Carpe diem versus memento mori

Nu sunt altceva decât un substitut al dezamăgirii. Un Stavrogin, cum m-a numit unul pe blogul lui, supărat că l-a părăsit gagică-sa pentru subprodusele mele melancolice. Ce să-i faci, tu etais formidable, j’etais fort minable. Încerc să-mi găsesc circumstanţe atenuante, prea puţine, invocând dorinţele mele ascunse de a fi uneori monadă, alteori bosson Higgs (creator de spaţiu şi timp, conform CERN), uneori mirare karamazoviană (cum dracu, atâta suferinţă şi nici-un vinovat?), alteori mecanic de întreţinere suflete…da, d-ăla ce verifică posibilitatea montării pe umerii femeilor a balamalelor pentru aripi.

Nu mi-a ieşit nimic. Lumânarea mea călăuzitoare e din ceară second-hand, în universul meu neguvernat de Kepler lumina e un produs greu vandabil iar biserica la care merg foloseşte un drum de servitute pe care-l împarte cu menajeria lui Darwin. Încă mai caut o Judecată de Apoi pentru salvarea de angoasele maligne, nu-mi apare decât un ” 404. Page not found”, înţeleg abia acum de ce Buddha era revoltat că un fapt atât de vulgar ca miracolul poate guverna existenţa noastră efemeră.

Din când în când fac inventarul dezamăgirilor, niciodată nu-mi iese, suma greşelilor nu e egală în valoare absolută cu zero, singurul fapt cert e că prima dezamăgire e veche, de când două profiteroluri şi două limonade costau 25 de lei şi vânzătoarea de la cofetărie cu care negociam o soluţie pentru cei 3 lei lipsă (pachetul de Carpaţi fără filtru) mi-a spus aproape solemn, discret, după tejghea, să nu mai privesc cu atâta pasiune fata, fiecare femeie nu e decât o invitaţie la a muri câte un pic.

Cea mai mare dezamăgire mi se par(e), însă, mayaşii, oamenii cei mai serioşi din istoria asta plină de curve. Au ratat, cu calendarul lor, sfârşitul lumii, demonstrând încă o dată  ca fericirea e doar un proiect mereu amânat.

15 gânduri despre „Carpe diem versus memento mori

 1. Dana

  Poate ca „sfarsitul lumii”, atat de des trambitat de asa-zisii „trimisi ai Domnului pe pamant” e doar un proiect amanat. De ce fericirea ? Iti trebuie atat de putin (e) sa fii fericit …

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   Sfarsitul lumii are loc intotdeauna luni, cand avem intalnire cu un supervisor olandez infect, mai are loc atunci cand deadline-ul curge precum ceasurile lui Dali, cand fata de la capatul lumii iti arata cat de multe poti face cu vocalele aeiou si tu nu poti sa-i intorci decat tacere, sfarsitul lumii e doar predica „preatarziului”.

   Apreciază

   Răspunde
 2. Dragoş Vasilescu

  Câteodată am probleme de percepţie, ingurgitez ansamblul fără să văd detaliile şi mă apuca toţi dracii când îl văd pe unul, care detaliază până la absurd şi mai ales, ştie ce sunt alea… Carpaţi fără filtru, profiterol şi limonadă, într-o reflexie a secolului ce tocmai a trecut d-un sfert de secol! Şi atunci iar mă apucă şi mă gândesc că toate vorbele astea, (carpe diem, memento mori, panta rei) devenite sintagme doar pentru că le-au spus unii pierduţi în istorie, nu sunt altceva decât reflexia neputinţei de a trece dincolo de fizica cuantică, sau, mai mult, de a rămâne încremeniţi într-un prezent perpetuu, alimentat de fatalismul rusesc şi punctat de demența kafkiana… Mă, știi ceva? Esti bun, du-te dracu!

  Apreciază

  Răspunde
     1. Dragoş Vasilescu

      Și eu tot în Ploiești (sa traiești!) stau de-o vreme, prin… măritiș. Krepkaia nu gasesti, nici Zubrovka (aia cu fir de iarbă) dar gasești Stolinskaia și Wiborova care nu s-au schimbat prea mult. Eu le-am luat de la Mega. Vremuri…

      Apreciază

      Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s