Scurtă istorie a Universului

Fata avea un măr și gândea Gravitația. Sau Păcatul. M-am așezat lângă ea și i-am spus că teoria lui Newton s-a prăbușit de când au început ăștia să umble cu viteza luminii. Însăși materia noastră e de o calitate îndoielnică, accelerația gravitațională e caducă. Fata mi-a cerut atunci un spațiu tetradimensional, cu timpul a patra dimensiune. Am crezut că vrea să mă excrocheze sentimental, cu un timp de secol șapteșpe, inexorabil și uniform, anexat unui spațiu einstenian, finit, dar fără margini. Nu pot, i-am șoptit. Geometria spațiului și viteza de curgere a timpului sunt determinate de conținutul de materie din univers. Și,  deocamdată, universul nostru e gol. De-abia te cunosc. Habar n-aveam pe-atunci de teorema singularitătii, a lui Penrose și Hawking, bazată pe presupunerea că întotdeauna și pretutindeni materia se întâlnește cu atracția gravitațională a altei materii. Dezamăgită, fata și-a luat mărul și a plecat. Am rămas pe bancă într-o mare incertitudine cuantică. Și  mi-am dat seama că miracolele nu sunt numai greu de observat, ci și de unică folosința. Și,  obligatoriu, fără instrucțiuni de utilizare.

28 de gânduri despre „Scurtă istorie a Universului

   1. Mari

    Merci pentru propunere, dar nu angajez clovni si nici zurlii. De fapt eu nu angajez pe nimeni. Sa Trag concluzia ca te deranjeaza? Eu caut doar parteneri! Asa de la egal la egal. Se poate?

    Apreciază

    Răspunde
   1. aura

    Ti s-a pus pata pe Newton? doar e adeptul atractiei universale. Zi mersi ca doar Universul a avut 9 dimensiuni; cum te-ai fi descurcat daca teoria asta ar fi fost valabila in cazul femeilor? :))

    Apreciază

    Răspunde
 1. Zorbeille

  Dacă „de unică folosinţă” înseamnă că te serveşti de el o dată, apoi îl arunci, nu cred că ar avea motive de bucurie. Tu ce ai simţi în locul lui, miracol fiind? Sau vestigiile unuia.

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Sensul pe care l-am cautat a fost de ” irepetabilitate”. Comentariul tau arata ca nu mi-a iesit. Sau ca platesti niste polite, necunoscandu-te, habar n-am pentru ce. Banuiesc ca nu ai fost lovita niciodata de aceasta experienta.

   Apreciază

   Răspunde
 2. Zorbeille

  Aş prefera să nu fiu lovită de nicio experienţă, ci tandru mângâiată, cu atât mai mult cu cât vorbim despre miracole. Bănuieşti că nu am întâlnit vreodată irepetabilitatea? De ce? Tu câte ai cunoscut?
  Nu plătesc poliţe, aşa am perceput sensul textului, poate din cauza notei zeflemitoare ce-mi pare a răzbate din cam tot ce scrii. Nu că n-ai avea un stil amuzant. Mai ales pentru cei pe care nu-i doare, deşi nu-i exclus să-i amuzi şi pe unii dintre aceia, cu condiţia să aibă un umor bine exersat.

  Apreciază

  Răspunde
   1. Zorbeille

    Cu drag v-aș scuza-o, dacă mi-ați explica suprimarea acelui comentariu. Trecerea la pronumele de politețe este încă un indiciu al ”simpatiei” ce mi-o purtați?

    Apreciază

    Răspunde
 3. Zorbeille

  Am câteva? Probabil că mă lasă memoria. Sau imaginația dumneavoastră e foarte productivă. Sigur că publicați ce vreți pe blogul cel zurliu, la fel cum cenzurați ce vreți. Eu vă doresc să alegeți cu înțelepciune. Aia pe care nu mi-ați răspuns încă dacă ați dobândit-o prin lecturi nenumărate sau prin orice alte mijloace. Dar poate că e vina mea – ar fi trebuit să folosesc limba lui Eminovici pentru a vă adresa întrebarea.
  Sunt unii care nu comentează de dragul de a-și vedea cuvintele publicate, ci din dorința comunicării, iar nepostarea vorbelor ce vi le lasă aici poate fi contrariantă nu atât prin ea însăși, cât prin motivele sale.

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Scuze, am cautat in spam, am gasit comentariul pe care ti-l doresti publicat, era alaturi de alte cateva comentarii carora le am dat drumul, ai dreptate, nu aveai decat unul, te am confundat cu Gigel. Sper ca si Ileana si Iosif sa ma scuze pentru intarzierea publicarii commurilor lor

   Apreciază

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s