Briciul lui Occam

Ea îmi zice „bună dimineața” întotdeauna la ora 8 fix și pare că vine direct din a patra teza majoră a lui Wittgenstein- gândul e propoziția cu sens . E frumoasă. Cu obligații. Și cerebrală. Poate d-aia. Știe că cel puțin trei sferturi din cele 60 000 de gânduri generate zilnic de creierul uman îi sunt alocate și se răsfață. Cunoaște, conform manualului, că fericirea e o sumă de alegeri sigure, de așteptari asociate alegerilor riscante și de erori de predicție a recompensei și, totuși, pariază pe mine, cel mai elocvent reprezentant al dezechilibrului dintre posibilitațile finite și proiectele infinite. Ne rătăcim  toată ziua în banalităti crase. Poate pentru a mai confirma încă o teză majoră. Prima. Lumea e tot ce se-ntâmpla. Ea spune că e dragoste. E total diferit față de ce știam. Probabil un arhetip de iubire, neviciat și necorupt de vorbe și reziduri sentimentale. P-astea ultimele m-a forțat să le-ngrop, șoptindu-mi că trebuie să respectăm și  a șaptea, majoră, ultima, a Tractatusului….,- despre ce nu se poate vorbi, trebuie să se tacă. Cu fiecare zi trecută înteleg , aproape erezie, că miracolul nu mai e ceea ce nu se-ntamplă, ci prezența cuiva, care mă întreabă obraznic, cu tupeu, mă iubești? da sau nu? , anulând astfel tot ceea ce încercam să sintetizez wittgensteinean. Nu-mi rămâne decât briciul ăla vechi de cateva sute de ani, al lui Occam. Din structura și conținutul unei iubiri trebuie eliminat tot ceea ce e  lipsit de necesitate. Poate rămane întâmplarea.

61 de gânduri despre „Briciul lui Occam

 1. castanman Autor post

  La multi ani, Erika! Blog la liber, cred ca primul comentariu o sa fie la moderare, nu stiu daca am timp sa raspund repede , s-ar putea sa intarzii.. Scuze de pe acum. E un text in care autorul a creat suspans? Da sau nu? Flerul tau de ziarist ce spune?

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   A face in mod inutil cu multe lucruri ceea ce se poate face cu putine, cam asta e principiul/briciul, e plecat de la contingenta radicala a lumii. Sunt impotriva risipirii in timp. Si pentru reformarea noastra, aruncand tot ceea ce e inutil in realizarea scopului

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde
 2. Mugur

  Eu cred că nu tot ce trăim trebuie trecut pe sub briciul lui Occam, așa cum, nu toate legile sufletului omenesc trebuie să treacă prin condiționalitățile „necesare și suficiente”. Tocmai această ocultare a „strict necesarului” aduce un plus de farmec vieții, zic eu.
  Dar, nu sunt deținător al adevărului absolut, așa că poate mă înșel.

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Mugure, a incerca sa aduci prin ratiune dovezi riguroase pentru demonstrarea unui adevar revelat, e cel mai inutil lucru.. Dragostea nu poate fi demonstrata decat cu argumente a posteriori. Restul sunt senzatii. De aici, farmecul inutil al vietii. Ocultarea strict necesarului cu gesturi gratuite iti poate doar umfla ego-ul, in niciun caz nu va aduce plus valoare intr-o relatie de razboi cu viata.

   Apreciat de 2 persoane

   Răspunde
   1. Mugur

    Rațiunea nu prea își găsește loc în treburile sufletului, asta voiam și eu să spun.
    În fapt, amândoi spunem același lucru, dar în moduri de exprimare diferite. Poate că avem și unghiuri diferite de a vedea.

    Apreciază

    Răspunde
    1. castanman Autor post

     Mugure, tot bietul Wittgenstein ne rezolva dilema acestei necunoasteri, tot prin Tractatus, aratand undeva prin teza a doua ca oriunde apar doua naturi diferite si se pune problema exprimarii modului in care una participa la cealalta, rezolvarea rationala se loveste de un tip de limita , un rest irezolvabil al fiecaruia dintre noi, numit misticul, fara conotatii religioase. E nevoie de ” argumentul celui de al treilea om” si , conchide tot W, lucrurile despre care este imposibil sa vorbim pot fi, uneori, aratate

     Apreciat de 1 persoană

     Răspunde
    1. castanman Autor post

     M-am scuzat doar pentru faptul ca ti-am raspuns tarziu commului. Intarzierile mele existentiale, ca si ratarile, nu le scuz, le aloc, parsiv, farmecului vietii:). Ca sa -i dau dreptate lui Mugur

     Apreciază

     Răspunde
 3. Zorbeille

  Vezi, castanule, niciodată nu poți anticipa de unde-ți va sări miracolu’ (în brațe), chiar după căutări infructuoase de-o viaţă. Şi dac-o ştie şi pe a şaptea wittgensteineană, eu aş zice că-i miracol la pătrat. De n-ar fi de unică folosință…
  Enjoy!

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Nu e miracol la patrat, Zorbeille aka JT aka …Si nu cred ca imi doresc o femeie care sa respire Wittgenstein. Si nici de unica folosinta, chiar daca, prin definitie, miracolul asa este.

   Apreciază

   Răspunde
   1. Zorbeille

    Orice nu ți-ai dori, castanule, eu îți doresc să primești fix contrariul! Dacă tot îmi făcuși favorul epocal de a-mi valida existența printr-o caraghios de întârziată replică, fără a uita să-l garnisești cu gentilețea de a-mi unifica pseudoidentitățile-n care mă forțași, plusează cu mărturisirea modului în care mi-a aflat amica C numele. Dau un J&B.

    Apreciază

    Răspunde
    1. castanman Autor post

     Poti intreba la sursa de unde exista informatia, banuiesc ca nu esti un agent secret si nu vad cat de importanta iti e (ne)identitatea, JB beau numai cand imi ploua prin sinapse, deocamdata am parte de o ninsoare superpurificatoare. Nu stiu sa postez poze, ca v-ar face invidiosi. Cat despre intarziere, nu esti numai tu victima, asa ca inca o data imi ofer scuzele, intru destul de rar pe wp

     Apreciază

     Răspunde
     1. Zorbeille

      Prefer să-ntreb la sursa sursei, castanule, mai ales că sursa la care mă trimiți e aceeași ființă (pe care o numeai pe undeva, cu aproape un an în urmă, rea și trufașă) emițătoare de „abjecții” la adresa-ți, cu care ai „încheiat comunicarea, clar, de foarte mult timp” și căreia-i adresezi căldurosul sictir în „Iosif și frații săi”. Ce răspuns onest aș mai putea aștepta de la onorabila doamnă? Pe când de la tine, castanule, aveam alte așteptări… Cum a luat respectabila doamnă cunoștință de numele meu, chit c-oi fi spion sau ba?

      Apreciază

      Răspunde
      1. castanman Autor post

       Deja imi asociezi o multime de chestii, ca si cum am fi scris impreuna o multime de texte, introduci terti in discutie si traduci in cheia ta tot ce am scris, lucru ce ma deranjeaza si ma face sa te avertizez ca s-ar putea sa-ti blochez accesul. De ce textul ” Iosif…” nu ti-ar fi dedicat tie? Si in logica asta am putea continua la infinit. Repet, ai alte posibilitati de a intinde rufele murdare

       Apreciază

       Răspunde
       1. Zorbeille

        Îți mulțumesc pentru nerăspuns (a câta oară?). „Iosif și frații săi” nu e despre mine, căci nu de la mine ai învățat despre sictir. Și nici nu m-am lăudat cu vreun doctorat în litere. Și nu era necesară scrierea împreună a textelor, ci cunoașterea unor detalii din trecutul (inavuabil, se pare) tău și al doamnelor cu pretenții de intelectualitate. În plus, să nu uităm c-am fost și eu ținta unor comentarii nu prea flatante ale creaturilor respective. Iar grație generozității tale informaționale nediscriminatorii, am avut plăcerea de a fi înjurată spunându-mi-se pe nume, deși nu meritam nici măcar un cuvânt injurios din partea acelor personaje.
        Nu să întind rufe murdare mi-am dorit, ci să le curăț, să le-mpăturesc frumos și să le așez în sertare. Dar tu știi deja asta. Păcat, castanule, că ești atât de nesigur, încât mă ameninți, de bine ce m-ai deblocat, din nou cu blocarea. Fă cum dorești, dar știi că altă cale n-am, altfel n-aș fi recurs la asta. Consideri că și eu am proferat abjecții la adresa-ți? Indică-mi-le, rogu-te. Dacă nu poți face asta, n-ar fi drăguț să nu mai induci publicul în eroare?

        Apreciază

        Răspunde
        1. castanman Autor post

         JT, prea multa pasiune resentimentara! Nu intru in amanunte cu discutiile pe care le ai provocat acum ceva timp pe nush ce blog de casa, fara a avea nici-un drept de a-mi implica numele, chiar virtual, nu incerca sa pari sfanta, nu cred ca-mi pacalesti vreun vizitator.

         Apreciat de 1 persoană

         Răspunde
         1. Zorbeille

          Nu încerc să păcălesc pe nimeni, domnule castan, spre deosebire de alții. Poate că asta e şi problema. Cât despre resentimentele ce mi le atribui, mă faci să râd şi-mi inspiri o nouă urare (pe care eşti liber să te prefaci iarăşi că n-o-nțelegi corect): dacă-i musai să fii ținta unora, doar resentimente ca ale mele să se-ndrepte spre tine!
          Sfântă nu mă cred, nici vreau să par (chiar dacă mi s-a-ntâmplat să mi se reproşeze c-aş fi una).
          N-aveam niciun drept? Câtă vreme, castan drag, nu te-ncumeți să expui întreaga poveste posibilului oprobriu al vizitatorilor tăi actuali, inclusiv trimițându-i la vastele-mi explicații de pe blogul al cărui nume pari să nu-l mai ştii, dă-mi voie să spun doar că-s de altă părere. Ar fi inutil să mă lansez într-o argumentație aici, nu?

          Apreciază

          Răspunde
  1. castanman Autor post

   N-o stie pe a saptea wittgensteiana, face insa o cafea buna, vorbeste mult, asculta la fel, face dragoste absolut fara inhibitii, are permis de conducere, dar ii place sa stea mai mult in dreapta, stie sa treaca peste nevrozele mele, fuge si revine, e mai complicata prin simplitatea ei decat toate sofisticatele ce mi au intersectat viata si multe altele…Chiar e reala?

   Apreciază

   Răspunde
    1. castanman Autor post

     Pentru varsta ta frageda, emiti convingeri destul de solide, chiar daca modul verbului prin care te-ai exprimat lasa o portita de scapare. De unde atata siguranta privind realitatea existentei acestei fapturi?

     Apreciază

     Răspunde
        1. castanman Autor post

         Nu porti cam multe haine pe suflet? Cu nasturi sau fermoar? Adica, trebuie desfacut pe rand fiecare nasture pentru a vedea ceva? Fermoarul ar ajuta. Chestia cu cei sapte ani ma implica?

         Apreciază

         Răspunde
         1. Fata Nergana

          Nu, prietene drag, cei sapte ani nu te implica. Voiam sa scot in evidenta ca varsta nu prea conteaza, conteaza mai mult ce ai invatat cat ai trait. Recunosc ca ma exasperezi cu varsta mea 🙂

          Nici nasturi, nici fermoar 🙂 hainele sunt voaluri pliate.

          Apreciază

          Răspunde
          1. castanman Autor post

           ” Prietene drag” pe wp? Nu ti-e frica de consecinte? Am inteles ca ai hainele sufletului din voaluri pliate. Adica o combinatie din voalul Mayei, iluzia aia scopenhaueriana in care e omul captiv, si pliuri leibnietziene? Esti tare, Nergano! Poti veni fara buletin pe aici. Si nici nu trebuie sa prezinti dovada vreunei dezamagiri recente:)

           Apreciază

   1. Zorbeille

    Dacă femeia-i așa minunată, mai complexă decât toate complexele și mai simplă decât simplitatea însăși, nădăjduiesc c-a izbândit și vindecarea-ți definitivă de…

    și-mi scot, cu-adâncă plecăciune, pălăria-n fața măreției sale.

    Apreciază

    Răspunde
    1. castanman Autor post

     Vindecare? Viata insasi e o boala cu un indice de mortalitate destul de ridicat, asa ca restul sunt doar migrene, te rog lasa mai putine youtube-uri, risti sa ingreunezi functionarea blogului, ai uitat sa-ti marchezi intortocheata urare ironica cu un emoticon

     Apreciază

     Răspunde
     1. Zorbeille

      Nici întortocheată (pentru o minte ca a ta), nici ironică, poate olecuță invidioasă, deci n-avea rost vreun emoticon. Tot ce-i mai rău aștepți, castanule, de la oameni. Trist automatism.

      Apreciază

      Răspunde
      1. castanman Autor post

       Nu sunt setat pe smoala si noroi la ceilalti, „l enfer c est les autres” a devenit caduc pentru mine atat timp cat nu pot spune ” le paradis c est nous memes”. Era doar o parere, confirmata de celalalt comm al tau

       Apreciază

       Răspunde
   1. Iosif

    D-le „cast”! Între inteligenta si întelepciune,e o distanta incomensurabila. Inteligenta d-voastra elevata si a cititorilor acestui blog,este incontestabila,însa (samânta) „germenele”,este strict rational,rece,glacial,asemeni gerului ce s-a lasat peste Ro.,lipsit de caldura SURSEI IUBIRII ABSOLUTE,AUTENTICE,NECONDITIONATE,SACRIFICATOARE,UNICA,aratata omenirii prin CEL nascut din femeie,OMUL HRISTOS !…

    Apreciază

    Răspunde
 4. Iosif

  Daca v-am ofensat cu vre-un cuvânt sau vre-o expresie,îmi cer sincer scuze,însa nu cred ca exista un singur blog,din cele vizitate pe care sa utilizez altfel de expresii,decât mesaje de iubire în forma perceptiei personale. Cât priveste „atacul constiintelor”,nu vad unde ar fi pericolul,iar despre „germrne” d-voastra stiti mai bine sa judecati,eu fiind un neânsemnat comentator „agramat” lipsit de pregatire superioara si cunostinte filozofice,mult inferior d-voastra din acest pdv.
  Sa aveti o seara linistita !

  Apreciază

  Răspunde
    1. castanman Autor post

     Am mai multe restante pe WP. In primul rand am de onorat o promisiune cuiva foarte drag, despre monade. Sigur voi scrie si despre Ulise. E o femeie acolo care ma fascineaza, Molly Bloom.

     Apreciază

     Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s