Manuscrisul

Frumoasă ca o caligrafie arabă…Hmmm, superficială exprimare, maestre, femeia această e un întreg manuscris, caligrafie e doar șuvițele scăpate voit din agrafe, da, cârcotașilor, am scris cu „e”, așa cum ultimul existențialist ce putea schimba lumea a rostit paradigma aia care ne-apasă – l’enfer, c’est les autres, da, domnilor, e un manuscris averroesian, din ăla care împarte adevărul după credința și după rațiune, dând foc tuturor bisericilor și schilodind cabalele în care m-am învârtit anterior, făcându-mă să renunț la dorința de a fi zeu-muritor, e de ajuns să luminezi marginile indicibilului, manuscris îmbrăcat în piele, epidermă pe care o știi centimetru cu centimetru și care, prin pipăire, îți anulează amprentele și trezește în tine cea mai nevinovată dorință, aceea de a surâde, manuscris pe care îl vei citi întotdeauna invers pentru a-l înțelege, așa scriu arabii, de la dreapta la stânga, fiecare sfârșit de rând e un început, hai c-am dat-o în romanțe, răsfoirea manuscrisului n-are a face cu mecanica dragostei, e o chestie hegeliană de cercetare pragmatică a iraționalului și închidere a lui într-o rațiune lărgită, manuscris plin de asimetrii baroce, încărcat de sensuri care te sperie fiind pe jumătate adevărate, manuscris  foarte fragil însă, pe care, scăpându-l din mână sau din privire, îl poți distruge, neputând recupera din el decât banale pagini pe care le poți folosi ca semne de carte în lecturarea imensei enciclopedii a absenței.

69 de gânduri despre „Manuscrisul

 1. M.C.

  Interesantă viziune/perspectivă.
  Eu cred însă că nu-i atât de fragil precum pare.
  Și mai cred că uneori poate fi recuperat, ba chiar îmbunătățit. Depinzând de felul în care a fost lăsat să cadă și de efortul depus pentru recuperarea lui.

  Apreciază

  Răspunde
         1. M.C.

          Eu sunt înzestrată cu foarte puțină voință și cu foarte multă nerăbdare. Combinație fatidica dar care se concentrează pe eliminarea spamului. Altfel, mintea n-ar fi singura care ar pluti în haos…

          Apreciază

          Răspunde
          1. castanman Autor post

           Atunci joacă șotron. În loc de fitnessul normal. Sau de-a-v-ați ascunselea. La capăt dai de serotonină. Deștepții de azi spun că are legătură cu fericirea

           Apreciază

          2. M.C.

           Daaa, joc șotron! Vara, cu fiică-mea. „Pitita” însă, nu mi-a plăcut niciodată.
           Deștepții de azi doar scriu în biți ce oamenii știu experimentând de secole. Dar se pare că DP vinde bine.
           Dar astea-s off topic deja.

           Apreciază

          3. castanman Autor post

           Nimeni nu mai are incredere in duhovnic, asta-i nisa speculata de cleaneri. Haos suna ca-n ” Luceafarul” . Foloseste formula ” minte hiperentropica”. Nu cauta cuvantul, ca nu exista.:)

           Apreciază

          4. M.C.

           Crezi? Preoții au multă putere încă iar habotnicii apar ca ciupercile după ploaie. Biserica este încă o mare putere, nu numai în stat ci și în mințile oamenilor. Mă întreb uneori dacă dorinta de pupat moaște nu cumva se găsește în ADN -ul unor umani. Da, știu sunt rea la faza asta…
           Având în vedere că mă mai chinuie talentul din când în când și în versuri, asemănarea cu oareșce expresii „poetice” e posibilă.

           Apreciază

          5. M.C.

           Că tot ai menționat mersul societății, îmi dau seama că nu știu dacă mersul ăsta e înainte sau înapoi. Adică, tehnologic suntem destul de avansați încât suntem gata să trăim la propriu în VR. Moralitatea însă e practic inexistenta. Unde să meargă societatea când la nivel…înalt se promovează pe față corupția și prostia.
           Fiecare se consideră de unul singur prea nesemnificativ și fără putere pentru a lua atitudine, unitate nu există în afară de cea de pe FB, astfel că fiecare își descarca frustrarea cum și pe unde poate, singura atitudine fiind autovictimizarea și eventual înjurăturile.

           Apreciază

          6. castanman Autor post

           Un comm pertinent, demn de o postare, te suspectez ca ai fi o oengenista:). Ai dreptate, nu mai avem eroi, nimeni nu mai poate purta steagul. Am uniformizat valorile, murdarindu-le.

           Apreciază

          7. M.C.

           Ha! ONG-urile sunt primele pe lista mea de suspecți pentru delapidare atât materială cat și întrucâtva mentală, dacă înțelegi ce vreau sa spun. Am fost oengista voluntară în urmă cu aproximativ doi ani. Mă ocupam cu webdesign-ul și manteneta site-ului inițial. Apoi, oripilata de atatea greșeli gramaticale și ortografice atât în articole cat si pe forum, am preluat și publicarea articoleleor

           Apreciază

          8. castanman Autor post

           Am simtit din discurs si atitudine ca ai oarece gene de ONG. Am inteles ca ai fost un factotum acolo. Indignarea ta legata de agramatismul unora nu ti a adus decat o munca in plus. Si atunci, MC,de ce sa ne revoltam?

           Apreciază

          9. M.C.

           Pentru că dacă n-o facem, și sunt aproape convinsă că n-o vom face, viitorul generațiilor următoare va fi unul în care își vor blestema părinții că i-a născut. Mai ales cei care vor fi nevoiți să rămână în țara asta. Sună drastic, dar privind obiectiv ceea ce (nu) se face în Romania, realizăm că nu e. E doar realitatea.
           Nu vedem paradoxul, ironia? Suntem plini de gadgeturi și medii de informații și suntem în același timp pe primul loc în Europa în analfabeți.

           Apreciază

          10. M.C.

           A, daa, eu sunt o pesimistă prin definiție. Așa sunt dintotde.
           Recunosc, în ultima vreme încerc să-mi cultiv optimismul. Unul…sănătos. S-ar putea să-mi iasă pentru că sunt o visătoare idealista chiar. Așa că ăsta a fost doar…realism. 😀

           Apreciază

          11. castanman Autor post

           Ntzzzz. Cinism amestecat cu stoicism. Optimism e atunci can te alearga leul, te urci in copac, il ignori si admiri peisajul. Tu te revolti. Ignora-i. Ai atatea alte lucruri de facut…

           Apreciază

          12. M.C.

           Unele le ignor, altele le…strig. Până la urmă tot le ignor, ca nu am încotro. Dar ma afectează. Și mă ascund.
           E ca atunci cand o voce falsă te zgârie în urechi și ai face orice să nu auzi. Sau precum scârțâitul cretei pe tablă. Brrrr…

           Apreciază

          13. M.C.

           Aaa, păi chiar e! N-ai văzut ce culori frumoase a adus toamna asta?
           Dar știi de ce-mi pare mie rău acum?
           Că azi e, cică, Luna Neagră. Ei, la mine e atât de neagră încât n-o văd deloc. 😐
           Îți dai seama că pierd bunătate de apocalipsa? 😑

           Apreciază

          14. M.C.

           S-a trimis înainte să termin de scris…deh,mobil..
           Așadar atât publicarea articolelor cat și corectura postărilor pe forum. Asta până am realizat ca majoritatea fondurilor din redirectionari cat si din donații, mergeau către fondatorul ong-ului care-și petrecea vacanțele în Alpi și in insule exotice. Și apoi, ce altceva să facă, atâta timp cat respectivul ong oferea doar o minimă consultanță primăriilor și tiparea câteva flyere ca să, evident, strângă si mai multe fonduri. Nu zic că-s toate la fel, dar eu în alteusimul ong-urilor nu cred.
           Eroi? Eu cred că mai avem câțiva. Lipsește însă un LIDER.

           Apreciază

          15. castanman Autor post

           De la un manuscris…In sensul de ” doar de la un manuscris”? Stiai ca dupa anumite modele matematice zborul unui fluture in palmele tale poate provoca uragane in Pacific?

           Apreciază

          16. M.C.

           N-am ce să zic. Dacă sunt sinceră, trebuie să recunosc că nici eu nu cred că există un lider.
           Și uite-așa am tastat câteva pagini de comentarii ca să ajungem la o concluzie practic nulă: nu e nimic de făcut decât să ne rugăm la sfântu’ spam să dea delete…nemulțumirilor 🙂

           Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s