Duminică, la prânz

Suntem atât de jalnici ca păzitori și administratori ai Creației!

Un tip vrea să se sinucidă și intră în cușca leului. Leul vrea să trăiască și atacă omul. Cei de pe margine împușcă leul. E doar o variantă reală de răspuns, ambiguu, la întrebarea dacă viața este valoare sau bun. Fizica și chimia ne spun că suntem un conglomerat de molecule. Biologia spune c-am fi tot un conglomerat, dar de celule. Clar avem doar constatarea, pe propria piele, că omenirea e o „gașcă egoistă, hrăpăreață, banală, penibilă, răutăcioasă și teluric repetitivă”. Augustin a mai pus concupiscentia iar Anselm librum arbitrium. Omul finit a mai adăugat îndoiala că un Dumnezeu fără corp n-ar avea de unde ști durerile unui „întrupat”. Acesta, orgolios, după lungi ezitări, ca o mea culpa sau ca o etalare a puterii, ne aruncă dragostea, să o sfâșiem sau să ne sfâșie.  Apoi, speriat de  posibila uitare de sine și a orbirii muritorilor, și-o ia înapoi într-o singură clipă.

23 de gânduri despre „Duminică, la prânz

 1. klaus

  Dragul meu, fizica și chimia nu se bat cap în cap cu biologia. Ba chiar fac pui când se împreunează: vezi biochimia, biofizica. Doi sau mai mulți atomi cu afinități chimice formează o moleculă. Mai multe molecule pot alcătui membrana celulară și așa mai departe. Deci, cred că e logic să spui că unele molecule pot forma o celulă.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Klaus, nu incercam decat sa evidentiez ca stiinta poate cel mult sa conserve omul empiric. Si sa-i acorde niste atribute de tipul metabolismului, motricitatii sau perceptiei. Cred ca indicat era, in contextul textului, sa-mi spui ca totul pleaca de la o simpla monada:)

   Apreciază

   Răspunde
   1. klaus

    Monadă? Sau gonadă?
    Nu știu ce să înțeleg din expresia „omul empiric”. Iar știința nu o văd ca fiind acordatoare de atribute, mai degrabă observatoare a atributelor și a interacțiunilor dintre ele. Unele dintre multele ei victorii răsunătoare ajung eșecuri ce se vor uitabile. Ea n-are suflet, e doar însuflețită de oameni care vor să-i fure clipe. Clipe de imortalitate!
    Îs dăștept, nu glumă! 🙂

    Apreciază

    Răspunde
    1. castanman Autor post

     Ma onoreaza faptul ca vrei sa ti valideze desteptaciunea blogul asta. N ai fi primul. Legat de ” empiricul” meu, atat timp cat nu inteleg ” gonada” de la tine, nu vad de ce as incerca sa ti explic

     Apreciază

     Răspunde
     1. klaus

      Mărturisesc că abia acum am auzit de „monadă”. Mă gândeam că e o greșeală de tastatură.
      În legătură cu gluma mea tâmpă….n-am nevoie de confirmări, cam știu pe ce treaptă ființez.
      Așadar, am băgat în dexonline cuvântul monadă. M-am lămurit, mulțumesc! Te sfătuiesc să faci la fel cu „gonadă”.
      Mai era ceva…. Ah! Nu-mi place să vorbesc în pungă! Ori vorbesc, ori ba!
      Ai cam dat în bară cu atomul și celula, da’ îl bagi la înaintare pe Leibniz. Era mai bine invers, părerea mea. Eu am vrut să fiu drăguț…poate elegant, cât-de-cât. Poate să bem și-o bere…. a ieșit cum a ieșit.
      Deci, ce vrea să însemne omul empiric?
      Nu-i bai dacă mă lași în pungă, e mai aerisit, oricum, nu e moderație.
      Fără supărare!

      Apreciază

      Răspunde
      1. castanman Autor post

       Bem oricand o bere, Klauss. Un empiric e un sapiens fara structuri senzoriale. Monada ti-am sugerat-o pentru a intelege corect de ce am folosit celula si atomul. E termenul folosit, inainte mult de Leibnitz,de pitagoreici pentru a indica unitatea originara. Platon a folosit termenul pentru pentru indivizibilitatea Ideilor, crestinii neoplatonici pentru unitatea suprema a lui Dzeu, Cusanus pentru microcosmos iar Bruno a facut primul pas catre o alta zona- unitate indivizibila, spatiala si psihica, in antiteza cu atomii democritieni. Despre Leibnitz vad ca te ai informat. In textul meu am incercat sa folosesc ceea ce au mai cunoscut in trusa de scule fizicienii, chimistii sau biologii. Altfel, as fi folosit bosonul Higgs. Nu e nicio suparare, imi pare rau ca raspund cu intarziere, nu stiu sa setez corect wp, am cativa care ma tot fut la cap, o sa fac o postare cu cateva commuri oprite, nu te te las in punga. Cred ca e inceputul unei mari prietenii

       Apreciază

       Răspunde
       1. klaus

        Săru’mâna, mi-ai făcut ziua mai bună! Drept să-ți spun, am ajuns să mi se acrească de bloguri care îți pun botniță doar pentru că nu ești în trend.
        Mă pufnește râsul, ajunsesem la un moment dat să constat că mi se potrivesc majoritatea bancurilor de pe net cu ingineri :)).
        Despre eventuala „simțire” a particulelor putem discuta. Mie mi se pare fascinat, revoluționar! Dracu’ să le ia de adjective, îmi vin greu pe limbă :).

        Apreciat de 1 persoană

        Răspunde
 2. smaranda64

  Eu am auzit, la a doua mână, de un sinucigaș care din cauză că nevasta o băgat la divorț, a înghițit o cutie întreagă de medicamente. După aia s-o răzgândit și o dat fuga la spital de i-o rugat pe ăia să-l salveze. „Dar ce a-ți băut?” îl întreabă personalul medical îngrijorat în timp ce pregăteau cele necesare pentru salvare. „Ce să iau? Multivitamine! N-am avut altceva!”

  Apreciază

  Răspunde
 3. Renata Carageani

  Sunt de acord cu klaus, viața e ca ca mileul: un fir de ață și o igiliță. Atomi, celule, țesuturi, sisteme, model, ființă… De fapt, viața e cu mult mai complicată. Ca s-o replici, ai nevoie de un indigo securizat. Darwin a greșit imens, cred.
  Ce m-a incitat: „un Dumnezeu fără corp n-ar avea de unde ști durerile unui „întrupat””.
  M-ai pus rău pe gânduri, zău!
  Dă-i înainte!

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Renata, le știi pe toate câte sunt, n-are ce să te mai pună pe gânduri. Aș vrea să găsesc măcar unul din indigourile folosite. Sau cutia neagră de dinainte de prăbușire/ cădere

   Apreciază

   Răspunde
 4. nostrastella

  Pfffffoai şi alta nu .
  Am o mâncărimeeeeeeee !!!!
  De limbă , nu te gândi la prostii .
  C’aş avea atâtea de zis de panteiştii aştia’ai tăi că nu mi ar ajunge o viaţă .
  Ce mi-a mai rămas din ea .
  Cre’că sunt în plină docta ignorantia
  şi …. să mi f’t vreo două peste mecla’mi deistă , clar , nu mi-ar strica !

  Sar ca (şi) copii la şotron peste ne/congrescenţa aţei (a se citi ați !) -ului unor bloăgări ce’şi fac veacul , noroind prin negura neţilor , sinucigându-se rromanes , cu fiecare zi … clipă de clipă , postare cu postare , comm cu cu comm .
  Păcat . Da’ mno , exact ca aţa/aţe/aţi/a-ţi : atât şi ţine ! Mda , şi sper totodată ca măcar zamol_sex (!) s’aibă grijă de ei .

  ….

  Peste toate … în tot răul e ş’un bine . Normal . C’altfel … merem naibilui ! Şi fără a crede că sunt „centrul” metafizic ce aparţine unei lumi ce va să vină vină , spun : bine-ai venit klaus !
  Oricine ai fi .
  Iar de’i mai avea niscaiva fraţi ori surori …
  go for it !

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s