Nelămuriri

Dumnezeu este surd și pentru a-i spune ceva trebuie să scrii pe hârtie, spun poeții și mă arunca în cea mai mare nebuloasă, ultima mea spusă pe hârtie fiind un bilet prins cu magnetul pe frigider – să iei pâine!

Dumnezeu nu joacă zaruri, spune Einstein încercând să facă praf cuantica lui Born, iar mie tocmai întâmplarea mi-a pus pe tavă adevăruri și iubiri. Și dezamăgiri, bineînțeles.

Dumnezeu este mort, spune Nietzsche și îl iert pentru că într-o noapte mi-a demonstrat că rătăcim în pură iluzie și ceea ce ne-nșală e mai important decât adevărul, contează doar cum ne-am cheltuit credința și nu unde am ajuns.

Dumnezeu este dragoste, spun creștinii de-a valma și eu mă pierd în teoria disonanței cognitive care îmi explică, pornind de la un jaf, că oamenii nu pot fi nefericiți pe perioade mari de timp și mai am puțin pentru a crede că de fapt dragostea nu e decât o forma  a sindromului Stockholm.

dumnezeu e ceea ce facem fiecare din propria singurătate, am citit undeva, demult.

 

98 de gânduri despre „Nelămuriri

  1. castanman Autor post

   Nu stiu. Cum nu stiu nici de ce cele mai mari uragane au nume de femei. Cum nu inteleg de ce primul a fost Adam. Cum nu stiu de ce intre cei sapte intelepti ai Antichitatii nu e nicio femeie. Si nici in lista mai lunga a lui Plutarh.:)

   Apreciat de 3 persoane

   Răspunde
   1. Maria(araoimi)

    Procentual, care este „cota” de aroganta acordata mie ? 😉
    castanman, am o firida in noapte, atunci si acolo, Pallas Atena mi-a acordat un strop de atentie, de acolo vin cu insolenta.Mentionez , „un strop”, am voie sa-l folosesc uneori.
    Se pare ca tu m-ai inteles ! 🙂
    Sunt deja pedepsita, ninge la munte ! 🙂

    Apreciază

    Răspunde
     1. Maria(araoimi)

      Daaaaa!
      Se pare că la nașterea ei, pământul a fost inundat de izbucniri de lumină,ploaie de zăpadă și aur.
      Da vezi tu, ea are șarpele și pasărea drept simboluri, în mitologia greacă. Nu ți-aș recomanda să ai întâlniri dese cu ea, eu am pățit -o. M-a pedepsit pentru aroganță! !! 😊
      castanman, zi faină!

      Apreciază

      Răspunde
         1. Maria(araoimi)

          ….pentru că am onoarea să mă „războiesc ” cu tine !
          Deși sincer, îmi este puțin teamă, te citesc cu atenție…
          Cred că e momentul să citesc tot ce ai scris, trebuie să fiu „în gardă ” ! 😊
          Seară faină, castanman!

          Apreciază

          Răspunde
          1. Maria(araoimi)

           Zurliule, puțin îmi pasă de „vuiet” !
           No hat, acu ai în „portofoliu ” niște urme de aroganță! 😃
           Nu,nu, fără mușcături, mă gândesc să-ți smulg urechile, sparg nasu, mut ochii la urechi, ohooo, nu te pune cu mine,de mică eram bătăușă ! 😂😃
           Stabilește locu și data, poate punem de-un film „blogosferic”.

           Apreciază

          2. castanman Autor post

           Ok. M-am speriat. Dar de unde pornirile razboinice. Am oarece misoginism, dar suportabil. Si singura chestie notabila in razboiul meu cu fetele e ca am tras de codite o colega in clasa a patra:)

           Apreciază

  1. castanman Autor post

   Nergano, materia degaja energia e deja caduca. Acum la CERN se demonstreaza ca energia face materia( bosonul Higgs). Dumnezeu este subtil, nu rautacios, i a spus Einstein lui Born, suparat pe teoriile acestuia

   Apreciază

   Răspunde
 1. Mugur

  M-am lămurit că nici tu nu ești lămurit cu privire la Dumnezeu. Dar pe mine mă poți lămuri cum să mă lămuresc despre?
  Precizez că sunt încăpățânat, dacă iau drept adevărată afirmația ta către Nergana.

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Mugure, sorry, sunt vai mama mea in materie de absolut, de abia stapanesc punctul. Punctul ala care nu apartine dreptei, ci e limita a ei:) Asta ca sa nu par fraier, mai bine usor arogant:)

   Apreciază

   Răspunde
   1. Mugur

    Realizezi contradicția din cuvintele tale? Dacă stăpânești, fie și firav, punctul ce reprezintă limita dreptei ( limita către care tinde dreapta? ), deții deja un mare atu și, cumva, absolutul, pentru că deții originea ( direcția) sa, zic eu. Nu cumva asta definește absolutul?
    Asta ca să mă dau mai arogant decât tine.

    Apreciază

    Răspunde
     1. Mugur

      Oare ne este foame de absolut? Nu cumva absolutul acesta, căutat cu frenezie de unii, se află chiar în interiorul nostru, al fiecăruia? Oricum, suntem parte a lui, după părerea mea. Drept este, doar ca mici fărâme, precum firele de nisip.

      Apreciază

      Răspunde
       1. Mugur

        Există mai multe înțelesuri posibile ale cuvântului „absolut”. Este posibil să ne referim la înțelesuri diferite? Dacă te referi la acel „absolut” ca formă energetică superioară de existență a vieții, atunci aș fi de acord cu tine. Dar cum tu ești adeptul contradicțiilor, am să spun că eu m-am referit la „absolut” ca fiind universul, în oricare formă de „exprimare” a sa. Suntem parte a acestui „absolut”, dar în același timp îl căutăm, în fapt dorind să-i aflăm legea superioară care-l guvernează. Cumva, această căutare pare a fi goana egoului spre supremație.

        Apreciază

        Răspunde
        1. castanman Autor post

         Egoul meu a obosit cautand absolutul, Mugure. Caut ceva simplu si sunt o multime de lucruri simple, de exemplu o mana cu o bricheta care sa mi ofere un foc cand am chef sa fumez o tigara

         Apreciază

         Răspunde
         1. Mugur

          Egoul… Dacă am lăsa deoparte egoul, ne-am putea bucura de multe lucruri simple. Iată, în fiecare zi eu privesc o crăiță ce-mi crește la fereastra bucătăriei, între niște fire de grâu, plus o plantă ieșită singură, cu aspect de pomișor în devenire. Este imaginea din fața mea, atunci când îmi aprind țigara și îmi beau cafeaua de dimineață, sau de seară uneori. Și mă bucură aceste plante, care parcă-mi transmit energie și liniște.

          Apreciază

          Răspunde
          1. castanman Autor post

           Beleaua mare e ca n-avem nevoie tot timpul de lucruri simple, mai suntem prinsi in malaxorul existentei, si atunci cand le cautam, dupa ce le-am ignorat, nu le mai gasim , parca s-au evaporat.

           Apreciază

 2. nostrastella

  ha , ha ,

  am o amintire faină din … plaiul ăla .
  Chiar mişto . Mno , nu se poate povesti la ceas de ziuă de … Ploieşti .
  BTW , dacă la Piteşti se spune că te piteşti , la Ploieşti – pe cale de consecinţă – te … pleoşteşti ?!

  Whatever . Cum nu’s vreo barabance (?) oareşcare … Nu mai fac gălăgie . Mă dorm ş’apoi vorbim … Pa

  Apreciază

  Răspunde
 3. nostrastella

  … habar n-am . Ştiu că e ceva gălăgios … Naiba ştie . Anyway , ”gugu” e pretenaşul – tuturor !- de serviciu . Nu ezita , if you know what i mean . Vb .
  Pls , lasă-mă să mai pun una cu GIZĂS ! *

  Mercic !

  *pt ioji , normal ! cu toată dragostea !

  Apreciază

  Răspunde
 4. smaranda64

  O cunostinta de-a ta care cred ca stiu ca-ti place (Paulo Coelhio) spunea cam asa: cine spune ca nu stie nimic de Dumnezeu, acesta il cunoaste iar cine spune ca stie ce este Dumnezeu nu cunoaste nimic.
  Eu am tot cautat si am ajuns la concluzia ca sunt mai nestiutoare decat am fost inainte sa plec in cautare. Acuma daca ma intrebi ceva de Dumnezeu, pot sa ti spun cu mana pe inima ca habar nu am.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
   1. smaranda64

    Te cred. Despre legi… initial am crezut ca le asez pentru ele insele. Cand am inceput sa le asez… mi-am dat seama ca … este pentru mine un exercitiu de rabdare. Pare ciudat. Chiar de la inceput, de la prima, am fost socata cat de multe sunt, ce mult de lucru este si… astfel mi-am dat seama ca eu deja din start ma gandesc la final pe cand de fapt drumul este important. Deci legile, este un proiect pentru exersarea „calea este telul”, un proiect personal.

    Apreciază

    Răspunde
        1. castanman Autor post

         Nu mai fa pe modesta. Se vede din postari ca experientele nefericite te au marcat, incerci sa afli de unde raul daca Dumnezeu e bun, nici macar teodiceea nu reuseste sa afle , si atunci incerci sa ti implementezi o teologie rationala. Ca sa aiba succes trebuie impartasita si de ceilalti

         Apreciază

         Răspunde
          1. castanman Autor post

           Cu cat mai imperfecta Creatia cu atat mai urgenta Mantuirea, spune Blumenberg incercand sa afle originele conceptelor in jurul carora s a construit civilizatia noastra. Demitizeaza parabolele pentru a ajunge la codul genetic. Incearca l , e neamt, citeste l in original, cred ca ofera solutii

           Apreciat de 1 persoană

 5. nostrastella

  Hm ,
  hai că m-am trezit . Şi mno … mai zic că

  să-i bagi în aceeaşi introspecţie , pe … alde Einstein , şi -fie’mi cu iertare , OMG ! – cu ”Aşa grăit-a Zarathustra” , aka Nietzsche cum ar veni , într’un fel de … barbut , aproape misogin -pe parte bărbătească , cu marele GIZĂS , chiar că aduce a stockholm-ism .

  Übermensch-ul lui Nietzsche – amoral, imaginar, super-puternic , dăăă – ce’i dă cu tifla pe la ko’ie lu’ Mnezo , chiar n-are nicio treabă cu …fizica – cuantică sau nu , crede-mă .

  Mda . Şi cum , carevasăzică : ”De gustibus , non disputandum”… spun şi io ca tine :

  Divide et impera.

  (Atât ne-a mai rămas ? Hm ! nu bun)

  PS . pupici lu’ ioji . Cu limbă !
  ‘Mnezeiască , cum altfel !

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Stelo, ai stil în comm, uberomul lui Nietzsche e figura noii umanități și a Lebensbejahung -ului care trece dincolo de nihilismul pasiv în credința fața de pămant, e plin de freigeist ca și tine…Miroși a Cioran de la o poșta chiar dacă umbli cu ludicul in poșeta, sunt ofticos pe Ioji pentru pupicii cu limbă…

   Apreciază

   Răspunde
 6. nostrastella

  Man_cast ,

  sincer … nu prea mi’a dat ghesu’ a mai comenta nica .

  … Pen’că nu’mi place anticamera , d’aia!
  Nu mi’a plăcut niciodată . În nicio împrejurare , jur .
  Chestie de gust , cred . De obicei îmi iau kuruleţul şi mă tot duc în treaba mea .
  Tu chiar moderezi de fiecare dată ? Fuck . Înspăimântător obicei . Mă rog …
  Da’ cred că sunt şi mama şi tata frageist-ilor .
  Şi doar pen’că m-ai atins cu Cioran … Carevasăzică , cum nu’i prea după-amiază la mine şi nici prea dimineaţă la tine , mă risc , zic . Fie ce’o fi . Că ce’o urma … tot aşa . So .

  Cioran ?! De-a fost o întrebare … O D-zeule , daaaaaaa ! Îl iubesc pe Cioran . Poate prea infim spus , îl iubesc . De fapt îl ador . Mărturisesc că citindu-ţi commentul , primul impuls a fost să şterg screenu’ calicului calc. apoi să mă aminos pe la subsioară … Că benoclam ciolan şi nu Cioran . Pacoste pe mine , nu alta . Eram de noaptea minţii , ce mai .

  Pentru asta îţi mulţumesc .
  Sunt atât de puţini cei ce mai aduc aminte de Cioran … Şi alţii .
  Că doar mai avem atâţia neaoşi băgaţi uzurpator sub colbul istoriei noastre .
  Să nu ne dezicem nici de Nietzsche , Platon , Aristotel … ori fucking alţii ca ei , sau parte cu/din ei . Dar să nu uităm nici de’ai noştri . Nici măcar n-am curajul a’i enumera pentru că există riscul de’a lăsa pe vreo unul dintre ei , pe dinafară . Şi n-ar fi drept .

  Şi totuşi . Apropo de subiect , şi’n general cu lumea asta a bloaggărilor de pretutindeni , îmi vine-n minte Marin Preda cu-ai lui moromeţi . Prea sfânta poiană a lui Iocan upgrade-ată 2.1 cu fîsbuckul de tristă pomenire . Of , Doamne . Simt că mă’nervez cu nervii şi nu cadrează cu zen-ul meu , decât frageistic … Mă opresc .

  Vezi , poate dacă prietenul meu Iosif , ar fi citit câte ceva din monştrii noştri …

  Cu mâna pe inimă dragă Ioji … dumnezeirea am simţit’o adesea , citindu-i şi recitindu-i într-una pe cei de mai sus . Îndumnezeirea ce mă cuprindea de fiecare dată , era aidoma unui orgasm mutiplu , ce-şi cerea dreptul la eutanasiere . Insuportabil , dară !
  ……….

  ”Mila şi consolarea sunt nu numai ineficace, dar sunt şi insulte.. Compătimirea este un sentiment care nu angajează. De aceea îl găsim la atâţia ! În lumea aceasta , înca n-a murit nimeni de suferinţa altuia. Iar acela care a zis că moare pentru noi , n-a murit, ci a fost omorât.”

  dixit Cioran

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 7. nostrastella

  Man_cast ,

  sincer … nu prea mi’a dat ghesu’ a mai comenta nica .

  … Pen’că nu’mi place anticamera , d’aia .
  Nu mi’a plăcut niciodată . În nicio împrejurare , jur .
  Chestie de gust , cred . Tu chiar moderezi de fiecare dată ? Fuck . Înspăimântător obicei . Mă rog …De obicei îmi iau kuruleţul şi mă tot duc în treaba mea .
  Da’ cred că sunt şi mama şi tata frageist-ilor . Şi doar pen’că m-ai atins cu Cioran … Carevasăzică , cum nu’i prea după-amiază la mine şi nici prea dimineaţă la tine , mă risc , zic . Fie ce’o fi . Că ce’o urma … tot aşa . So .

  Cioran ?! De-a fost o întrebare … O D-zeule , daaaaaaa ! Îl iubesc pe Cioran . Poate prea infim spus , îl iubesc . De fapt îl ador . Mărturisesc că citindu-ţi commentul , primul impuls a fost să şterg screenu’ calicului calc. apoi să mă aminos pe la subsioară … Că benoclam ciolan şi nu Cioran . Pacoste pe mine , nu alta . Eram de noaptea minţii , ce mai .

  Pentru asta îţi mulţumesc .
  Sunt atât de puţini cei ce mai aduc aminte de Cioran … Şi alţii .
  Că doar mai avem atâţia neaoşi băgaţi uzurpator sub colbul istoriei noastre .
  Să nu ne dezicem nici de Nietzsche , Platon , Aristotel … ori fucking alţii ca ei , sau parte cu/din ei . Dar să nu uităm nici de’ai noştri . Nici măcar n-am curajul a’i enumera pentru că există riscul de’a lăsa pe vreo unul dintre ei , pe dinafară . Şi n-ar fi drept .

  Şi totuşi . Apropo de subiect , şi’n general cu lumea asta a bloaggărilor de pretutindeni , îmi vine-n minte Marin Preda cu-ai lui moromeţi . Prea sfânta poiană a lui Iocan upgrade-ată 2.1 cu fîsbuckul de tristă pomenire . Of , Doamne . Simt că mă’nervez cu nervii şi nu cadrează cu zen-ul meu , decât frageistic … Mă opresc .

  Vezi , poate dacă prietenul meu Iosif , ar fi citit câte ceva din monştrii noştri …

  Cu mâna pe inimă dragă Ioji … dumnezeirea am simţit’o adesea , citindu-i şi recitindu-i într-una pe cei de mai sus . Îndumnezeirea ce mă cuprindea de fiecare dată , era aidoma unui orgasm mutiplu , ce-şi cerea dreptul la eutanasiere . Insuportabil , dară !
  ……….

  ”Mila şi consolarea sunt nu numai ineficace, dar sunt şi insulte.. Compătimirea este un sentiment care nu angajează. De aceea îl găsim la atâţia ! În lumea aceasta , înca n-a murit nimeni de suferinţa altuia. Iar acela care a zis că moare pentru noi , n-a murit, ci a fost omorât.”

  dixit Cioran

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s