Analiza științifică a unei oferte deschise de tip „te iubesc”

Cunoasterea umană este incertă. Nu există adevăruri evidente. În cazul în care vă pricopsiți cu o declarație-ofertă de tipul celei citate în titlu e imperios necesar să vă înarmați cu criteriile de științificitate ale lui Popper sau ale altui specialist în teoria cunoașterii și să plecați la o analiza amănunțită înainte de a rosti fatalul „și eu „…

Nu vă bazați pe principii valide a priori sau enunțuri observaționale indubitabile. Totul e ipoteză. Încercare de descriere a unui sentiment, încercare a cărei valoare de adevăr nu poate fi probată.

Știind din postările anterioare ale zurliului că nu există iubire, ci doar dovezi de iubire, oferta o încadrăm la „texte”. Teorie chioară. Însă fiecare teorie științifica bună e o interdicție, spune Popper. Ea interzice ca anumite lucruri să se întâmple. În cazul nostru, funcționarea lumii. Cu cât o teorie interzice mai multe, cu atât mai bine. O teorie care nu poate fi respinsă de niciun eveniment posibil este neștiințifică. Ar fi bine ca ” te  iubesc” ul să aibă în coadă cel puțin un ”adio”.

Criteriul al cincilea, de științificitate, spune clar că fiecare test autentic al unei teorii este o încercare de falsificare sau de infirmare a teoriei. E acel „minți ! ” șuierat de ambele părți. Motivele de plecare sunt dintre cele mai idioate. Nu intru în amănunte, deși sunt specialist pe segmentul acesta.

Unele teorii testabile cu adevărat dacă se dovedesc false sunt totuși susținute de adepții lor cu ipoteze suplimentare ad-hoc, încercând să evite infirmarea ei. Ipoteza salvează teoria de la infirmare cu prețul distrugerii acesteia.

Popper îi spune acestei operațiuni „truc convenționalist”. După folosirea acestuia nu mai e nimic științific, deci nu mai face obiectul acestei postari.

Am cules cireșe. Vrea cineva?

46 de gânduri despre „Analiza științifică a unei oferte deschise de tip „te iubesc”

 1. delfinasu'

  un sfat in domeniul achizitiilor publice (sa ma ierti, e defect profesional)
  – o oferta trebuie in primul rand sa demonstreze capacitatea de a executa lucrarea sau de furniza produsul sau de a presta serviciul care face obiectul cererii
  – consecinta a punctului de mai sus: in cazul in care in oferta depusa se regasesc anumite erori, ele pot fi acceptate numai prin prisma incadrarii lor in Lege, respectiv viciul de forma, dovedit si sustinut fara echivoc de alte elemente ale ofertei depuse sau abaterea tehnica minora (cuantificabila a fi sub 1% si corelat cu neschimbarea clasamentului ofertantilor); in caz contrar oferta devine ori inacceptabila ori neconforma
  – o oferta se depune ca urmare a unei nevoi a beneficiarului in cauza corelata cu prevederea in buget a valorii acesteia, altminteri risti sa o depui aiurea si te trezesti ca nu e necesara nimanui, basca timpul pierdut cu elaborarea ofertei respective
  – sunt cateva principii pe care cel care o primeste trebuie sa le respecta musai: tratamentul egal, nediscriminarea, recunosterea reciproca, proportionalitatea, asumare raspunderii si transparenta

  in concluzie, cand o oferta este respinsa inseamna ca ceva nu s-a respectat in ea

  desigur, ai cai de atac poti uza de ele, bag seama ca aici e chiar o notificare prealabila sau chiar o contestatie

  iti doresc sa o castigi sau , daca nu se va putea, macar sa inveti ca nu toate ofertele depuse sunt admisible sau acceptabile si iti mai sugerez sa iti angajezi personal bine pregatit in departamentul de ofertare.

  in alta ordine de idei,
  – deja s-au copt ciresele?

  Apreciază

  Răspunde
 2. castanman Autor post

  Textele mele sunt intodeauna o camera cu trei pereti. Al patrulea il pune cititorul. Peretele pus de tine are un tapet care ma include: ” iti doresc sa castigi!” . Accept orice forma si design a camerei atat timp cat postarea e publica. Nu a fost decat un exercitiu de scriere. Desi Popper mi a placut mai mult in Vraja lui Platon- Societatea deschisa si dusmanii ei, am zis sa ma amuz putin cu cartea in care isi expune criteriile de analiza ale unei teorii. Totul tinand cont de faptul ca daca vrei sa arati ca viata e urata, fa o funny, altfel te vor ucide. Expunerea ta e plina de tehnicitati brodate pe ceea ce am scris si ma trimite spre normative. Un pic arogante sfaturile . Incearca, daca ai timp, sa citesti ” Crapatura” de Fiztgerald. E acolo o expresie- trufia deznadejdii. O sa o intelegi. Ciresele erau doar pentru cei care sufera de insuficienta romantica.

  Apreciază

  Răspunde
 3. smaranda64

  Iubirea ca cerere şi ofertã. Nimic mai adevãrat. Dacã ne uitãm în istoria mariajelor tuturor timpurilor nu putem decât aproba. Vrei fata mea? Câte cãmile oferi? De exemplu. 🙂

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   De acord cu tine, Sma, doar daca accepti ca punct de plecare urmatoarea formulare: camilele, inainte de a transporta merinde, matase, aur, au transportat idei. Cu camile d astea fac barter 🙂

   Apreciază

   Răspunde
      1. castanman Autor post

       Sma, esti dulce rau. Chiar crezi ca am nevoie de mediator? 🙂 O fi vreo printesa in universul asta, la plaja sau in hipermarket , care ii face cu mana lui Cman, fara ca cineva sa intermedieze. Chiar daca il stie pe Cman cel mai mare samsar. :)))

       Apreciază

       Răspunde
 4. delfinasu'

  CMan, pe de o parte imi pare tare rau ca nu ai vazut zambetul din comentariul meu. Pe de alta parte, niciodata nu ti-am amestecat textele cu viata personala pentru ca de regula nu imi permit asta pe paginile nimanui si le-am luat asa precum le declari: postari publice. Peretele nu te includea neaparat (era o exprimare la persoana a doua generala) si nici intr-un caz nu a fost acel „!” imperativ dupa „iti doresc sa castigi” ci a urmat un „sau”.
  Din al treilea punct de vedere, io mi-s doar un inginer, un tehnocrat cum zisesi matale ca-mi e commentul, si n-am auzit in viata mea de Popper ala. (asa cum cred ca cel putin jumatate din cititorii matale nu au auzit). Am auzit in schimb de Doppler si bag seama ca efectul astuia s-a manifestat si aici :).
  Comentariul meu a pornit de la expresia „oferta” si-atunci am zambit si mi-am zis „iote un text pe wordpress care aduce cu ce lucru eu toata ziua:)”, drept care venii si comentai asa cum putui. Adica zambind.
  Fara sa stiu de chestia din cartea ta cu „fa-o funny”, io am facut-o asa datorita taranului din mine. Nu pune pe taran sa citeasca Fitzgl-ala, ca sa priceapa cum e cu trufia deznadejdii c-o stie deja de prin Miorita:).
  Glumesc. (na, ca o scriu in clar)
  Inca o data iti prezint parerile mele de rau referitoare la neintelegerea profunzimii unui text, datorata exclusiv structurii mele de inginer cu origini taranesti. (no, amu ai motiv sa tragi cat poti de tare:) )
  Nu-i bai de cirese, daca le dai doar selectiv: in drumurile mele o sa ;ma opresc pe marginea drumului la vreo livada cu un paznic mai milostiv, ca io-s mai fara posibilitati asa, nu am livada proprie.

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   O iau de la sfarsit. Eu nu pun emoticoane. Stiu ca viata e o farsa, asa ca evit pleonasmele. Cirese sigur vei gasi. Piata e plina.

   Inclusiv blogosfera. Vezi sa n aiba viermi. Sau sa nu fie de import. N au gust. Te alegi doar cu burta plina.
   Ale mele sunt salbatice, .mai amare, trebuie sa astepti sa se coaca bine altfel strambi din nas. Si stiu, fiind de la tara, ca stii sa strigi- vreau cirese! Legat de Popper, e un tip fain. Ca inginer ar trebui sa l citesti. Am sesizat ironia, imi pare rau, sunt acasa la mine si umblu in chiloti uneori, nu epatez, cum iau de bun orice mi se ofera prin blogosfera, asa am dat de Bukovski si de cateva linkuri catre tipi / tipe interesante, Dopplerul mi se pare interesant doar ca joc de cuvinte. Delphi, cman ul a facut prin postarea asta aporia Unului fara multiplu si a multiplului fara Unu. Aporie in sensul dat de Platon, ca o incertitudine in fata a doua pareri contrarii, dar la fel de rationale, privind o problema. Nu stiu cum defineste dexonline ul. :)))

   Apreciază

   Răspunde
 5. delfinasu'

  Cman, ;stiu si eu, fara sa stiu de popper – platoner -fitzopper, ca Teiubesc-ul nu poate face obiectul unei oferte (oferta este urmare a unei cereri – conform oricarei teorii din univers). Teiubescul este sau nu este, apare din senin, la fel dispare, iar parerea mea umila e ca nu poate fi judecat de/in nicio teorie. E ca si cum ai incerca sa tii captiva lumina intr-un cos de rachita.
  Alta e problema: cand il pangaresti cu tot felul de gelozii absurde, cand vrei sa il inchizi cu forta pe celalalt intr-un cub de sticla sau orice alta forma de coerciziune, ipocrizie si/sau manipulare, devine exact opusul lui : teurasc.
  Retine , te rog, faptul ca nu scriu la persoana a doua-tie ca nu ma refer la personalul autorului ci la idee.
  Ai dreptate, ce sa zic, o fi de folos si dexonline-ul, si vreun dictionar englez-roman, etc

  Iar de cirese, daca-s amare zic pas: le plac doar in dulceata, curatate de viermi si bine fierte.

  In rest cu aporia, euforia si butaforia, si toate cuvintele alea terminate in „ia-(de-aici-ca-oricum-nu-pricepi)” nu ma bag, ca nu ma pricep ca tine la toate astea.

  Mai bine mananc acum niste capsuni.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
   1. delfinasu'

    commul meu nu a fost niciun moment ultratehnic, mai curand as spune ca ale tale au fost ultrapoppere:)
    ce sa caut la taraba? oricum nu stiu de ele, la piata si la toate accesoriile acesteia tu te pricepi mai bine, poate-mi sugerezi cand sa ma duc.

    capsunile mele sunt culese din gradina:),
    mi le aleg singura , asa nici nu dau socoteala vreunui samsar

    Apreciază

    Răspunde
  1. klaus

   Cum se numesc cireșele pe care le mănânci fără să observi că au viermi? Nu știu ce-ar zice P-ul ăsta al tău. Eu le mănânc ca și cum ar fi perfecte. Sunt perfecte pentru că n-am detectat un gust nasol la cele cu viermi. Un vierme „nenorocit” într-o cireașă perfectă poate deveni o flatulență generatoare de cuvinte cu potențial. Prefer să bag la mațe cireșe perfecte!

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde
 6. delfinasu'

  p.s. vezi ca tocmai ai pus emoticoane in commentul tau in care spui ca nu pui emoticoane.
  dar cred ca, de fapt prin aceasta contradictie dintre vorba si fapta, ai vrut sa imi explici mai bine cum e teoria cu aporia.

  trece si asta:)

  scuze ca mi-am dat pe-aici cu parerea, nu se va mai repeta, promit:)

  Apreciază

  Răspunde
   1. Renata Carageani

    Prea multe cuvinte „reci” într-un text în care cititorul pleacă la drum cu speranța de „catifelat”.
    „Științificitate” m-a răpus. Exercițiu de dicție, nu alta. „Imperios necesar” e o sintagmă cam lemnoasă, cu atât mai mult cu cât locuiește în aceeași propoziție cu verbul „a se pricopsi”, care vine din altă zonă a lexicului nostru.
    M-am simțit ca atunci când, fiindu-mi foame rău și stând singură la masă, totuși mă încăpățînez să mănânc un copan de pui cu furculiță și cuțit, deși aș vrea să-l înfulec. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
    1. castanman Autor post

     Am vrut tot textul rece, Renule. Daca n a iesit decat partial inseamna ca e adevarata legenda urbana cum ca iubirea n ar fi decat istoria diferitelor intonatii ale catorva metafore 🙂

     Apreciază

     Răspunde
  1. castanman Autor post

   Commul tau, Renule, mi a adus aminte de Borges…faptul ca un individ doreste sa destepte in alt individ amintiri ce au apartinut unui al treilea e cel mai frumos paradox. A scrie pentru a infaptui acest paradox mi se pare cel mai curajos gest pe care il pot face.

   Apreciază

   Răspunde
 7. Cudi

  Din punctul meu de vedere, teiubesc-ul e ceva simplu, în sensul că spui „te iubesc” la fel cum spui „urgent, trebuie să merg la budă”. E culoarea unui moment. E ca și cum te doare burta și spui că te doare burta, trece. La fel și cu teiubesc-ul sau cu replica „și eu”. La fel și cu teurăsc-ul. E firesc ca râgâitul.

  Apreciază

  Răspunde
    1. castanman Autor post

     Mda. Simplifici foarte mult. Anulezi multe circumstantiale. Esti buna de psiholog. Ai salva multe suflete. :). Viata e intre „te iubesc” si „te urasc”? Sau se amesteca cu ele?

     Apreciază

     Răspunde
     1. Cudi

      Aș zice că sunt aspecte mărunte ale vieții. Și copacul e viu – probabil că și el iubește și urăște câte ceva – poate iubește lacul învecinat și urăște plopul ăla mai înalt de lângă el, care îl ține în umbră cinci ore pe zi. Cine știe?
      Mi-ai amintit de melodia celor de la Taxi – Ce două cuvinte, parcă așa se numea. Eu nu prea înțeleg constipația asta ce-i îngreunează pe unii în a spune teiubesc-ul. Eu cred că e inutilă drama asta din jurul emoțiilor, sentimentelor. Dacă așa-ți vine să spui – că iubești – de ce reținerea asta telenovelistică? Pe bune acum – iubești muntele, iubești ploaia, iubești marea, iubești clătita și o spui fără sfială, că așa-ți vine, că ești spontan și iubești în clipa aia… De ce să pui frână cuvântului când iubești un om sau mai mulți oameni? Că teiubesc-ul e ceva firesc, nu-nseamnă legământ, e doar expresia unei stări, unei extrovertiri apreciative, e un compliment, e o vorbă de bine, caldă, pozitivă, soldată cu zâmbet! La fel și cu teurăsc-ul, zic unii c-ar rezulta din lipsă de dragoste, ete pula. Poți să exclami teurăsc-ul persoanei căreia i-ai spus cu cinci minute înainte teiubesc-ul, pentru că boul sau vaca te-a dezamăgit crunt într-un fel – poate i-ai cerut să-ți aducă roșii inimă de bou și s-a întors cu cherry, de exemplu.
      Eu pledez pentru spontaneitatea declarațiilor. Fie că-ți spune mama, fratele, bunicu’, colega de servici sau iubita „te iubesc” și-ți vine din suflet pe limbă „și eu”-ul, zi-l, frate, că nu-s consecințe nefaste, nu te-nhami la nimic, nu ți-e periclitată independența relațională, nici reputația, nici bugetul, nici bărbăția, nici integritatea, nimic. E ceva mic, frumos, o clipă de fericire, un zâmbet.

      Apreciază

      Răspunde
      1. Renata Carageani

       Eu prefer să simt că cineva mă iubește, decât să mi-o spună.
       Cudi, majoritatea oamenilor iau te iubescul ca pe un contract. Și îi dau și o aură de veșnicie. Mă refer la receptor. De-aia unii sunt foarte reticenți și zgârciți să-l rostească.

       Apreciază

       Răspunde
       1. Cudi

        Eu am scăpat mereu cu ușurință câte un „te iubesc” prietenelor, prietenilor. Curios, cel mai greu – aproape imposibil mi-a fost să le spun treaba asta părinților. Și nu pentru că nu i-aș iubi. Poate din cauza lor, că erau receptori dificili, pururea neemitenți de teiubesc-uri. Și-mi pare rău.
        Și eu prefer să simt iubirea în locul declarației fără fond. Dar nu e rău deloc când și simt, și mi se spune.

        Apreciază

        Răspunde
        1. castanman Autor post

         Cudi, eu vorbeam de „te iubesc” ul alocat inutil. Sunt femei care mor urat in noi. Care prin sfarsitul lor iti demonstreaza ca ai irosit afectiune. Dar care, lucru bun, in acelasi timp te deculpabilizeaza.

         Apreciază

         Răspunde
     2. klaus

      Io cred că viața încape între un te iubesc și un te urăsc. Că tot veni vorba de ură, coleric fiind, îmi dau seama că n-am urât suficient încât să declar solemn starea. Ori habar n-am ce e ura ori sunt un ipocrit involuntar.

      Apreciat de 2 persoane

      Răspunde
      1. castanman Autor post

       Mi am dorit intotdeauna ca sa nu existe „te urasc” langa o iubire. Asa ar fi o oglinda a lumii. Fara ” te urasc” ar fi un lucru adaugat lumii. Nu i ar apartine. O asociere non profit. 50% cu50%. Lumea, viata, n ar mai putea decide pentru tine

       Apreciază

       Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s