Povesti nemuritoare (2)

„…În astfel de momente aş vrea să simt şi să vorbesc ca Cehov. Să acţionez sau să nu acţionez, prin delicateţuri prăfuite. Şicul melancoliei. Lente destituiri. Alunecări în neant printre flori veştede. Pe fond de sonate, de suspine. Un Vania al evanescenţei. O anume paloare şi toamnă tot anul. O conversaţie aleasă, uneori un râset ascuţit. O cădere care nu vine, care întârzie ruşinos, cârcotind prin colburi. O viaţă care se târăşte. Un orgoliu în plagă. O rană refăcută când timpul se opreşte. Chipuri care trec, îngeri spulberaţi. Visări de nobil în seri lâncezânde. Cuvinte cum visez eu: să nu spună nimic, să încheie cu ce mi-a mai rămas de spus.

(…)

Trupul meu e paradisul pulsiunilor. Sau infernul. Când unul, când celălalt. Lumea mă crede exaltat. O spune. O scrie. Placiditate fără ticuri. Umblet rustic. Laconic şi taciturn. Ticsit de cunoaştere de sine. De simţiri şi percepţii nenumărate. Infinit de mărunte., deodată localizate, captate cu forţa. Îndopate cu sens, trimise brusc să se bată. Îngropate, repede exhumate. Ţintuite, repede eliberate. Şi toate astea colcăie, ascultaţi-mă pe mine. Colcăie de eliberări, de despiedicări. De vrăjiri. Deprinderi înnăscute, transmutate, biciuite, strivite, exacerbate. Prin cuvinte, prin energia cuvintelor. Cuvinte agitate, novatoare, arheologice, minerale sau fermentatoare. Atinse de muzică. Muzica răsunătoare a frumuseţii în mers. Vrăjitoreasca muzică a înverşunătorilor de a crea frumosul.

(…)

Îmi inventez un aer capitulard. Caste mişcări înspre tăcere, abandon, vid. Demnitarii inteligenţei şubrede m-ar iubi astfel. Nu mă pot iubi decât astfel.”

Marcel Moreau , „Discurs contra piedicilor”, Editura Libra, Bucureşti, 1993, pg.  189-190

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s