Nimicul din noi

Prietene, totul e un fake ordinar…

Chiar şi măgarul ăsta (wordpressul) pe care încălecaţi ne simţim iisuşi şi ne plimbăm între nimicul lumii şi lumea nimicului. Da, e cea mai frumoasă formă de nihilism. D`ăla nietzscheian. Postulăm esenţe invizibile negând valorile încă existente ale unei lumi încă aparente. Superficiali, încercăm să intrăm în Cetate ocolind Golgota. Bieţi Iovi, bolile noastre nu sunt consecinţa unei crize dintre divinitate şi diavol! Bieţi alcoolestetici atei, chiar credem cî la ţeava alambicului în care distilăm nimicul va curge absolutul?

Nu, prietene, nimicul e doar negaţia a ceea ce ar trebui să fie, spune manualul de utilizare a vieţii.

Grecii, mai visători, l-au alintat Neant. Atomiştii i-au spus Golul. Platon, alteritatea faţă de fiinţă. La un talk show în agora, speriat, l-a redefinit „privarea de fiinţă”. Augustin şi misticii l-au folosit în scopuri electorale şi l-au făcut semnul finitudinii , abandonarea spaţiului întâlnirii cu El. Oh, Doamne, filozofia făcută praf de Nimic! Qvo vadis?  Hegel, mai âiret, il transformă în fiinţă pură, maxim abstractă şi nedeterminată.

Prietene, nimicul e în noi. Alături de celelalte şi la fel ca celelalte. Rămâne doar să-l recunoaştem.

 

7 gânduri despre „Nimicul din noi

 1. lucillette

  Nu ţi-ai făcut bine lecţiile. Lumea acum, mai nou, este plină de iubire. Deci asta cu nimicul chiar iese din calcul. Nu va fi acceptat niciodată ca făcând parte din realitatea imediată, atâta vreme cât nu mai contenim să spunem că iubim (nu că ne place, nu că apreciem, nu că preţuim) tot şi toate…râul, ramul, gâza, vecinul, duşmanul, troleibuzul, piatra…Totul iubim cu patimă, pasiune, dezinteres şi infinită dragoste. Ne substituim, vezi bine, lui D-zeu.
  Cum că nimicul s-ar afla în noi, el poate fi şi chiar este prezent, „ne pare cu…I m sorry” dar noi nu vom recunoaşte niciodată!

  Apreciază

  Răspunde
  1. castanman Autor post

   De ce ne trebuie remuscari pentru a invata sa iubim? Nu ti se pare ca plecam nu de la punctul zero ( nimicul), ci de undeva din zona negativa a axei reale? Crezi ca Nietzsche, iarta-ma , imi place enorm nebunul asta,a spus degeaba ca singuratatea (cantitatea de singuratate) da calitatea unui om? Nu asa evitam dezacordul dintre timpul nostru si timpul lumii?

   Apreciază

   Răspunde
   1. lucillette

    Probabil fiindcă gustăm tragicul într-o mai mare măsură.
    Şi să te afli printre oameni şi să-ţi păstrezi cumpătul, seninătatea, verticalitatea se dovedeşte a fi o încercare care îţi poate demonstra calitatea ta ca om. Dar evident, Nietzsche are dreptate şi pare că prin cantitatea de singurătate pe care o poţi suporta te poţi afla în acord cu toate şi nu doar cu timpul lumii.

    Apreciază

    Răspunde
  1. castanman Autor post

   Petru, matematica ne minte. La fel ca si statistica. Depinde cum asezi datele. Stiai ca lungimea cercului unitate ( de diametru egal cu 1), perfectiunea intruchipata in toate povestile siropoase, este suma a doua numere irationale , radical din 2 si radical din 3? Culmea e ca a fost scris pe nisip acum ceva mii de ani acest rezultat si noi ne incapatanam sa descoperim alte valente

   Apreciază

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s