Femeia

Noi bărbaţii nu mai trăim, locuim.

Locuim într-o pluralitate de lumi ale vieţii, de provincii finite de sens, ocupate de o multitudine de femei simbol ce nu pot fi supuse criticii raţiunii sau a nebuniei. Legile care le guvernează ne sunt străine, nici măcar nu ştim dacă ele, femeile, sunt reale. Nişte vagi subuniversuri ale realităţii ce împiedică împlinirea marelui proiect  al dialecticii, acela de a pune ordine în complexitatea unităţii individului, trecând dincolo de sciziunile dintre lume şi intelect.

Descrierea unei femei nu duce la nimic.

Femeie icon ( icoană?). Femeie fluture. Femeie gând. Femeie dot com. Femeie amintire. Femeie shortcut. Femeie pixelată. Femeie peisaj. Doar câteva din ceea ce am întâlnit. Studierea comportamentului lor frecvent (tabieturi) într-un mediu relativ restrâns n-a dus la nicio paradigmă universal valabilă.

Femeia e o multiplicare a e(go)ului sau o sciziune, mai bine zis fărâmiţare, a sa?

Aceasta-i doar una din multiplele întrebări, naive, pe care şi le pune bărbatul, naiv, înainte de culcare, nu înainte de a-i mângâia sânii reali, imaginari sau aplicaţi şi a-i rosti, plat, aproape robotic, sigur resentimentar : „aşa cum rana nu ia forma stiletului, sărutul tău nu eşti tu!”

24 de gânduri despre „Femeia

 1. anna c. ronescu

  Considerându-se proprietar biblic al femei, bărbatul simte, oarecum, că trebuie să ceară cuiva, oricui, un fel de certificat de garanție. A meritat coasta, au ba? Glumesc! Femeile iau totul ca pe un dat. Asta e, cu asta defilăm! 🙂

  Apreciază

  Răspunde
 2. lucillette

  Şi totuşi aţi descris-o, aşa naivi cum vă recunoaşteţi.
  Pe lângă „dot com”, ori „pixelată”, se mai spune că „Femeia este muzică rătăcită în carne.”(Cioran), Grigore Vieru crede că „Femeia este al cincilea anotimp.”, altcineva că „Femeia este raza luminii cereşti.”.
  Nu-i mai bine să procedaţi aşa: „Femeile sunt creaturi menite să fie iubite, nu înţelese.”(O. Wilde), cu atât mai mult cu cât „Femeia este un cadou care te alege.”?

  Apreciază

  Răspunde
   1. lucillette

    Cine i l-a agăţat la gât? Nu tot bărbatul? În plus îi mai pune şi aripi să fie sigur că o pierde pentru a nu fi nevoit sa o înţeleagă. Poate o vrea înger dar a transformat-o în demon.
    Citatele aparţin unor bărbaţi. Doar vorbe? Naive?!

    Apreciază

    Răspunde
   1. castanman Autor post

    Teorii privind adevarul, bineinteles. Teoria corespondentei, aia clasica, dupa Aristotel (daca starea de lucruri descrisa de propozitie este reala, atunci propozitia este adevarata), teoria verificationista (identificarea adevarului cu ansamblul criteriilor apte sa-l stabileasca), teoria pragmatista ( este adevarat ceea ce produce efecte benefice) si teoria redundantei ( transforma predicatul adevarului intr-o locutiune cu functie performativa, adica avand valoare de actiune, adica afirmand ca A este adevarat inseamna ca ne dam intotdeaina acordul in legatura cu A). Nu stiu unde sa incadrez adevarul tau, Iosife.

    Apreciază

    Răspunde
    1. castanman Autor post

     Sunt si facil si usuratic. Nu conteaza. Ce faci cu celelalte cateva miliarde de oameni care nu au habar de Iisus? Unde cauta adevarul? Si liberul arbitru? E ala al lui Spinoza?

     Apreciază

     Răspunde
 3. zaraza26

  Superb articol. Inclin sa cred ca e cea mai apropiata descriere a femeii. Neaparat o descriere trebuia sa fie poetica. Altfel nu poti prinde inefabilul atat de evident pe care il simt (unii) barbati.
  Nu suntem subuniversuri. Suntem tot universul turnat in noi dupa ce a trecut printr-un filtru anume. Fiecare femeie, alt filtru…
  Sincer vorbind, insa, suntem tot ceea ce este. Voi, barbatii, sunteti vointa, vectorul, directia, sensul. Voi faceti ca aceasta frumusete care noi suntem, sa ramana de-a pururi frumusete, sa renasca in mii si mii de forme.

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s