răspunde
 8. smaranda64

  „Gestul de tandreţe a devenit aproape eroic” . Oamenii sunt atât de corupţi încât acest gest devine nu numai eroic ci aproape imposibil. Parinţii îl mai pot manifesta o vreme, până s mici copiii apoi îsi cumpără eventual animale de companie.

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s